Mindenféle élmények : Lebegés a lékben !

 

Kedves Olvasók !

Manapság az emberek nem egyszer keresik az egyedülálló, izgalmas, soha nem próbált élményeket. Finnország sok ilyen élményt tartogat az ide érkezö túristák számára. Ezek közül mai bejegyzésemben a befagyott tengerbe vágott lékben való ringatózás-lebegésröl van szó.

De vajon mi is  ez a finnül

Avantokellunta –nak nevezett szórakozás ?

kellunta1

Avantokellunta  / Lebegés a lékben

Az extrém élményeket keresö túristának Kemi város kikötöjében horgonyzó Sampo nevü jégtörö nyujt egyedülálló, soha nem próbált, izgalmas élményt.

Kellunta 5

Az erre vágyók egy kis körút alatt elöször megismerkednek magával a jégtörövel és  a jégtörés technikájával majd különleges ruhákba öltözve leereszkednek a befagyott tenger jegébe vágott lékbe és ott ringatóznak. Az északi körülményekkel nem ismerösök részére már a befagyott tenger látványa is különleges élmény. Tavaly – enyhe volt a tél- a Botteni öbölben Keminél a jégrétgeg vastagsága elérte a 70 cm.-t. De a tenger nem csak északon fagy be, az alábbi kép saját felvételem Espoo Mellsteninranta  nevü partján készült  2014 telén.

Befagyott tenger

A fenti képen a befagyott tengeren sétálók és sielök láthatók. Figyelemreméltó  a kaamos-idöszakára jellemzö szürkés- kék megvilágítás.

Maga a jégtörön tett kis  hajókázás is  élmény. A Sampo jégtöröhajó 30 éve kínálja ezt az élményt az arra vágyóknak. A Sampo nevü hajót 1960-ban építették Helsinkiben, 1961-1987 között szolgálta a téli hajóforgalmat a Botteni öbölben.  Hossza 75 m, szélessége 17,4 m, 7 m mély és 16 km / h sebességgel haladva törte  jeget , 9 tengerész dolgozott rajta. Az utolsó években nagyobb és erösebb hajókra volt szükség és a Sampo Kemi városának tulajdonába került.

Sampo

Leginkább túristacsoportok jönnek ide manapság föleg kínaiak, vannak azonban egyénileg érkezök is a világ minden részéböl. Egyszerre 150 utast vesz fel a Sampo a fedélzetre.  Évente ez összesen  kb. 20 000 túristát jelent ,  számuk emelkedöfélben van.

kellunta3

Exotikus élmény – Lebegés a lékben

A túristák készülödéséröl  és a speciális mentöruhákba való  öltözködésröl ezen a képsorozaton lehet ismerkedni : https://get.google.com/albumarchive/117578527667100772915/album/AF1QipMDdY3-_Hmu3IF0oXnX2EABBNhysdHfiL2VwBc_

A túrizmust a Sampo 1988 óta szolgálja, ök a világ 50 országából érkeztek már ide. Ezek között volt az a braziliai kisfiú is  akinek  11. születésnapi ajándéka volt az út Kemibe, öt és édesanyját ábrázolja ez a kép.

kellunta2

Braziliai Anyuka és kisfia Kemiben kalandra készen

 

Kedves Olvasók !

Jelenleg még csak várjuk a telet, de az ország északi részén a fagyos éjszakák hatására már megindult a jég képzödése a víz felszínén.

 

 

Judit Mäkinen

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.