Helsinki-Vantaa repülötér. 251.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Önök között sokan vannak olyanok, akik már voltak Finnországban. és remélem, hogy sokan vannak olyanok akik majd jönnek errefelé a jövöben.  Feltételezem, hogy többen  vannak olyanok, akik repülövel érkeztek  ide. Ezért mai levelem Finnország legnagyobb repülöterével foglalkozik.

Egy kis történelem

A rendszeres légiforgalom 1924-ben kezdödött Helsinkiben, amikor vizre szálló repülögépek : hidroplánok közlekedtek a Helsinki – Stockholm és Helsinki – Tallin  vonalakon. ( Megjegyzés : innét származik a finn szó : lentosatama-repülökikötö )

Ez  a tengerparti  városok között viszonylag sokáig tartott és csak a 30-as évek elején vált idöszerüvé Helsinkiben egy a szárazföldi repülötér épitése. Ennek legföbb oka az euópai országokkal kiépülö forgalom volt.

A elsö civilforgalmat szolgáló repülötér Turkuhoz közel, Artukainen-ben épült 1935-ben. Két évvel késöbb Finnországban már 8 hasonló  repülötér volt a belföldi forgalom szolgálatában.

 

Artukainen

Artukainen -repülötér  1935

Helsinki nemzetközi forgalmát szolgálandó  repulötere helyének kiválasztásában a legendás repülö Charles Lindbergh is részt vett ! Ö 1933 szeptemberében a finn Aero O/Y cég  ( jelenleg Finnair a neve )  elnöke Gunnar Ståhle meghívására érkezett nejével Anneval egy Lockheed Sirius típusú hidroplánon.  Helsinkiben Katajanokka városrészének  partján kötöttek ki, a partraszálláskor készült ez a kép

Charles Lindbergh Suomessa

Charles Lindbergh Helsinkiben 1933

Az eredetileg  Tuomarinkylä területére tervezett repülötér végül is Tattarisuo Malmi helyén  készült el 55 hektáros területen, melyet a város 50 éves bérleti szerzödéssel bocsátott a repülöforgalom rendelkezésére.

Helsinki repülötere Malmiban  1936 decemberében  kezdte el müködését . A hófehér kerek föépület mellett a hangárban hat Junkers 52 típusu gépnek volt helye, ez a hangár akkoriban Európa 2. legnagyobb ilyentípusú épülete volt. A modern  technikai berendezést a Telefunken cég biztosította.

asema1949_sundstrom_hugo

Helsinki repülötér -Malmi  1936

A repülöteret hivatalosan 1938 május 15.-én  avatták fel, a többezer meghívott között a miniszterelnök A.K. Cajander és Mannerheim marsall is részt vettek az ünnepségen.  Ezután  a  repülöforgalom rohamosan  fejlödött és 1939-ben a hálózat a nagyobb finn városokat már érintette. Nemzetközi repülötársaságok köztük a svéd  ABA Swedish Airlanes és a német Lufthansa is elkezdték a Helsinki felé irányuló rendszeres, egyenes  járatokat.

A 40-es években olyannyira nött a légiforgalom, hogy új repülötérre volt szükség. Ehhez az is hozzájárult, hogy az erös telek miatt a repülötér területén több probléma is fellépett mivel az ottani puha  talaj nem bírta a nagyobb gépek  okozta terhelést. Az új repülötér épitése 1950 májusában kezdödött ,  Vantaa-ban épült – ezért Helsinki-Vantaa a neve-  és 1952-ben az Olympia évében lett kész. Amikor én elöször Helsinkiben jártam  – 1964 öszén – a repülötér így nézett ki :

 

800px-Helsinki_Airport_from_air_in_the_1960s

Helsinki -Vantaa repülötere a 60-as években 

Mindenki  – belföldröl és külföldröl egyaránt  – egy helységbe  érkezett , az épület szerény falusi lakóházhoz hasonló épület volt. Azóta sokat változott a világ. a repülötér is változott, a régi eltünt. A mostani repülötér  Helsinkitöl 18 km távolságban van északra, területe 17 000 hektár.

HelsinkiAirport_terminal_outside_evening-1

Terminál 1 Helsinki-Vantaa

Az új –a belföldi és külföldi utasok számára közös – terminál 1969-ben nyílt meg, azóta az épületet többször is bövitették. Az utasok száma 1987-ben meghaladta az öt milliót,  akkor Finnország lakosainak száma 4 926 000 volt .

1993-ban nyílt meg a belföldi légiforgalmat szolgáló új terminál: T1. Három évvel késöbb a külföldi forgalmat bonyolító terminált: T2  bövítették és  összeköttték a belföldi terminállal. Szálloda és kongresszusközpont épült a repülötér területén.

Az állami vendégek részére épült fogadó-épület: VIP-President terminálban 1997 óta fogadják az ide érkezö államföket és más fontos vendégeket.

Az 1998-as év azért jelentös a repülötér életében, mert a Helainki- Vantaa repülötér akkor lett a világ legjobb repülötere ! Két évvel késöbb az utasok száma elérte a tíz milliót. A Schengen – egyezmény értelmében az útlevelet 2001 óta csak a nem schengeni  országokból érkezö utasoktól kérik.

A Helsinki-Vantaa repülötér szinte állandóan bövül, elkészültek a parkházak, 12 új kaput nyitottak, modernizálták a csomagok elosztását , új üzletek nyíltak, stb.stb.

 

 

Az utasok – jelenleg 19 millió utas fordul meg itt  (( Megjegyzés : Finnország lakosainak száma a 2018 szeptember 31-es adat szerint  5 520 535 lélek.) egy év alatt ! – elégedettek , ezt bizonyítja.

A legújabb elismerés

Idén ,  2018 –ban a Helsinki-Vantaa repülötér Észak-Európa legjobb repülötere lett és elnyerte a SKYTRAX World Airport Award nevü díjat

 

HelsinkiAirport_terminal_outside_evening_www75

SKYTRAX World Airport Award nyertese 2018-ban

2017 augusztustól 2018 februárjáig 500 repülötér 13 730 000 utasát kérdezték meg a repülöterek szolgáltatásairól :  az indulással  és érkezéssel kapcsolatos eljárásokról, az átszálláshoz füzödö  dolgokról, csomagkezelésröl, vásárlási lehetöségekröl és a biztonságról. A megkérdezett  utasok 100 különbözö országot képviseltek.

A kérdöivek feldolgozásának eredményét 2018 március 21.-én hozták nyilvánosságra a Stockholmban rendezett Passanger Terminal EXPO eseménysorozat idején.

Kedves Olvasók !

Finnország saját légiforgalmi társasága idén november 1.-én  ünnepelte 95. születésnapját . Neve

Finnair –  egyike a világ legrégibb jelenleg is müködö légiforgalmi vállalatának .

 

finnair-student-tickets

 

A születésnapot jótékonysággal ünnepelték úgy, hogy a dolgozók a szociális médiában #Finnair95 címen képeket tettek közzé saját munkanapjukról. Mindenegyes megosztás után 1 eurot adtak az UNICEF Schools for Asia / Iskolákat Ázsiának projektjének. Az erröl készült kis film itt látható : https://www.facebook.com/finnairsuomi/videos/95-vuotissyntym%C3%A4p%C3%A4iv%C3%A4n-kuvahaaste-finnair95/456098268130259/

Kedves Olvasók !

Összefoglalásként annyit, hogy a Helsinki-Vantaa repülötér/Helsingfors- Vanda flygplats  Finnország legnagyobb repülötere. Északeurópában ez az a repülötér, mely az Európa és Ázsia közötti légiforgalom legnagyobb részét bonyolítja. Naponta kb. 500 fel- és leszállás történik a repülötér 3 kifutópályáján.  A repülötérröl egyenes vonat-összeköttetés van a 18 km.-re levö fövárosba, Helsinkibe.

Soraimat most azzal a reménnyel zárom, hogy Önök között sokan lesznek olyanok, akik a jövöben személyesen is megismerkedhetnek Finnország legnagyobb repülöterével.

 

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Helsinki-Vantaa repülötér. 251.levél

  1. Köszönet Kedves Judit!
    Igazán elérhető, főként (általad) megnyerő lehetőség egy “rokoni” látogatás Finnországba. Nem titkolván, hogy eddigi ismertetéseid igencsak felkeltette érdeklődésünket országod iránt.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.