Közeledik a Kaamos !

 

Kedves Olvasók !

Négy évvel ezelött írtam a finnül kaamos nevü idöszakról. Ez a finn szó jelenti a rövid napokhoz tartozó idöszakot , amit a finn  – magyar szótár többek között ”sarki éjszaka ” névvel jelöl meg. Ez az a szakasza az évnek, melyben a nap nem emelkedik a horizont fölé. A föld mindkét sarki pólusához közel esö területein lehet észlelni, minél közelebb vagyunk a sarkokhoz annál hamarabb kezdödik és annál tovább tart ez az idöszak.

Finnország legészakibb részén Utsjokiban  a kaamos november 26.-án kezdödik és 52 napig tart. A napot majd január közepén lehet ujra látni, január 16.-án.  Ez azonban a sajnos elterjedt felfogás szerint nem jelent teljes sötétséget. A  kaamos színe a kék, sejtelmes kék, melyet a hó még sejtelmesebbé tesz

Joulukuu (2)

Kaamos Espooban

Négy évvel ezelött írt  ”kaamos-levelem”   most is aktuális, itt olvasható :  https://finnorszagilevelek.com/2014/11/17/123-level-kaamos/.

A kaamos idején fényt a  telihold, a hótakaró és az északi fény táncoló színei adják. Ilyenkor a Lappföldön titokzatos mesés hangulat van , ez a túristákat is vonzza.

Northern-lights-village-2-850x478

Èszaki fény falva / Northern Lights willage .Inari Saariselkä

 

Az ország déli részein ilyen kaamos nem észlelhetö, de a rövid napok a felhös,  borult égbolt és az esö sok emberre itt is ugyanolyan hatassal van, mint északabbra a kaamos. Itt  jegyezném meg, hogy azok akik a tényleges kaamos területen élnek nem panaszkodnak annyit a  sötétségre, mint azok akik az ”igazi” kamosról nem sokat tudnak. Ennek talán egyik oka az, hogy a kaamosra jellemzö kék fény és a hótakaró hiánya az ország déli részein a napokat sötétebbé teszi.

Hogy konkrétan milyen rövidek a napok arról egy pár adat :

Ma – nov. 11.-  amikor ezeket a sorokat írom  Helsinkiben a nap 8.20-kor kelt fel (de nem süt, felhös az idö , a napot nem látni ) és 16.15-kor nyugszik. Utsjokiban ma a nap 9.22-kor kelt fel és 14.29-kor nyugszik.

December 20.-án így néz ki majd a helyzet : Helsinkiben a napkelte 9.42-kor és a napnyugta 15.22-kor lesz. Utsjokiban kaamos uralkodik, a nap nem kel fel, így nem is nyugszik.

Hogy mi mindent lehet tenni a kaamos deprimáló hatásának kiküszöbölésére/ csökkentésére  arról fent jelzett régebbi levelemben részletesen lehet olvasni.

Kedves Olvasók !

Finnországot a legtöbben csak az un. ezer tóról és a sötétségröl ismerik. Ezek közül egyik sem felel meg a valóságnak, sokezer tó van és soha nincs teljesen sötét. Leveleimmel arra igyekszem, hogy tárgyiloagos ismeretek xsegítségével hozzam Önäökhöz közelebb az igazi Finnországot. Ha Önök közül valaki több képet is szívesen nézne, szeretettel ajánlom ezt az oldalt és annak gyönyörü képeit.  https://www.inarisaariselka.fi/companies/northernlights-village-saariselka/

 

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Közeledik a Kaamos !

 1. Visszajelzés: Kaamos, mi az, milyen az ? | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

 2. Kedves Judit! Minden ismertetésedet olvasom. Csodállak, hogy a korai sötétedések idejét oly szépen és bátorítóan ismerteted. Sajnos engem hátráltat a napi feladataimban. Korán kelek, de így is csak fél napom marad kötelezettségeimre.

  > A túlélési “drogom”, a senior torna, és a pillanatnyilag zajló pingpong > bajnokság. (Persze ezt is csak világosban) > Köszönöm a szép világodat, ahonnét jelentkezel.

  Őszinte elismeréssel, szeretettel. Lia.

  Finnországi Levelek / lLetters from Finland. ezt írta (időpont: 2018. nov. 9., P, 9:41):

  > finnorszagilevelek/letters from Finland posted: ” Kedves Olvasók ! Négy > évvel ezelött írtam a finnül kaamos nevü idöszakról. Ez a finn szó jelenti > a rövid napokhoz tartozó idöszakot , amit a finn – magyar szótár többek > között ”sarki éjszaka ” névvel jelöl meg. Ez az a szakasza az évnek, > melyben” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.