Finn csokoládé : Fazer sininen 250.levél

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemmel kerek számot ünnepelek, ez a 250. számozott levelem Finnországból. Ezt  azzal ünneplem, amiröl  ritkábban hallani Finnországgal kapcsolatban és ez a

Finn csokoládé , közelebbröl a finn tejcsokoládé.

Ezen a képen az a tábla látható, aminek a neve : Egy kis darab szeretet/ Pieni pala rakkautta, ezt küldöm most így  virtualisan Önöknek.

Pieni pala rakkauutta

Egy kis darab szeretet

Egy kis történelem

Történelmi források beszámolnak arról, hogy a maya indiánok termeltek kakaóbabot több száz évvel azelött, mielött europai  emben földre tette a lábát Amerikában. Az indiánok egy kesernyés  italt –  neve xocoatl  – készítettek ebböl, melyet chilivel  ízesítettek.

96db3880f47e971e040d54c9200a7a93

Maya indiánok csokoládéja

Az elsö kakaóbabot is indiánok hozták Európába, nevezetesen 1544-ben, amikor a kekchi indiánok küldöttsége meglátogatta a spanyol trónörököst. Sevillaba 1858-ban  érkezett az elsö kakaobabszállítmány és a kakaó a spanyol udvarból terjedt el Európa uralkodóinak asztalaira.

Finnországban a csokoládé készítését Karl Fazer ( 1866-1932) kezdte el 1894-ben. Fazer neve elválaszthatatlan a finn csokoládétól.

Ki volt Karl Fazer ?

karl-fazer-historia-460x560

Karl Fazer 1866-1932

Karl Fazer éresapja Eduard Fazer 23 éves korában költözött Svájcból Finnországba, és itt egy  német szabómester,.  Ernst Flohr szolgálatába szegödött ahol  szörmékkel foglakozott. Hamarosan saját üzletet nyitott Helsinki belvárosában. Vagyonának gyarapodásával 1856-ban megvette a   Kluuvikatu 3 –ban levö ingatlant, a hely jelenleg is a család tulajdonában van.

karl-fazer-cafe-kahvila-kluuvikatu-helsinki

Fazer cukrászda. Helsinki, Kluuvikatu 3.

Karl a család 8 gyermeke közül a legfiatalabb fiú volt.  Testvérei közül többen is sikeresek voltak, Edvard a helsinki  Operát vezette, Georg a Fazer-zeneüzletlánc alapítója és húga Naema ismert zongoramüvész volt. Max Fazer szörmeüzlete is sikeres vállalkozásnak bizonyult.

Karl álmait követve – mert cukrász akart lenni és saját cukrászda lebegett a szeme elött  – Pétervárra ment inasnak. Akkoriban az orosz csokoládé ismert volt, arra ugye emlékeznek Önök , hogy Finnország abban az idöben Oroszországhoz tartozott.

Karl Fazer álma teljesült, 1891 szeptember 17.-én francia-orosz cukrászdát nyitott a Kluuvikatu 3 szám alatti címen. Akkoriban készült süteményei közül többet jelenleg is készítenek, pl.  a Kinuskikakku/Kinuskitorta nagyon kedvelt ma is. Hogy mennyire sikeres volt a cukrászda arról Gunnar Matsson ngynénjének írt levele számol be  1892-ben : ” A Fazer cukrászdában naponta 2000 sütemény fogy , ezen kívül puddingokat és fagylaltot is lehet kapni.” Óriási volt a siker, 1897-19013 között a forgalom ötszörösére nött, ugyanebben az idöszakban Helsinki lakosainak száma megkétszerezödött.

Az 1897-es évben elkezdödött az édességek nagybani elöállítása , az elsö Kiss-Kiss cukorka a cég 100 –éves születésnapjának örömére még bélyeget is kapott.

 

Hogy ez- Finnország egyik legrégibb cukorkája – hogyan készül, az itt látható : https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/makeiset/artikkelit/kiss-kiss-on-suomen-vanhin-tuotemerkki/.

A Fazerin sininen / Fazer kékje

nevü tejcsokoládé –mely jelenleg a finn kultúrörökség része – 1922-ben jelent meg elöször az üzletekben.

Karl+Fazer+Sininen+-+maitosuklaalevy+200g-10

A Klasszikus : Fazeer sininen

Egy tábla súlya 200 gramm, kék borítója a tiszta finn természet szimbóluma. Számtalan finn  elsö, gyermekkori  emléke a csokoládéval ezt a csokoládét jelenti. A csokoládé ma is a régi, eredeti recepttel készül.

A recept egyik legfontosabb alapeleme a friss tej. A Vantaaban levö gyárba minden nap több tanknyi, gondosan ellenörzött tej érkezik, az egy évben felhasznált tej mennyisége  20 millió liter , ez azt jelenti, hogy a cég 10 000  dolgozóján kívül  3000 tejelö tehén is a csokoládégyártást szolgálja.

2326x800-fi-trucks-volvo-fh-maitoauto-imgtxt

Tejszállító autó

Egy 200 grammos táblacsokoládéhoz három nagy pohár tejre van szükség.

A másik fontos alapanyag a kakaó. Karl Fazer tanulmányozta a különbözö kakaóbabokat és a legjobbnak az  Equadorban termelt Arriba kakaót találta. Ezt a kakaót használja a Fazer gyár mind a mai napig.

 

Fazer központ

Ha Önök közül valaki jövö nyáron errefelé jár, melegen ajánlom a Fazer látogatók központjával való ismerkedést. A központ Vantaaban van, nemrég nyílt meg, címe : Fazerinkatu 3.

 

1600x600vc

Fazer központ

A kiállításon kívül üvegházzal  is lehet ismerkedni, ahol virágzó kakaófákat lehet látni .

1157626

A melegházat  a Fazer család egy tagja mutatja be, itt látható:   https://youtu.be/b5yIh4y2a9M

Nagy és modern kávézójában a legkülönbözöbb sütemények kaphatók, az üzlet pedig óriási választékkal várja a vásárlókat.

fazer-vierailukeskus-10-768x555@2x

A csokoládétáblákon kívül rengeteg Fazer nevével jelzett édesség kapható, ezekböl egy kis bemutató itt látható :

kaareelliset_kaaareettomat_860x390

Fazer, Fazer, Fazer…..

 

Kedves Olvasók !

Azzal a kívánsággal zárommai mai soraimat, hogy Önök közül minél többen kóstolják majd meg  a jövöben a Fazer gyár fínom  csokoládéját. Még csak annyit, hogy a név kiejtése: Fatcer :).

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Finn csokoládé : Fazer sininen 250.levél

  1. Augusztusban végre teljesült régi vágyam, és elhuthattam Helsinkibe. Természetesen nem hagytuk ki a Fazer cukrászdát! Valahogy minden nap úgy jött ki a lépés, hogy “véletlenül” odakeveredtünk 1 kávéra+sütire! 😃 Isteni volt! Természetesen édességekkel megpakolva tértem haza. (de nem eleget!) A piros Dumle karamella lett a kedvencem. 😃

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.