Unicef Finnországban: Segítjük a gyerekeket ! 249.levél

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Míg a gyerekek sok országban jólétben élnek, sajnos sokkal többen vannak az olyan gyerekek a világon akik a legszükségesebbet is nélkülözik, akik alultáplát csecsemök,  akik nem járhatnak iskolába és akiket betegségük idején senki sem gyógyít.Gyerekek aiknek nem élnek a szülei, akik vagy koldulnak vagy dolgoznak egész nap és minden nap. Ezeknek a gyerekeknek a megsegítésén próbálkozik az UNICEF ( United Nations International Children´s Emergency Fund ) nevü alapítvány. Neve mai formájában: United Nations Children’s Fund.

UNICEF-Logo

United Nations Children’s Fund.

Mai levelemben ennek az alapítványnak finnországi részlegéröl és annak müködéséröl írok Önöknek.250px-Stamp_1966_-_UNICEF_20_years (1)

Egy kis háttér

Az UNICEF az ENSZ egyik szervezete, New Yorkban alapították 1946-ban. Jelenleg 190 állam tagja, köztük van Finnország is.

Az Unicef célja a gyerekek jogainak érvényesitése és  alapvetö szükségleinek kielégítése. Alapításának hátterét a II. világháború által tönkretett Európában kereshetjük. Alapja az ENSZ  gyerekek jogairól szóló szerzödése – Convention on the Rights of the Child – mely az elsö nemzetközi,  18 éven aluliakra vonatkozó szerzödés.

Az Unicef  minden tagországban együttmüködik a hatóságokkal, a törvényhozókkal és a helyi nemzeti szervezetekkel. Az Unicef részt vesz a világ minden táján a humanitárius   segélyt adó mozgalmakban is. Összesen kb. 10 000 személy van az Unicef szolgálatában 190 országban , ezek 80 %-a a terepeken müködik. A szervezet munkájáért 1965-ben  Nobel békedíjat kapott.

Finnország és az Unicef

Finnország segélyezése

Az 1940-es években Finnországban kb. 20 000 olyan gyerek volt, akik azért nem mehettek iskolába, mert nem volt cipöjük ! Az 1948-1949-es tanévben a segélyböl 100 000 finn gyerek részesült. Osztottak cipöket és ruhákat is, valamint flanell anyagot, mely elég volt 60 000 gyerek alsónemüjének varrásához Az Unicef segélyeként tejport, vajat és konzerveket osztottak, a támogatás  finn kórházakban, gyermekotthonokban , nyári gyerek-táborokban és iskolákban került elosztásra..

Finn UNICEF

A Suomen Unicef egyesüloetet 1967-ben alapították. Fötitkára Marja-Riitta Ketola, az egyesület vezetöségének 9 tagja van, az elnök neve Teija Andersen .

Marja-Riitta Ketola

Marja-Riitta Ketola

A finn Unicef egyike annak a 36 nemzeti bizottságnak, melyek a jómódú tagállamokban müködnek. Összesen 65 fizetett dolgozója van a finn Unicefnek. Ezek mellett kb. 2000 önkéntes dolgozik a finn Unicef kötelékeiben.

A finn Unicef feladata, hogy forrásokat gyüjtsön a szervezet fejlesztési programjaira és a humanitárius gyorssegélyekre  valamint az, hogy sokoldalú felvilágosítást folytasson a gyerekek jogait illetöen.

A nemzeti bizottságok a nemzetközi Unicef forrásainak egyharmadát gyüjtik össze .

Hogyan gyüjt a finn  Unicef ?

A szervezetet lehet bizonyos havi összeggel támogatni. lehet egyszeri támogatást adni. Vannak utcaI gyüjtések is és az Unicef rendszeresen kap végrendeleti ajándékokat  is. A fentieken kïvül több szervezet is támogatja a munkájukat.

Az összegyüjtött összeget a nemzetközi Unicef gyermek-pénzalapjába adják, mely a segélyek elosztásáról gondoskodik.

Egyik formája az adakozásnak az Unicef által közvetített ajándékok vétele, melyek ára az Unicef segélyalapjaba kerül.

Milyenek az Unicef ajándékok ?

Rengetegféle  ajándék van a legkülönbözö   árakban.

Gyermekbénulás elleni oltás vétele: a 8 euros összegböl 50 gyerek kaphat a betegség elleni oltást. Harminc gyereknek elég kanyaró elleni oltóanyag ára 11 euro. Vitaminpor a legszükségesebb vitaminokat tartalmazza és a ételhez keverhetö. Egy csomag ára 6 euro, ebben 200 zacskó vitaminpor van .

Öt iskolai hátizsák, öt füzet és öt ceruza ára 17 euro.Három euroért lehet egy kosárlabdát venni, ami sok gyerek játékszere is egyben. Egy focilabda ára 9 euro, ezeket a menekülttáborokban élö gyerekek kapják.

Koripallo

De lehet ajándékozni pl. malária szúnyog elleni hálót, takarókat, új anyukák kezdö csomagját, sátrat, vízpumpát, stb. stb. Ezeket itt lehet látni : https://www.unicef.fi/lahja/

Az egyik kedvelt ajándék Finnországban az

Unicef baba

Az önkéntes Unicef tagok kézimunkával készített babái nem játékszerek, hanem díszei az olyan othhonoknak, melyekben azok laknak akiknek ” mindenük van ” azaz  semmire nincs szükségük. Ezek a babák ”rongybabák ” , öltözetükkel  képviselve  készítöjük választotta nemzetet és annak egyik  viseletét.

suomalaisia nukkeja

Unicef babák

Egy-egy baba ára 20-40 euro között változik, függöen a felhasznált anyag mennyiségétöl és minöségétöl . A baba teljesen kézimunkával készül. Ha valaki megvesz egy babát, erröl az értesítés úgy történik, hogy  a baba új otthonra talált. Az eladásból befolyó összeget a gyerekek oktatására és egészségi állapotára  fordítja a szervezet, így azt is lehet mondani, hogy ezek a babák életeket mentenek meg.

A babákkal kapcsolatosan Finnország az 1988-as  olasz példát követi  2002 óta. Nálunk az elsö babák nevei Anna és Toivo voltak. Mind a két szónak van jelentése attól függetlenül, hogy ezek nöi és férfi nevek Finnországban. Anna azonban az antaa = adni igének egyik alakja, toivo  pedig reményt jelent finnül. Íogy a nevek úgy is értelmezhetök, hogy adjunk reményt ! Eddig a finn babák segítségével  800 000 euro gyült össze !

Sok helyen lehet tanulni a babák készítését és az érdeklödök az Unicefen át megkaphatják a hozzávalókon kivül a babák szabásmintáját is. Ezek a babák  a Lahti környékén müködö Wellamo-intézetben készültek.

 

A ”hivatalos ”  finn Unicef Anna és Toivo babái  azonos szabámintával készülnek, csak anyaguk, viseletük, díszítésük és  szemük vagy arckifejezésük más. A varrás pontos leírás alapján történik. Minden babához ” személyi igazolvány ” tartozik, melynek kitöltése a baba készítöjének feladata. Minden kislány-baba keresztneve Anna és a kisfiúké:Toivo.  Feltüntetik a készítö nevét és elérhetöségét is, ennek segítségével a babát megvevö új család kapcsolatot tarthat a készítövel értesítve öt arról, hogy a baba új otthonra lelt.

17997246

A fenti képn látható babák Turku környékén készültek, ezeket egyenesen az Uniceftöl lehet beszerezni. Fogják árulni a babákat a karácsonyi vásárokon is. Minden helyi szervezet önkéntesei is árulnak babákat egész évben.

Az Unicef oltáskampány eredményei

Az Unicef oltószerkampány eredményekét – amit részben a babák árából fedeznek – 20 év alatt, azaz 1988-2008 között  a gyermekbénulás 99 %-kal csökkent  a világon, a kanyaró miatt meghalt gyermekek száma pedig  a felére csökkent 1999 – 2005 között. Az Unicef még azokban az országokban is igyekszik oltani a gyerekeket, ahol háború van. A világ összes gyerekekre fordított oltószerének 36 %-át az Unicef adja ! Míg 1980-ban  torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, tuberkulozis, gyermekbénulás és kanyaró ellen a világ gyermekeinek 20 %-a kapott oltásokat, 2009-ben ez a szám elérte a 82%-ot.

Kedves Olvasók !

Az Unicef ajándékok Finnországban népszerüek. Karácsony elött sokan adnak szimbolikus ajándékot szeretteiknek. úgy, hogy nevükben az Unicefnek ajándékoznak pénzösszeget. Ezzel a pénzzel – legyen az bármilyen kevés is – az oltások segítségével sok gyereket menthetünk meg azokban az országokban, ahol a gyerekek sajnos még napjainkban  is mély szegénységben, betegségek közepette  élnek.

 

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Unicef Finnországban: Segítjük a gyerekeket ! 249.levél

  1. Visszajelzés: Mindenféle Karácsonyi ajándék – 253.levél | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

  2. Kedves Judit!
    1979 volt az UNICEF gyermekjogi éve. Diplomata sógorunk volt a magyarországi követe, de számomra mégis az a legcsodálatosabb, hogy iker fiaink születési éve..
    Köszönjük ismertetésedet, amiben felébresztetted ismét mindannyiunk felelősségérzetét a gyermeksorsok iránt. Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.