Mindenféle kutyák – gombászó lagottok. 247.levél

Kedves Olvasók !

Azok akiket egy kicsit is érdekelnek a kutyák jól tudják, hogy a rendör, házörzö,  terelö,  vakokat vezetö és vadászkutyákon kívül még rengeteg más szerepe is van a kutyáknak.

opas

Ilyenek a kábítószereket jelzö kutyák, ezeket a repülöterken és kikötökben  lehet látni a csomagok és az utasok között  járkálva.

 

A romok között szimatoló  kutyák segítségével már sok embert megmentettek a biztos haláltól.

raunio

 

Vannak kutyák, amik megbízhatóbban  megtalálják a falakban levö penészt mint a müszerek ilyeneket használnak Finnországban a lakások falában levö  esetleges penészártalom felfedezésére. Kutyák  jelzik ha egy cukorbeteghez közel van az eszméletvesztés. Kutyák segítenek az öltözködésben is, lehuzzák a zoknit, felveszik a leesett ruhadarabot.

Van azonban egy újfajta tevékenység is, melynél a kutya segítsége aranyat ér és ez- ki hinné- a gombászat.

Kutyák és a gombászat

Nem  akármilyen vargányáról vagy csiperkéröl  van szó, hanem a legdrágább gombáról, nevezetesen a szarvasgombáról , melynek neve finnül: tryffeli. A szarvasgomba a föld alatt nö, nincs kalapja, nem látszik. De az illata olyan , hogy a kuyták azt mélyen a föld alól is megérzik.

 

A szarvasgomba nagyon drága, súlyát nem kilóban hanem grammokban mérik, 100 gram ára kb. 300 – 500  euro. Szarvasgombából nem készül gombás palacsinta ! A gyakorlat szempontjából inkább a füszerekhez lehetne sorolni ezt az erösillatú gombát.

Ugye a szarvasgomba jól ismert Magyarországon – az ország az egyik legnagyobb exportöre ennek a gombának a világon.  Ha Önök közül valaki ezzel szeretne jobban ismerkedni olvassa el Bagi Istvánról és a kutyájáról  Mokkáról az alábbi linken található cikket : http://malackaraj.reblog.hu/a_kutya_amelyik_kiassa_a_penzt

 

Bagi István és Mokka

Bagi István és Mokka

De vajon gondoltak-e Önök arra, hogy ez a kincs Finnországban is megtalálható ?

Tampereben  a Ravinteli Bertha kínálja ezt a csemegét . A vendég kívánságára + 5 euroért füszerezik is szarvasgombával a rendelt ételt. Két kutya ássa ki a földböl a vad  szarvasgombát.  A kutyák az olaszországi  lagotto romanolo fajtájúak, a nevük Brina és Cira .

 

Európában nem csak kutyákkal, henem disznókkal is keresik a szarvasgombát. A disznóknak legalább olyan jó a szaglásuk  szaglásuk mint a kutyáknak, de sajnos ! nagyon szeretik a szarvasgombát és azonnal befalják amit találnak. Ezért a kutyával történö ”gombavadászat ” sokkal eredményesebb. Míg más országokban többféle kutyafajtát is alkalmaznak,Finnországnban a gombászó kutyák általában mind a lagottokat képviselik.

Újabb hírek szerint Ouluban is találtak idén szarvasgombát. Ez azért is érdekes hír, mert Oulu  városa  az északi sarkkörtöl madártávlatban csak 166 km-re van. Ouluban nemrég szarvasgomba – tanfolyamot rendeztek a kutyák részére és ennek nagy sikere volt. Luna és Nekku izgalommal és örömmel tanultak és nagyon rövid idö alatt megértették, hogy milyen új szórakozásról van szó. Lehet túrni nemcsak az erdöben, hanem otthon a kertben is !

20972446

Luna még csak egy éves . Amikor otthon a kertben forgatták az eperföldet 60 cm mélyen érdekes ”gombócokat ” talált Luna. Mint a biologiatanár, a szarvasgombaközpont és  a Turkuban müködö növénymúzeum segítségével kiderült értékes a lelet : 225 gram szarvasgomba !

Ouluban olyan nagy a siker, hogy a következö tanfolyamra már 14 kutya is jelentkezett, ezek között a 12 lagotto mellett egy óriás schnauzer és egy arany retriever is van.

Kedves Olvasók !

Én még nem kóstoltam szarvasgombával füszerezett ételt.  Ha valakinek Önök közül van tapasztalata erröl az inyencségröl ugye ír majd ide egy rövidke hozzászólást ?

Elöre is köszönettel :

 

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Mindenféle kutyák – gombászó lagottok. 247.levél

 1. Kedves Judit!
  Nekünk nem adatott meg (tőlünk függetlenül) az örömteli kutyatartás, de irígyremélóak vagytok.
  Ettem, azaz kóstoltam szarvasgombát, ( Bocsi, de csupán, csak megtisztelve éreztük magunkat)
  Finom volt.
  A kutyák csodáltosak.L.

  .

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! Nekem szinte egész életemben volt kutyatársaságom. Otthon 2 tacskó : Csibi és Dorka. Itthon 3 rottweiler. Elmer, Titus,Nero . Mind iskolázott volt és remekül kijöttek a gyerekeimmel. Azután 2 tacskó, Odin és Oscar. Most Oscar már 12.5 éves és eljön majd az idö, hogy ö is elmegy a kutyák mennyországába. De majd ha én is a nagy ajtó elött állok és felteszik a kérdést, hogy mi jót tettem az életemben nyugodtan felelhetem, hogy : szerettem a kutyákat ! És hiszek abban, hogy a kutyáim ismerös csaholással jönnek majd elém.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.