Új kórház Helsinkiben : Gyerekek kórháza .

Kedves Olvasók !

Az alábbi szöveggel mutatta be Finnország budapesti nagykövetsége facebook oldala  az új kórházat, mely Helsinkiben készült el.

 

 

“Hétfőn fogadja az első kis betegeket az új gyermekkórház Helsinkiben. Az kórház tereinek tervezésénél maximálisan figyelembe vették a gyermekek igényeit, jogait. Ez nem csupán vidám színű berendezést és ismert mesefigurákat jelent a falakon, hanem a magánszféra védelmét, a játékhoz és tanuláshoz való jogot, valamint a szülő folyamatos, napszaktól független jelenlétének biztosítását is. 
Amikor a gyermek megérkezik a kórházba, egy avatart választ magának, amely végigkíséri őt a kezelés egész időtartama alatt. Így például az ügyelet kijelzőjén láthatja, hogy a pingvin következik a vizsgálóban.
A kórházas játékban a kis páciensek is gyógyíthatnak plüssállatokat, egyúttal a személyzet itt tudja a elmagyarázni nekik, milyen beavatkozások várnak rájuk.
Az épület egyébként versenyben van az építészeti Finlandia-díjra is. Kívánjuk, hogy az itt kényszerűségből eltöltött idő gyermeknek és szülőnek a lehető legkellemesebben teljen! “

 

 

 

A hírekben így mutatták be a kórházat : https://yle.fi/uutiset/3-10402139

A képre kattintva bemutatkozik az uj kórház gyönyörü képek segítségével .

Egy pár adat :

Az új kórházban 1000 dolgozó müködik. Négy fekvöbeteg osztályon átlagban 100 gyerekbeteg éjszakázik. A járóbetegrendeléseken 300 beteget visgálnak meg naponta. Az ügyeletre átlag 100 beteg érkezik naponta. Egy nap alatt 25 mütétet tudnak elvégezni.

A kórház építésének költségeihez nemcsak az állam járult hozzá, hanem  országos gyüjtésen át milliók támogatták az új kórház létrejöttét.

 

Judit Mäkinen

6 thoughts on “Új kórház Helsinkiben : Gyerekek kórháza .

  • Kedves Lia ! Finnországban már 50 évvel ezelött is bemehettek a szülök bármikor a gyerekosztályokra söt ottani éjszakázásra is volt lehetöség. Ez azokat a szülket és gyerekeket érintette fájdalmasan, akik vidékiek voltak és otthon a kórházban levö beteg gyereken kívül még több egészséges gyerek is volt, akiket nem lehetett otthagyni. Így ezek a szülök nem tudtak a beteg gyerek mellett lenni. Jelenleg önkéntesek is látogatnak gyerekeket a kórháazakban és ez az új kórház ” bohócokat ” is alkalmaz a vidámabb hangulat kedvéért.

   Kedvelés

   • Ez nagyon, nagyon példamutató és helyes hozzáállás. A gyermekek is előbb gyógyulhatnak és nem szenvednek olyan traumát, amiket ki kell, hogy mondjak, hogy sok gyermek és mi szülők is megélhettünk. Nem kellett volna így lennie, de szerencsére csak egy halvány, keserves emlékké szelídült.L.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.