Szakmák Európabajnoksága Budapesten 246.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mai levelem egy Európában rendezendö nemzetközi  eseménnyel foglalkozik, ahol  finn fiatalok csapata  képviseli az országotr. Ez egy kétévenként rendezett  háromnapos verseny, idén a házigazda Magyarország fövárosa Budapest  A verseny helye a Hungexpo területe

 

HEX térkép

EuroSkills vrseny helye Budapesten

Ennek a versenynek a neve

 Euroskills Az Euroskills a WorldSkills azaz a fiatal szakemberek versengésének európai országok részvételével történö nemzetközi versenye.

 

Egy kis háttér

A WorldSkills a II. világháború  romjain jött létre. A háború következményeként nagyban csökkent a szakemberek száma  ésa háború  utáni újáépítés idején a legtöbb szakma területén óriási szükség volt a hozzáértö munkaeröre.

Egyesek mint lehetöséget ismerték fel ezt és Francisco Albert-Vidal 1953-ban Madridban rendezett egy a különbözö szakmákkal foglalkozó  egyszerü, szakmai vetélkedéssel összekötött bemutatót fiatal spanyol és portugál szakemberek részvételével.

Öt évvel késöbb, 1958-ban a versenyt már külföldön, nevezetesen Brüsszelben, Belgiumban rendezték és ez volt a kezdete a nemzetközi mozgalom világméretüvé válásának.

A 60-as évek végén nemzetközi versenyek voltak Németországban, Nagybritanniában, Irországban, Hollandiában és Svájcban.

A 80-as években ázsiai országokban, többek között Kinában, Dél-Koreában és Japánban  is voltak nagysikerü rendezvények. Az utolsó verseny 2017-ben Abu Dhabiban volt.

images

Jelenleg 79  ország tagja a WorldSkill szervezetnek, ez a világ népességének 2/3 részét jelenti .

Mik a célok ? 

A fiatalság ösztönzése  a különbözö foglalkozások felé úgy, hogy a szórakozás és hobby foglalkozássá váljon.

A tudás fejlesztése általános tanulmányi standardok egítségével  összekötve ezzel a különbözö országokat.

A kormányokat  és az oktatókat együttmüködésre serkentve mindenki részére elérhetö felület  létrehozása.

A WorldSkills Europe 

Nemzetközi, non-profit szervezet, melynek célja a magasszintü szakmai munka és annak oktatása. Felhívja a figyelmet a kiváló szakmunka jelentöségére egyben törekedve arra, hogy ez a munka  munka egyre több, jogosan kijáró elismerésben részesüljön.

download

A szervezetnek 28 tagja van, mind Finnország miond pedig Magyarország tagja a szervezetnek. Ez a szervezet  rendezi az

EuroSkills nevü szakmák vetélkedöjét – a szakmák európabajnokságának is nevezhetjük –   mely idén szeptember 26-29 között Budapesten kerül megrendezésre.

Finnország a versenyt alapító államok közé tartozik,  csapata a WorldSkill versenyen 1989 óta vesz részt, az EuroSkills rendezvenyen pedig annak kezdete azaz 2008 óta. A finn csapat minden eddig rendezett versenyröl érmekkel jött haza, így az idén is várjuk a jó eredményeket.

Kik versenyezhetnek ?

Európa legjobb 25 éven aluli szakemberei vehetnek részt ezen a látványos bemutatókkal összekötött versenyen. Egy-egy ország egyéni versenyzöt vagy csapatot indíthat.
Milyen területeken folyik a verseny ?

A verseny több témakört ölel fel, ezek a kreatív művészetek és divat, Információs és kommunikációs technológiák, gyártási és mérnöki technológiák,építőipar, szállítás és logisztika  valamint  szociális és személyi szolgáltatások . Minden réswztvevö gyakorlati munkával mutatja be tudását, pl. az asztalosok megadott terv szerint készítenek el egy bútordarabot, vagy a fodrászok bemutatják a hajfestés, vágás és fantáziafrizurák fésülésének müvészetét.

161201_110735_HB7_7355

A finn csapat   

A finn csapat tagjai 25 területen mutatják be tudásukat. Öket 2017 folyamán helyi versenyeken válogatták ki, ezeket a Skills Finland rendezte . A kiválasztottak egy része még szakiskolai tanuló, egy részük azonban már dolgozik a szakmájában. A csapathoz a versenyzökön kívül versenybírók és  szakértök is tartoznak. A csapat tagjai egyben Finnország  legkülönbözöbb országrészeit képviselik.

 

A versenyek nyilvánosak, az azokat követö közönség minden versenyzö munkáját ” élesben ” követi.

A finn csapat tagjai többek között ezekben a versenyekben vesznek részt : florisztika, kertészet, divat és öltözködés, grafikus tervezés, internetes oldalak létrehozása, elektronika, hegesztés, robot-technika, kömunkák, festés és mázolás,  tapétázás, vízvezetékszerelés, villanyszerelés, autószerelés, fodrászat, szépségápolás, sütés és fözés, betegápolás, szállodai vendégfogadás.

 

Az EuroSkills nem csak nemzetközi verseny. Több kiállítás és szakmai rendezvények is lesznek megteremtve ezzel a nemzetközi tapasztalatcserét és elösegítve sokoldalú  kapcsolatok építését is.

 

Kedves Olvasók !

A jó szakmunkás kincse hazájának.

Ök azok akik két kezükkel építik az országot, ápolják és örzik a szakmai hagyományokat, fejlesztik a technikát, új munkamódszereket dolgoznak ki, új munkaeszközöket hoznak létre, oktatják a fiatalokat, mindezzel  hozzájárulva hazájuk jó híréhez.

Finnországban az EuroSkill versenyt  nagy érdeklödéssel követjük és egyben reméljük, hogy sok jó kapcsolat, söt mi több sok barátság is születik majd a finn és magyar versenyzök között. Hogy mi lett a verseny eredménye, arról majd beszámolok október elején .

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Szakmák Európabajnoksága Budapesten 246.levél

  1. Kedves Judit!
    Nos ez egy igen pozitív esemény!
    Hát a Finnországba beköszöntő őszért nem irigylünk és így még jobban örülünk a kellemes nyárias napjainknak.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.