Amos Rex múzeum. Múlt és jövö kapcsolata a mai finn építészetben. 245. levél

Finnországi levél  hazámból  Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem Helsinki legújabb ,legérdekesebb és legmodernebb építészeti alkotásával foglalkozik. A neve

Amos Rex múzeum

Egy kis történelem

A múzeum nevében két fogalom egyesül ezek Amos Anderson  és az 590 féröhelyes  Rex mozi neve.

Ki volt Amos Anderson ?

Amos Valentin  Anderson ( 1878-1961)   lapkiadó , országgyülési képviselö  és mecénás  volt.

Amos_Anderson

Amos V.Andersson

Tanulmányait Turkuban és Göttingenben végezte, 1902-ben költözött Helsinkibe, ahol sokoldalúan tevékenykedett. Üzletemberi munkáján kívül lapkiadással is foglalkozott, 1922-1945 között ö volt a finn fövárosban megjelenö  Hufvudstadsbladet nevü  napilap föszerkesztöje. Aktivan politizált többször is elektorként müködött a finn elnökválasztásokon . A jelenleg Kekkonen múzeumként ismert Helsinkiben levö villát ö ajándékozta a finn elnök lakóhelyéül az államnak.

 

TamminiemenhuvilavillaEkudden

Amos Andersson ajándéka Finnországnak. Tamminiemi , Helsinki

Végrendeletében teljes vagyonát a  Föreningen Konstsamfundet  nevü egyesületre hagyta, egykori lakóháza – 1965 óta –  ma a nevét viselö képzömüvészeti múzeum Helsinki belvárosában : Amos Anderson Taidemuseo . ( Az  1940-ben alapított  egyesület célja a svéd nyelvü kultúra támogatása és ezzel örzése Finnországban.  Az egyesület  egyik legjelentösebb alapítója a svéd anyanyelvü Amos Andersson volt .)

Yrjönkatu_27-29

Amos Andersson múzeum. Yrjönkatu , Helsinki

Az épületet  W.G.Palmqvist építész tervezte 1913-ban , kezdetben a múzeum az alsó emeleten volt, Anderson lakása pedig a felsö emeleten. Az  összes emeletet a múzeum foglalta el egészen 1965-2017 között. Az új tervek szerint a jövöben a múzeum épületét  korszerüsíteni fogják.

Az Amos Andersson  múzeum gyüjteménye kb. 6000 darabból áll. Ez a múzeum elsösorban az 1900-2000 évek  finn müvészeinek  alkotásaíval foglalkozik, a festményeken kívül  bemutatják a  kor szobrait, rajzait, grafikáit és fényképeit. A látogatók ismerkedhetnek bútorokkal, textilekkel, üveg- és kerámiatárgyakkal is. Az állandó kiállítás mellett változó kiállításokat is szerveznek. Az eredeti gyüjteményt többen  megajándékozták különbözö alkotásokkal.

Öt évvel ezelött felmerült annak a gondolata, hogy a városi emeletes házban levö múzeumot új helyre költöztessék át és ezzel  egyben bövítsék is,  lehetöleg a belváros területén. Egy köhajításra az Yrjönkatuban volt  múzeumtól van Helsinki egyik tere, mely régen a távolsági  buszok végállomása volt. Ez a tér- Lasipalatsi aukio – a Lasipalatsinak nevezett alacsony épület mögött van.  A Lasipalatsi a  funkcionális – jugend-  építészet egyik finnországi képviselöje. Tervezöi Viljo Revell, Niilo Kokko és Heimo Riihimäki voltak, 1936 ban készült el Helsinki föútvonala, a Mannerheim út mentén.

HKMS000005_km003y8p

Lasipalatsi .  Épitészek:  Revell – Kokko – Riihimäki 1936.

Mivel egy régi épület modernizálása rendkívüli kihívásokat tartalmaz egy elhatározás született, nevezetesen az, hogy az új Amos Anderson múzeum a Lasipalatsi és a régi buszvégállomás tere alá épül majd.

A cél az volt, hogy a múzeum a müvészet és a városi kultúra találkozóhelyeként egyedülálló élményekkel szolgálja a látogatókat egyesítve az 1936-ban épült Lasipalatsi-t, a Bio Rex nevü filmszínházat és a föld alatt lévö múzeumot a müvészetnek adva otthont.

Az  Amos Rex múzeum  építése 2016 januárjában kezdödött,  a tervezöiroda neve

JKMM Arkkitehdit Oy / JKMM építészek rt.   A betük az alapító építészek vezetékneveinek kezdöbetï, ök : Asmo Jaaksi, Teemu Kurkkela, Samuli Miettinen és  Juha Mäki-Jyllilä.

JKMM-Akseli_Valmunen_U6B0467-660x440

JKMM arkkitehdut SAFA – építészek  Jaaksi – Kurkela – Miettinen – Mäki-Jyllilä

Az irodát 1998-ban alapították, idén ünnepli a jelenleg 100 tervezöt foglalkoztató,  Helsinkiben székelö tervezöiroda a 20. születésnapját. Lehet- e ennél szebb ünnep, mint az új mü ?

 

Ennek az irodának alkotásait az ország számos helyén lehet látni, ezek többek között a Seinäjoki új könyvtár, a Finlandia díjjal kitüntetett , Espoo Otaniemijében levö Aalto könyvtár restaurációja, Lahtiban a turizmus központja, Seinäjokiban a városháza épülete vagy a Jyväsjärvi tó partján emelkedö a 2014-ben rendezett lakásvásár toronymagas lakóháza , stb.stb.-stb.  Minden túlzás és elfogultság nélül mondható, hogy a JKMM építészek alkotásai mindenütt felhívják a figyelemet, ök vanak azk között a fiatal finn épitészek között , akik az elözö generáció klasszikusai után  ismét a világtérképre futják fel a finn építészetet.

Asmo Jaaksi építész az Amos Rex múzeum projekt vezetöje így beszél a  tervezésröl : A finn építészet egyik építészeti szempontból úttörö épülete  az 1930 -as évek Lasipalatsijának integrálása az Amos Rex projekt részeként megható tapasztalat volt. Egy vadonatúj réteg hozzáádásával  a Lasipalatsihoz mi úgy éreztük, hogy összekötjük a multat a jelennel. Azt szeretnénk, hogy ez határtalan átmenetként érvényesüljön és egyben izgalmas múzeumi térként nagymértékben tükrözze a korát. A tér, mely a Lasipalatsihoz kapcsolódik egyike  Helsinki legfontosabb nyilvános tereinek. Reméljük, hogy az újonan formált teret úgy fogadják majd, mint istenhozta adalékát Helsinki urbán kultúrájának amit  mindenki és bárki a sajátjának érez majd.

amos_rex_ilmakuva_ilta_webiso

Amos Rex. Visualisation JKMM Architcts

Az JKMM irodát az Amos Rex múzeumot építtetö egyesület, a  Föreningen Konstsamfundet hívta meg a tervezésre. A célra:  a Lasipalatsi modernizálására és a föld alá épülö múzeumra az alapítvány 50 millio eurót fordított.

Konstsamfundetlogo (1)

A föld alatti múzeum alapterülete 6230 m2, a Lasipalatsiból közelíthetö meg. A nagy – 2200 m2- kiállítási terem világítását részben a menyezeten levö- a külsö térrel összefüggö ”ablakok ” biztosítják. Minta óriási szemekkel nézne fel a terem az égre !

A múzeum igazgatója Kai Kartio így írja le az Amos Rex múzeum célját : Iránytadó elvünk az volt, hogy egy olyan teret hozzunk létre, mely figyelmet fordít  müvészet változására és törekszik arra, hogy  egyben  megmutassa a megállás nélkül  fejlödö müvészet bemutatásának új módjait. A három fö pillérünk : kísérletes, technikailag inovativ modern müvészet, a 20. század modernizmusa és az ösi kultúrák.

Az Amos Rex múzeum elsö kiállítása augusztus 30.-án nyílt meg és 2019 január elejéig látogatható.

A kiállítást a japán Teamlab –kollektiva rendezte és a kritikusokat örömkönnyekre fakasztotta. A föld alatti világ óceánjai , öserdöje és az ür videoinstallációi felejthetetlen emlékei maradnak a látogatóknak. Egy kis ízelítö itt látható :

 

Kedves Olvasók !

Remélve, hogy az Amos Rex múzeumot nagyon sok kedves Olvasóm fogja meglátogatni zárom mai soraimat .

Kiitos -Köszönet !

Ezúton szívböl köszönöm az Asmo Jaaksi építésztöl kapott értékes segítséget , az olvasandó irodalmat és képeket melyekkel Ö  nagyban hozzájárult mai levelemhez.

DSC02115a

Kiitos arkkitehti Asmo Jaaksi !

Sydämelliset ja lämpimät kiitokset arkkitehti Asmo Jaaksille . Saamani apu on paljon edesautanut tämän kirjeen kirjoittamista. Onnea ja paljon menestystä JKMM toimistolle nyt ja tulevaisuudessakin.

 

Judit Mäkinen

 

Forrás :

One thought on “Amos Rex múzeum. Múlt és jövö kapcsolata a mai finn építészetben. 245. levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.