Kezdödik a gombaszezon !

 

Kedves Olvasók !

Finnországtban rengetegféle erdei gomba nö, ezek közül a legismertebbek talán a vargánya (herkutatti) , a sárga rókagomba (kantarelli ) és a késö öszi  tölcséres rókagomba (suppilovahvero)

 

Hogy milyen lesz a gombaszezon az nagyban függ a nyári idöjárástól. A jó gombaszezonhoz meleg éjszakák és esö szükséges.

Idén rendkívül meleg , hosszú  de egyben száraz volt a nyár ezért nem tudtuk, mit várhatunk. A sárga rókagomba szenvedett a szárazságtól. Most azonban esett az esö , egyenlöre még melegek a napok és az éjszakák is. Az elsö  erdei hírek szerint már sok helyen lehet vargányát találni – ebböl Olaszországba exportált Finnország régebben – jó termés idején tonnaszámra vitték a gombát az olasz piacokra.

Van azonban egy gomba, aminek kilója kerülhet a piacon 4 000 euróba is ! Ezt az árat japán milliomosok készek megfizetni. Ennek egyik oka az lehet, hogy a japán hiedelmek szerint a gombának kedvezö hatása van a férfiasságra . A gomba neve : Tricholoma matsutake, finn neve tuoksuvalmuska. Magyarul a neve : Foltostönkű gyűrűspereszke.

images

Matsutake

Sajnos azonban nem lett átütö sikere ennek a gombának, mivel teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor és mennyi nö majd. Ezért a már régebben beindult piac nem lett sikeres – a következö évben nem termett szinte semmi sem. Az elsö hírek arról tudósítanak, hogy idén jó termésre lehet számítani.

Ez a gomba föleg a homokos talajú fenyöerdöben nö, Helsinkihez közel Espooban, a Nuuksio nemzeti parkban és a Luukki nevü kirándulóhelyen találtak már  ilyen gombát.

Azt is mondják a hírek, hogy tölünk sokkal északabbra, az északi sarkkörön fekvö Rovaniemiben elöfordult már az idén.  Mivel ez a város a Mikulás hazája, remélem, hogy a MIkulás is ehet majd egy jó gombapörköltet az idén.

Judit Mäkinen

 

 

4 thoughts on “Kezdödik a gombaszezon !

 1. Kedves Judit!
  Kedvelt ételeim közé tartozik a gomba. Bátrabb korszakomban, bízva hozzáértő gombázkodó társaimmal gyűjtöttünk is .Megmaradtam.Most bártortalanabbnak lévén csak csiperkét fogyasztunk, abból is a kedvencem a kalapját juhtúróval töltött rántott gomba. (a szára akár levesnek)
  Jön az eső, jó gombázkodást.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! Nekünk gyerekkorunkban tilos volt édesapánk vezette kirándulásokon gombához nyúlni . Finnországban tanultam meg egyes gombák biztos felismerését és csak azokat gyüjtöm amiket egész biztosan ismerek. Gombaszezonban a finn piacokon van un. gombatanácsadás, Ott be lehet mutatni a szedett gombát értékelésre. Ezzel elérik azt, hogy csökkenjen a gombamérgezések száma.

   Kedvelés

   • Kedves Judit!
    Már régóta én sem szedek gombát gyakorlott gombászokkal sem. Van valami vad Íze a frissen szedettnek. Persze lehet, hogy pont ez benne a pláne. Nálunk is van gombavizsgálat, és akár egy szem mérgező akad a jók között, kidobatják az egészet. Egyetértek. maradok a piaci árúnál.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.