Helsinki ünnepi hetek, magyar táncház 244. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Hozzánk lassan beköszönt az ösz és ezzel a kultúrális élet is új arcot ölt. Megnyílnak a színházak, elkezdödnek a klasszikus hangversenysorozatok. Az ösz kicsit mozgalmasabb mint a nyár, bár Finnországban nyáron is számos kultúreseményt rendeztek és a szabadtéri nyári színpadokon is élénk élet folyt.

Mai levelemben az augusztus-szeptember fordulóján megrendezésre kerülö Helsinki ünnepi hetekröl írok.

Juhlaviikot

Helsinki ünnepi hetek

Egy kis történelem

A Helsinki ünnepi heteket ( Helsingin juhlaviikot ) 1968 óta rendezik . Alapitására azért került sor, mert ezzel az eseménysorozattal akartak az 1951-1965 között rendezett , Sibelius hetek nevü eseménysorozatnak tágabb kereteket biztosítani.

Az ünepi hetek – Finnország legnagyobb  müvészeti fesztiválja – idén ünnepli 50. születésnapját. A rendezvények felölelik a színház, cirkusz, zene, képzömüvészet és a filmszínház területeit. Az eseménysorozat ékszerének a Müvészetek éjszakája tekintendö.

A Müvészetek éjszakája

Elöször 1989-ben rendezték ezt az eseménysorozatot Turkuban és Helsinkiben. Azóta az ország sok városában látogathatják  a lakosok ezen az éjszakán a legkülönbözöbb hangversenyeket, színházakat, gallériákat élvezve a már sötétedö augusztusi éjszakát , az ösz sejtelmes illatait, az esti kivilágítás fényeit. Vannak olyan rendezvények is, melyeket csak erre az éjszakára terveznek, ilyen pl. a kávéházakben rendezett szavalóest .

Idén a müvészetek éjszakájának rendezvényeit augusztus 23.-án, csütörtökön látogathatták az érdeklödök.

images

Müvészetek éjszakája

Müvészetek éjszakája a Magyar Kultúrális és Tudományos  központban Helsinkiben

A központ Helsinki belvárosában van, könnyen megközelíthetö helyen. Augusztus 23.-án du 17-19 óra között a látogatók a magyar táncházak hagyományaival ismerkedhettek. Az összegyült  vendégeket Dr. Richly Gábor az intézet  igazgatója üdvözölte.

Egy kis háttér

A  táncházak a 70-es években születtek Magyarországon annak érdekében, hogy a nagyvárosi fiatalok is megismerjék gyökereiket és a régi,hagyományos magyar néptáncokat úgy, hogy maguk is megtanulják ezeket a táncokat.

A külföldön müködö táncházaknak nem csak az adott országban élö magyarokat összefogó jelentösége van, hanem egyben a magyar kultúra terjesztésében is fontos szerepet játszanak.

A helsinki magyar központban szatmári és székely táncokat mutattak be, a résztvevö közönség is táncolt.

A táncokat Gazdag Béla néptáncmüvész és Gálfi Botond mutatták be .  Mindkettöjüknek finn táncpartnerük volt, nevezetesen Jenni Kuopala és Mari Castrén. Táncoltak az idösebbek is, Gálfi Botond szülei Irén és István.

A zenéröl egy kvartett gondoskodott, Katri Haukilahti és Paula Susitaival hegedült, Pauliina Näsänen harmonikázott és Ilkka Heinonen volt a nagybögös.

DSC02269ca

 

Gazdag Béla magyar táncokat tanított a nagyszámú közönségnek, mindenki részt vett a közös táncokban.

DSC02281ac

Az ünnepi hetek színpadai között elsö helyen van  az un.

Huvila Teltta – Huvila sátor  

A névben benne van a huvi = szórakozás szó, de a huvila magyarul házat / villát is jelent. A sátor a fesztivál idején a Hakaniemi nevü városrészben   áll egy tengerparti öböl partján ennek neve Tokoinranta . Mindenféle tömegközlekedési eszközzel megközelíthetö, a belvárosból 10 perces sétával érhetö el.


A sátorhoz egy hangultos étterem is kapcsolódik, amit  a vendégek a hangversenyek elött és után, valamint a szünetekben is látogathatnak. Frissítök és teljes menü várja a vendégeket. Megjegyzendö, hogy itt 18 év a korhatár, ennél fiatalabbak csak kísérövel léphetnek be ide.

Röviden a Huvilateltta programjáról

 A számos finn müvészen  kivül  több  külföldi szereplö is gondoskodik a sokoldalú programról. Amerikai és  ukrajnai  együttesek is  is szerepelnek . A  könnyüzenét képviselök  mellett helyt kap több szinfonikus  zenekar is, aug. 28.-án lép fel a Tapiola Sinfonietta nevü nagysikerü  zenekar. Ez nagyon érdekes este lesz, mert a zenekarral együtt lép színpadra az Egotrippi nevü popzenekar is, mely így ünnepli 25. születésnapját .

Egotrippi

Az ûnnepi hetek programja rendkívül változatos, csak az elsö nap 300 különbözö rendezvény volt Finnország fövárosában.

Az érdeklödök itt ismerkedhetnek az ünnepi hetek programjával : http://2017.helsinginjuhlaviikot.fi/ohjelma/

 

Kedves Olvasók !

Tegnap a magyar kultúrközpontban követtem az ott rendezett programot, ott készültek a fenti képeim.  Kézzelfogható volt a finnek és magyarok élö barátsága és  a magyar kultúra iránti érdeklödés Finnországban. A  magyar intézet változatos és sokoldalú programjának szervezéséért az igazgatónak,  Dr. Richly Gábornak és csapatának  jár a köszönet.

 

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Helsinki ünnepi hetek, magyar táncház 244. levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.