Mindenféle kávéház: Macskakávéház – Kissakahvila

 

Kedves Olvasók !

Ismert tény, hogy a finnek nagyon sok kávét isznak. Az is ismert, hogy sok finn otthonban vannak házikedvencek. A leggyakoribb házikedvenc Finnországban a macska.  A városi finn macskák legtöbbje nem megy a szabadba, életét a lakásban tölti, szükségletét saját WC-ben intézi el.

kissan vessa

 

A vidéken élö macskáknak jobb az életük, szabadon jönnek-mennek, ösztöneiket megvalósíthatják. Ebbe ugye a madarakra való vadászat áll az elsök között – de a macska nem éhségében vadászik  az énekes  madarakra, henem élet-halál játékot játszik a szerencsétlen kis madarakkal.

Nos vajon ki gondol arra, hogy a macskákat és a kávézást össze lehet kötni –  a macska ugye többnyire nem kávét iszik.  De valamikor és valahol már 20 évvel ezelött megvalósult a macskák és a kávézás kapcsolata.

Egy kis történelem

Az elsö un. macskakávéházat Taiwanban közelebbröl Taipeban  nyitották 1998-ban Kitten Coffee Garden  A macska kávé kertje néven.

Taipee Kitten Coffee garden

Taipe, Kitten Coffee Garden

A kávéház 12 macskája mellett két kutya is járkál a vendégek asztalai  között. A macskák kosarai közel vannak az asztalokhoz, a kávézók megsimogathatják a barátságosan doromboló  cicákat.

Ez a kávéház  annyira megtetszett az ott járt  japán túristáknak, hogy Japán követte a példát és Osakaban megnyílt az elsö macskakávéház 2004-ben, a neve Neko no Jikan = A macska ideje.

 

Az elsö ”fecskét ” több is követte. Tokioban már 39 olyan  kávéház van ahol barátságos macskák társaságában lehet kávézni. Ezek népszerüsége részben azzal magyarázható, hogy sok japán lakásban nem szabad állatot tartani, de az embereknek van igényük  az állatokkal való kapcsolatra.

Macskakávéházak  Finnországban

Finnországban az elsö macskakávéház  2014 októberében Tampereben nyílt Purnauskis néven. Több barátságos mcska társaságát lehet itt élvezni kévéiszogatás vagy akár evés  közben.

Viiru Tre

Viiru cica Tampereben

A példát követve egy évvel késöbb Helsinkiben is nyílt ilyen kávéház a neve Helkatti Cat Caffee.(A név magában foglalja a katti = macska szót, de a helkatti szóban a finnül tudók mást is felfedezhetnek különösen azok, akik svédül is tudnak ! ).

A Helsinki belvárosában levö kávéház ( cím: Fredrikinkatu 55 )  mindenféle menüvel és itallal várja a macskabarátokat.

 

Itt lehet ismerkedni ezzel a hellyel : https://www.helkatti.fi/virtuaalikierros. Aki pedig az ottani cicákra kíváncsi, nézzen be ide : https://www.helkatti.fi/kissat . A Helkatti megtalálhato a facebookon is itt : https://www.facebook.com/kissakahvilahelkatti/

Egy évvel a megnyitás után a Helkatti  Helsinki legjobb kávéháza címét nyerte el. A gyözelemhez  az ízletes menü és a barátságos, udvarias kiszolgálás is nagyban hozzájárult. Az ide betoppanó vendég elfelejti a rohanást, nyugodt és kedves, otthonias  légkör fogadja és  a cicák dorombolását hallgatva csökken a feszültség, megszünik az idegesség.

Finnország legtöbb városában –  többek között : Turku, Tampere, Oulu , Jyväskylä , Rovaniemi – is vannak már ilyen cica-kávéházak és úgy tünik, hogy sehol  sincs hiány a vendégekben.

Kedves Olvasók !

Ahány ház annyi szokás ugye ? Személy szerint én inkább  a kutyám társaságában iszom a kávémat, az nem tud  üldögélni  az asztalon a csésze mellett. Egy hibája azonban van :nem dorombol !

 

Judit Mäkinen

 

 

2 thoughts on “Mindenféle kávéház: Macskakávéház – Kissakahvila

 1. Kedves Judit!
  Igazán jó lehet egy ilyen kávéházban macskának lenni.
  Feltűnt, h. dupla bejárati ajtó van, nehogy bajba keveredjen egy kíváncsibb cica.
  Köszönettel üdvözlünk. Lia.

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! A dupla ajtó finn standard, télen van szerepe, nem nyílik a belsö tér egyenesen az utcára a fagyos levegöbe. Általában a legtöbb finn emeletes házak lakásainál is dupla ajtók vannak, nem jönbe zaj a lépcsöházból. üdv. Judit

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.