Vége van a kánikulának !

Kedves Olvasók !

Finnországban idén rendkívüli volt a nyár – most már le merem írni, hogy volt. Azaz a nyárnak még nincs vége, csak az itt szokatlan két hónapig egyfolytában tartó kánikulának van vége. Ennek sokan örülnek- én is ezek közé tartozónak érzem magamat. A kánikulát itt a meteorologia úgy értékeli, hogy az + 25 C fokot vagy annál melegebb idöjárást jelent. Finnország melegrekordját – 2010 -ben + 37,2 C Liperiben – nem értük idén el, de pl . Vaasa-ban – Helsinkitöl 423 km.-re északnyugatra – július 19.-én + 33,7 C fokot mértek.

A Lappföldön közelebbröl Utsjokiban – 1262,7 km Helsinkitöl északra – a legmelegebb napon  2018 július 18.-án  + 33,4 C fokot mutatott a hömérö. ( Minden idök legmelegebb napja a Lappföldön Inariban volt 1914 júliusában : + 34, 7 C fok ! ) 

13-3-10302184

2018 július 12

 

A finn lakásokban általában nincs légkondicionálás – eddig nem volt szükség rá. Ezzel szemben a legtöbb munkahelyen müködnek a légkondicionáló berendezések. Az erdei állatokat is megviselte a höség,  a kiszáradt patakok miatt ivóvíz hiányában pl. a sündisznók jelentös része is elpusztult. A folyók és tavak túl meleg vize – + 24 C – káros  a halállományra , a meleg vízben  elszaporodott két moszat  miatt a tavak egy részében és több tengerparti strandon  nem tanácsos a fürdés.

sinileva_980x549-3-3

Tilos a fürdés !

Minden évben vannak ilyen meleg napok, de általában  nem tartanak egyfolytában két hónapig. Idén több mint 60 napig volt höség- esö nélkül. A nap sokáig süt = fehér éjszakák ! , a szárazra égett legelök sok nehézséget is jelentenek, nincs elég élelem a legelökön és nem egy helyen a télre raktározott takarmányt kell etetni a jószággal. És akkor majd mi lesz télen ? Az itteni hosszú télen.

Becslések szerint a termés egyharmadát elvesztettük a szárazság miatt. Ez összel a mezögazdasági termékek árának növekedését jelenti majd.

Nos, van jóhír is : ma megszünt a kánikula. Ezeken a képeken a mai – augusztus 12. – és a következö két napra szóló  idöjárás elörejelzés  látható. Un. ” rendes” finn idöjárásra számíthatunk .

Ennek az iskolások is örülnek  – mivel nálunk ezen a héten megkezdödött az iskola – nem kell tikkasztó höségben iskolába menni.

Most várjuk az esöt reménykedve abban, hogy jó öszi gombaszezonra lesz kilátás. Ehhez meleg éjszakákra  és esös idöre lenne szükségünk.

 

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Vége van a kánikulának !

  1. Kedves Judit!
    Mi abban reménykedünk, hogy most, ma lesz egy kis frissülési lehetőségünk. Egyenlőre csak a csillaghegyi strand hozta meg a frissülést. Várjuk az esőt.
    Szeretettel üdvözöllek. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.