Cserkészet Finnországban 242.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem a finn cserkészettel foglalkozik. Ennek az az oka, hogy egy többezer cserkészt számláló nyári tábor van éppen most – amikor ezeket a sorokat írom –   azaz 2018  július 23-31 között az országban.

Egy kis történelem

A finn cserkészet története még akkor kezdödött amikor Finnország orosz nagyhercegség volt, nevezetesen 1910-ben. A cserkészmozgalom  gyökerei  Angliában vannak  Robert Stephenson Smyth Baden- Powell tábornok alapította 1907-ben.

250px-General_Baden-Powell,_Bain_news_service_photo_portrait

Robert Baden-Powell

Az elsö cserkésztábort még ugyanebben az évben szervezték  Brownsea szigetén, ahol akkor  20 fiú táborozott.

140px-World_Scout_Emblem_1920-1939.svg

Mivel a lányok nem vehettek részt annak idején ebben a mozgalomban, 1910-ben megalakult a Girl Guides nevü lánymozgalom.

Girl Guides

Finnországban az elsö cserkésztábort 1911-ben rendezték, de még ugyanebben az évben az orosz cár, II. Nikolai – Finnország akkor Oroszország része volt –  a mozgalmat törvénytelennek nyilvánította mivel félt attól,  hogy  esetleg titokban  katonai kiképzést kapnak a finn fiatalok. Csendben és elrejtözve  azonban folyt a tevékenység, mely Finnország önállóságának köszönhetöen vált nyilvánossá és általánossá.

Megalakult a Suomen partioliitto – Finland Scoutförbund- Finn Cserkész-szövetség.mostani nevén Suomen Partiolaiset- Finnország  Cserkészei

images

Finnország Cserkészei egyesület

Jelenleg három önálló szervezet müködik, a Suomen Partioliitto, a svéd nyelvü Finlands Scoutbrigad és a Suomen Vapaa Partioryhmä. Ezekben külön van a fiúk és a lányok csoportja.

Cserkésztáborok

Finnországban a különbözö cserkész-szövetségek rendszeresen rendeznek minimum három napig tartó, általában erdei táborokat. Vannak nemzetközi táborok is : jamboree- k. Az egész világ cserkészeit összefogó táborokat a világszervezet : WOSM = World Organization of the Scout Movement szervezi 4-5 évenként.

200px-Wosm.svg

Cserkészek világszervezete

A Finn Cserkészek egyesülete = Suomen Partiolaiset 1978 óta  rendez Finnországban hatévente nemzetközi tábort, a neve

Finnjamboree

Az elsö tábor – Karelia a neve –  Finnország egyik legszebb helyén Koli-ban, a keletfinnországi Lieksa területén  volt

Suurleiri_karelia

Karelia cserkésztábor  Koli 1978

A tábor 120 hektár területü  erdöben volt, ahová 3000 sátrat állítottak fel. Összesen 20 ország cserkészei érkeztek ide, de  voltak ott a Szovjtunióból érkezett úttörök is. A tábor anyagi helyzetét elösegítendö a cserkészcsapatok begonia virág-gumókat adtak el ”partiomukula ” néven  ( a mukula finnül kis gyereket is jelent )

Az alábbiakban egy pár adat  táblázat a Finnországban  eddig rendezett nemzetközi táborokról

Tábor Név Hely Mikor volt Résztvevök A táborok vezetöi
I Karelia Koli 1.–10.8.1978 noin 9 000 Gunnel Palermaa, Asko Rantti
II Miilu Jämijärvi 23.7.–1.8.1985 noin 10 000 Marjaana Suosalmi
III Tervas Kannonkoski 1.–9.8.1990 noin 13 500 Risto ”Albert” Pyysalo
IV Loisto Hanko 18.–26.7.1996 noin 14 500 Pekka ”Zorro” Saarela
V Tarus Padasjoki 28.7.–5.8.2004 noin 13 000 Marjukka ”Mjukka” Aaltonen
VI Kilke EvoHämeenlinna 28.7.–5.8.2010 noin 10 500 Juha ”Jeo” Lehto
VII Roihu EvoHämeenlinna 20.–28.7.2016 noin 17 000 Heikki Otsolampi ja Jaakko ”Piitu” Piitulainen

 

(Megjegyés : A finnül tanulók szíves figyelmébe ajánlom a táborok neveit : miilu = szénégetö, máglya, tervas= gyanta, loisto = ragyogás  v.  fény , kilke = a csengök hangja: csilingelés, roihu = lobogó láng )

Megfigyelhetö, hogy a résztvevök száma majdnem minden táborban több volt, mint az elözöben ( noin = kb. )

Idén a finn cserkészek nagy, nyári  táborának neve :

Kliffa

images (3)

A tábort a Fövároskörnyéki cserkészek nevü egyesület szevezte = Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry.

download

Fövároskörnyéki Cserkészek egyesülete

Ez magyarázza meg a tábor nevét is: Kliffa. A fövárosi  svéd  szleng  szó magyarra leginkább így fordítható : kliffa = klassz !

 

27908012_10216544217784909_8642314824243702689_o

Jelentkezz március 5.-ig.                                      EGYÜTT TÖBB ÚJAT !

Mindenkit szívesen várnak, nem kell cserkészcsapati tagság. Kétféle lehetöség volt a táborozásra. A többezer résztvevö számára a tábort július 19-22 között építették, majd a tábor végetértével a lebontásra  és takarításra  jul. 31-aug. 3 között került sor. A 15 éven felüli cserkészek  és sok szülö  is aktívan vett részt ezekben a munkálatokban

A tábor témájaként  elsösorban azok a dolgok voltak,  amiket minden cserkésznek tudnia kell.

Ilyenek pl: sátorverés, elsösegélynyujtás,  tájékozódás , szerszámok használata, képesség a csoportos munkára és az önbizalom fokozása a ”Segíts magadon, megsegít az Isten ” szellemében.

 

Hogy lehet részt venni a táborban ?

Minthogy mindenkit szívesen várnak, vannak iskoláskoron aluliak és olyanok is akik nem cserkészek, hanem szívesen részt vesznek egy ilyen érdekes és mozgalmas, programokkal telisteli táborban.  A legeslegkisebbek ( 0- 3 évesek )  szüleikkel együtt táboroztak.

A 8-10 évesek egy-egy  napra is  jöhettek, nem laktak a táborban. Naponta reggel 9 és du. 4 között van program, barkácsolás, fözés és mosogatás,  fürdés,  kisebb kirándulás a környékre, játékos versenyek. A tízórain kivül ebédet is kapnak a gyerekek. A 10-12 évesek is jöhettek egy-egy napra ”kalandorok táborába ”.

Ezen kívül volt  a többnapos sátortábor az állami tulajdonban levö,  Lammi-ban az Evo nevü kirándulóterületen (=  4862 hektáros ) , ami Hämeenlinna és Padasjoki területén van.

Evo ra_tunnus 113x89pxl

Evo kirándulóhely

Mibe került a részvétel ?

A z iskoláskoron alulaiknak akik szüleikkel együtt táboroznak :  0-3 éveseknek a tábor nem került semmibe. A  4-6 éveseknek ha csak egy napig vesznek részt, a díj : 35 euro, ebben benne van a teljes étkezési ellátás és minden program  is.

A részvételi díj aszerint változik, hogy hány napot táborozik ott valaki, az un. hosszú Kliffa – júl. 23.-26 között – ára 210 euro és a rövid Kliffa – júl. 23 -26 idejére 130 euroba került. A rövid Kliffa-n a legfiatalabb cserkészek  – 7-9 évesek – vettek részt, finn nevük: Sudenpennut = farkaskölykök.

01merkki-sudenpentu2

Sudenpennut/Farkaskönykök

Az árban a teljes ellátás : szállás sátorban, napi 4 étkezés és a teljes program benne van.

Idöjárás , Ivóvíz , limonádé

Idén  a hömérséklet minden nap meghaladta az itteni kánikulának számító + 25 C fokot. Minden táborozó feladata volt  eleget inni és erre a többieket is emlékeztetni. Így a tábori köszönés : “Ootko ( = oletko )  juonut “ – Ittál-e ?  volt. A szervezök minden táborozóra naponta  4 l ivóvizet számítottak és  a  tábori hét elsö napjaiban – amikor a legkisebbek is ott voltak – 22 000 l ivóvíz fogyott naponta. A tábor 4 km2-es területén olyan sürün voltak az ”itatók ”, hogy nem kellett sorbaállni. Ez azért is fontos, mert több mint 5600 résztvevöje volt a tábornak. Az ivóvízen kívül egy nap fogyott még 2000 fél-literes üveg limonádé is.

A tábor hangulatáról az alábbi képek mutatnak egy keveset.

 

Kedves Olvasók !

Manapság, amikor a fiatalok túl sok idöt töltenek az okostelefonok és internetes játékok világában az ilyen tábornak nagyon jó hatása  van mind a testi mind pedig a lelki egészségre. Növeli az önbizalmat és az összetartozás érzését,  fejleszti a fizikai munkára való készséget, megtanítja a munkaeszközök használatát, a természet megismerését és megbecsülését  Ilyen együttes táborozás  új és nem egyszer életreszóló barátságok forrása is lehet.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

2 thoughts on “Cserkészet Finnországban 242.levél

 1. Kedves Judit!
  Örülök, hogy olvashattam a cserkészetről. Ebben az eldigitalizálódott világban nagy szükség van rá.
  A mai fiatalok el sem tudják képzelni, hogy mit veszítenek a kütyüik mértéktelen használatával. 😦 Ebben is az aranyközéputat kellene megtalálni, így élvezhetők lennének a modern kor vívmányai (amik persze jó dolgok) és a természet közelsége, valamint az igazi kapcsolatok is.
  Üdvözlettel:
  Tünde

  Kedvelés

  • Kedves Tünde ! Sokszor köszönöm a hozzászólást. A fiatalok “eldigitalizálódásában” a szülöknek is nagy szerepük van. Az okostelefon a legjobb gyerekcsösz ugye ? A gyerekek egyre kevesebb idöt töltenek a szüleikkal, akik az okostelefonjukkal többet foglalkoznak, mint e gyerekükkel. MIvel az ilyen telefonok kis rádióleadóállomásoknak is vehetök, ezek óraszámra menö használatáról- az agy közvetlen közelében a fülnél – még nincsenek hosszútávú tapasztalataink. Az arany középút megtalálása mindenben a legnehezebb, ebben is. A legjobbakat kívánva üdvözlettel Judit M.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.