Augusztus kezdetén

Kedves Olvsók !

A meteorologiai jelentések szerint idén eddig 53 olyan nap volt Finnországban, amikor + 30 C foknál melegebb volt. Ez az adat nemcsak a déli országrészre érvényes, hanem az egész országra, beleértve a legészakibb országrészeket- az északi sarkkör felett fekvöket is. Ouluban – 600 km.-re Helsinkitöl északra – tegnap elött + 33,2 C fok volt.

Az augusztus sem kezdödik hüvösebb idövel, mint az   aug 1 – 3 ra vonatkozó képek  mutatják . Harmadikán lesz hüvösebb – a Lappföldön !

 

Valahogy most sokan úgy érezzük, hogy elég volt a trópusi nyárból, éjszaka sincs hövösebb és a finn lakásokban általában nincs légkondicionáló berendezés – eddig nem volt szükségünk rá.

Esö már hetek óta nem esett, kivéve átfutó viharokat az ország egyes részein. Itt délen nem esett “rendesen ” május eleje óta. Az itteni 53 évem alatt elöször látok kiégett füvet . A termés sokkal gyengébb lesz idén, mint átlagosan. A száraz legelök az állatokat sem táplálják, a túl meleg vízben már a halak is pusztulnak.

Most abban lehet reménykedni, hogy a hét végére jósolt hüvösebb idö megérkezik, legalább is a meteorologia azt hirdeti. Az utóbbi idöben az elörejelzés nagyon jó.

Megdöbbentö, hogy még mindíg vannak olyanok akik a klímaváltozást kétségbe vonják !

 

Judit Mäkinen

 

Forrás : https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/fin13

4 thoughts on “Augusztus kezdetén

 1. Kedves Judit!
  Ma délelőtt bár eső után voltunk, gőzölgött a az aszfalt a párás melegtől. Emberpróbáló volt. Az a szomorú, hogy nekünk nem áll módunkban HATÉKONYAN tenni a katasztrofális klímaváltozás ellen. Személy-szerint mi is tudatosan és természetesen megtesszük, ami rajtunk múlik. Valakiknek akik változtathatnának és nem egyezik pillanatnyi gazdasági érdekeikkel, megbocsáthatatlan a bűnük és a felelősségük.
  Felüdülést kívánva üdvözöllek. Lia.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Remélem megérkezik Önökhöz a várva várt enyhülés és csapadék.
  Még jobban kellene óvnunk környezetünket!
  Igen ezek a nyarak már nem olyanok, mint ezelőtt 2-3 évtizeddel
  Tegnap bevásárolni voltam és megdöbbenten tapasztaltam az emberi butaság megnyilvánulását: az árok partján temérdek szemét van lerakva az ágymatracon keresztül a rossz fotelig minden.
  Az út mellett rengeteg PET palackot, aludobozt találni, amitket az autókból hajigálnak ki. Arról ne is beszéljünk, hogy vidéken a háztartási szemetet előszetetettel eltüzelik, ahelyett, hogy szelektíven gyűjtenék. Ezt a magas szemétszállítási díjjal magyarázzák az “elkövetők”. De most már keményen büntetnek érte.
  Én a gyermekeimet a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosításra nevelem. Igyekszünk környezetbarát módon közlekedni: kerékpárral, tömegközlekedéssel vagy tele kocsival. Hiszem, hogy sokk apró lépéssel is pozitív változások lesznek!
  A közelgő hétvégére munden jót kívánok!
  Tünde

  Kedvelés

  • Kedves Tünde ! Nálunk már a legtöbb helyen -házban- szelektiven megy a szemét kezelése. Ahol én lakom ott külön tartályokba tesszük a papirt,kartont,üveget,fémet, bioszemetet és a müanyagot . Ezekenkivül van még két tartály ami un. vegyes szemét, de az nem tartalmazhatja a fenti felsorolásban levö szemeteket. A szelektiv szemétgyüjtésre való nevelésben az iskolák is aktivan részt vesznek. Szelektiv a szemétgyüjtés a menzákon és szinte minden munkahelyen is. De talán a legnagyobb szerepe az otthoni nevelésnek van.
   Önöknekis a legjobbakat kívánom a közelgö hétvégére és sokszor köszönöm a hozzászólást.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.