Még a halak is szenvednek a kánikulától !

 

Kedves Olvasók !

Állítólag 100 éve nem volt ilyen hosszú ideje tartó kánikulahullám Finnországban. Mint elözö bejegyzésemben írtam a felmelegedett tavakban és a tenger vizében is elszaporodott az egészségre káros kék moszatról , a sinilevä-röl

Nemcsak az állóvizek melegek, felmelegedtek a folyók vizei is . Ez történt a Lappföld egyik legnagyobb folyójával a Tenojoki-val is, melynek hömérséklete elérte a 20 C fokot.

056b4289915cc6be149e17e4b20bb0a5d5f9272cd05995e080fde33917fdeb09

Tenojoki

Ez a folyó Finnország és Norvégia határán van, A kifogható lazac mennyiségét a két ország közötti nemzetközi halászati egyezmény szabályozza. Ezen a képen a Tenojokiból halászott lazac mennyiségét látni 1975-2017 között.

Tenojoki-lohisaaliit-1975-2017

A Tenojokiból kifogott lazac mennyisége 1975-2017

A kép magyarázata : világosbarna = norvég horgásztúristák, piros = norvég helybeliek ,világoskék : finn  horgásztúristák, sötétkék = finn helybeliek. A kép azt mutatja, hogy a legtöbb lazacot = 250 000 kg ! 2001 -ben fogták.

1200px-Salmo_salar-Atlantic_Salmon-Atlanterhavsparken_Norway

Lazac

 A lazac a hideg vizek  hala, a meleg víz méreg ezeknek a halaknak és ha a  Tenojoki felmelegedése nem szünik meg hamar, meglehetös halpusztulásra lehet számítani. Ennek oka, hogy a meleg vízben a halak fizikai teljesítöképessége károsul – a lazac ugye iváskor az ár ellenében úszik. A halak maguk is keresik az árnyékosabb helyeken folyó kisebb mellékfolyókat.

A 20 C fok már a kritikus határon van . A másik fenyegetö tényezö az, hogy hetek óta nem esett az esö és a folyók vize csökken, söt a kisebb folyók kiszáradhatnak. Idén nyáron eddig nem volt számottevö esözés.

Professzor Hannu Lehtonen vizsgálta a halak melegtüröképességét. A lazaccal rokon hal a nieriä ( Salvelinus alpinus ) = szemling v. szaibling  elpusztulhat már 16 fokos vízben is, a lazac és a törpemaréna ( Coregonus albula ) nem bírja a 23 fokosnál melegebb vizet. Ezzel szemben a fogassüllö kibírja még a 30 foknál melegebb vizet is.

Kedves Olvasók !

Úgy tünik, hogy nem vagyunk egyedül, még a halak is várják  a hüvösebb idöt.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

2 thoughts on “Még a halak is szenvednek a kánikulától !

 1. Kedves Judit!
  A strandoló Mikulásig derűvel olvastam kánikulai jelentkezésed, de az esetleges halpusztulás elszomorított.
  Bízzunk benne, hogy az emberek felébrednek, mielőtt végzetessé válik ez a rémálom.
  Te legalább megteszed leveleddel, hogy felkeltsd a figyelmet a katasztrófaveszélyre.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

  • Most már vannak hírek tömeges tavikagylópusztulásról is. Halak is pusztulnak, kevés az oxigén a tavakban. Apad a talajvíz, egyes helyeken az öntözést és autómosást kerülni kell. És ez a höség még állítólag augusztus közepéig tart.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.