A meleg nyár nem veszélytelen ! 241.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra 

 

Kedves Olvasók !

Finnországban már hetek óta kivételes nyári idö van,  a hömérö eléri és nem egyszer túllépi a + 30 C  fokos határt.

Toukokuun viimeisten päivien ylimmät lämpötilat

Finn nyár 2018

Az ilyen hosszú ideig tartó kánikula nekünk szokatlan és bár  azok örülnek ennek akik szívesen napoznak sokan vannak olyanok is, akik a hüvösebb nyár után vágyakoznak.

Mi lenne ha Önöknél hetekig tartó minusz 30 fokos hideggel járna a tél ? Ugyanolyan idegen lenne, mint nekünk a hetekig tartó, esö nélküli  harmincfokos meleg úgy, hogy errefelé a lakásokban eddig nem volt szükség a légkondicionáló berendezésekre.

A napozás az általában nagyon fehérbörü  finneknek ártalmas is lehet, szerencsére már vannak olyan kenöcsök, amik védik a bört a napsugarak káros hatása ellen. De a sokat napozók böre mindenképpen szenved, száraz és idösebb korban ráncosabb mint azt a kor feltételezne.

A tüzö nap próbára teszi a csecsemöket és az öregeket, utóbbiak közül különösen a szív- és érbetegségekben  szenvedöket.

Valamikor azt olvastam egy magyar utazó bejegyzésében, hogy a finn tavak olyan hidegek, hogy  vízük a  fürdésre alkalmatlan. Az alábbi képen látható a mai helyzet- a tavak melegebbek, mint általában ilyenkor.

järvet

Tavak vizének hömérséklete

A tenger vize is felmelegedett és jelenleg helyenként eléri  eléri a 20 C fokot.

A víz felmelegedése egy káros jelenséggel is jár és ez a finnül a viztükör felszinén megjelent

Sinilevä / Kék moszat  ( kiejtés : sziniléve)

Mi a kék moszat ?

sinileva_980x549-3-3

Sinilevä / Kék moszat

Röviden összefoglalva se nem kék – mint a fenti kép is mutatja –  se nem moszat Hogy miért hívják mégis így, annak az az oka, hogy fajainak megjelenése és életmódja alapján a növények közé sorolták ezeket a Cyanophyta néven ismert bakteriumokat.

Chroococcus1

Cyanophyta bakterium

És ha a bakteriumok elpusztulnak – mert hidegebb lesz a víz – akkor a színük kékké változik.  

Ezek a bakteriumok káros anyagokat termelnek amik között vannak  a máj müködésére és az idegrendszere ható  mérgek is. Nagyon  óvatosnak kell lenni és az olyan vízben, aminek a felszínén lehet látni a bakteriumtömeget nem szabad úszni .

sinileva-luokka-3

 

Sinilevä okozta ártalmak

A sinilevä tartalmú vízben tartózkodás bör és szem-panaszokkal járhat, elöfordulhatnak  rosszullét, náthához hasonló állapot és allergiás reakciók is. Különösen a kis gyerekeket kell óvni az ilyen víztöl, amit nem tanácsos használni sem a szaunában, sem pedig öntözésre vagy mosáshoz. A strandokon  kitett veszélyre intö táblákat okvetlenül figyelembe kell venni.

 

Állatokra is veszélyes a sinilevä  !

Ritkán, de sajnos nem egyszer elöfordul, hogy a vízben úszó kutyák is megbetegszenek, ilyen vízbe nem tanácsos kutyát vinni .

a8b2bc9cf65f28d8_800x800ar

Veszélyes sinilevä, te se fürödj itt !

A mérgezés elsö tünetei hamar jelentkeznek ha a kutya ilyen vízbe úszott, vagy ivott ilyen vízböl. Nyugtalanság, vacogás és hányás az elsö tünet, a kutyát ilyenkor tanácsos állatorvoshoz vinni. A kutya kora, a víz fertözöttségének mértéke befolyásolja a tüneteket és a beteg kutya görcsölhet , támolyoghat vagy elesés után képtelen felállni. Legrosszabb esetben a májra és vesékre ható méreg a kutya pusztulását okozza.

Sinilevä a tenger vizében

A meteorologiai intézet jelentése szerint a sinilevä elöfordul mind a tengeren mind pedig a tavakban. A tengeren különösen a déli és délnyugati részeken fordul elö, a tavakban szinte az ország minden részén.

A tengervízböl vett vízmintákban többféle fajta is kimutatható, Dolichospermum sp nevü  idegmérget termelö fajtát  találtak a Helsinki elött vett mintában söt a májkárosodást okozó Nodularia sp is elöfordult. A tenger vizének hömérséklete a finn partokon jelenleg 10-18 C fok között változik,legmagasabb a déli szigetvilágban.

Sinilevä a tavakban

A Környezetvédelmi igazgatóság ( Ympäristöhallinto ) által fenntartott Järvi-meriwiki oldalra  érkezett jelentések szerint 15 helyen fordul elö sok sinilevä föleg Dél- Közép- és Keletfinnországi  tavakban, de az ország északi részében is megfigyelték.

download

Sinilevä a tavakban

A tavak vizének hömérséklete az ország déli és keleti részén eléri a 18-23 C fokot , a lappföldi tavak kb. 20 C fokosak. Ha a jelenlegi kánikula tovább tart, még több sinilevä-re van kilátás. Ha a strandokon több sinilevä észlelés is történik, azt tanácsos a helyi hatóságok egészségvédelmi osztályaira bejelenteni.

Kedves Olvasók !

A fentiekböl kiderül, hogy a klímaváltozás milyen sokfélekép befolyásolja a természetet és azon keresztül az életünket. Finnországban most sokan vagyunk olyanok, akik a “ rendes “ finn nyarat várják, 18-22 C fok, napsütés és a fehér éjszakák jellemzik az általában nagyon kellemes finn nyarat. Az idei nyár nem tartozik azok közé.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “A meleg nyár nem veszélytelen ! 241.levél

 1. Kedves Judit!
  Mi is a klímaváltozás hatásaitól szenvedünk,de lehet, hogy ez a korunk függvénye is.
  Roppant szeszélyes időjárást kell megélnünk.
  Ijesztő amit a sinilevaról írsz, de legalább figyelmeztető és ismerhető, ezáltal elkerülhető.
  Köszönet leveledért. Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.