Kaustinen népzenefesztivál. 240. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Finnországban most sokan élvezik a többhetes szabadságot, idén az idöjárás is kedvez a nyaralóknak. De ez nem jelenti azt, hogy semmi sem történik, söt ellenkezöleg a hosszú nyári napok és a világos éjszakák idején aktívabbak az emberek, mint télen, kevesebbet alszunk ilyenkor.

A nyár a fesztiválok ideje, mint erröl egy keveset már írtam egy elözö levelemben. Mai bejegyzésem szintén egy fesztivállal foglalkozik és ez a Kaustinenben jelenleg folyó

Kaustinen népzene ünnei hét júlis 9-15 között

kfmf-kasiohjelma-kansi (1)

Hol van Kaustinen ?

Kaustinen járás 438 km-re van Helsinkitöl, északnyugatra, lakosainak száma nem éri el az 5000 lelket. Kaustinen már ötvenedik éve  9 napos népzenefesztiválra  hívja mindazokat, akik szeretik, üzik és ápolják a finn népzene hagyományait. Egy kis település nagy kezdeményezése ez,  Kaustinennek  rendkívül jelentös szerepe van a népi zenei hagyományok fenntartásában.

Egy kis történelem

A népzenefesztivált elöször 1968-ban rendezték itt, ez már akkor a legnagyobb ilyentípusú rendezvény volt az északi országokban. A rendezö a Pro Kaustinen nevü egyesület volt. Akkor arra gondoltak, hogy kb. 6000 látogatója lesz az eseménysorozatnak, de a látogatók száma már az elsö évben háromszorosa volt ennek a számnak. Manapság az egyhetes fesztivált több mint 100 000 vendég látogatja.

KAUSTINEN-FOLK-MUSIC-FESTIVAL-kuva-Krista-Jarvela

Krista Järvelä képe : Kaustinen fesztivál

Èvente több mint 3000 szereplö vesz részt ezen az ünnepi héten , nem csak az északi államokból , hanem  a világ legkülönbözöbb részeiböl is érkeznek fellépök. Az idei szereplök listája itt található : http://kaustinen.net/ohjelma/esiintyjat/a-e/

Nem csak zenélnek, táncolnak is a szereplök. A program a több mint 400 éves helybeli népzenehagyományokra épül , ma is eleven és dinamikus. Ennek egyik bizonyítéka a nagyszámú gyerek és fiatal szereplö.

Kaustinen a finnországi népzenehagyomány központja

Az eltelt évtizedekben Kaustinen hatására sokféle zenekar, pl. a Tallari nevü jött létre, mely 2016-ban ünnepelte fennállásának 30. születésnapját.

Tallari

Tallari zenekar

Öket itt lehet hallani : https://youtu.be/eloDRSMczl4?t=27

Már 1974 óta müködik itt egy Népzene-Intézet / Kansanmusiikki –instituutti

kansanmusiikki instituutti

Itt rendezik 2010 óta az ünnepi hetet.   Friss hír, hogy ezen a héten volt Párizsban az UNESCO kultúrörökséggel kapcsolatos ülése, melyen 500 résztvevö volt 120 országot képviselve.Kinevezték a szellemi  kultúrális örökség elsö szakértöjét és ez a Kaustinenben müködö Népzene intézet ! Gratulálok Kaustinennek !

Az intézet foglalkozik a gyerekkel és a fiatalokkal  – a helységben müködik  egy zenegimnázium is –  a zeneoktatáson kívül rendeznek népitánc tanfolyamokat, számos kiadvány is terjeszti a  népzene örökségét és annak fenntartására irányuló sokoldalú törekvéseket. Kaustinen  Finnországban egyedülálló  példája a sokrétü népi kultúra örzésének, ápolásának és továbbvitelének.

A mostani hangulatot ez a kis video híven tükrözi. Az itt szereplö zenekar : Äijäkanteleet-  öthúros kantelen játszó férfiakból ( népies néven : äijä = férfi  ) áll.  https://www.facebook.com/kaustinenfmf/videos/10155415063211123/

Äijäkanteleet

Äijäkanteleet

Kaustinenbenvan egy épület, a neve : Pelimannitalo ( Finnül tanulóknak : peli = játék, pelimanni = muzsikus,népzenész talo=ház ).

Pelimannitalo

Pelimannit és a Pelimannitalo Kaustinenben

Itt rend dezik 2010 óta a

Konsta Jylhä versenyt  .

Ki volt Konsta Jylhä ? ( kiejtés . Jülhe)

Konsta Jylhä ( 1910-1984)  neve fogalom azok között, akik ismerik vagy/és müvelik a finn népzenét. Zenész és egyben zeneszerzö is volt ez a teherautósoför ! Így dolgozott egészen 51 éves koráig, amikor egy agyrázkódással és koponyatöréssel járó  baleset után felhagyott ezzel a foglalkozással .

Konsta_Jylhä.jpeg

Konsta Jylhä és egy kis tanítvány

Kaustinen vidékén, Keski-Pohjanmaa táján Konsta édesapja és a nagyapja is ismert zenészek voltak. A zenével kisfiú korában találkozott a helybeli kávézóban, ahová a tulajdonos – Santeri Isokangas – harmoniumot is szerzett. A kávésó egyben a falu találkahelye és hírszolgáltató irodája is volt, ahol három hegedü is állt a muzsikálni óhajtó  vendégek rendelkezésére. Itt hallott Konsta elöször hegedüszót, itt leste  a zenészeket és itt  tanult meg hallás után hegedülni is az idösebbektöl.

Nagy szellemi átalakuláson ment átt 1974-ben , amikor ráébredt a vallás és a Krisztushit erejére. Akkor kezdett vallásos müveket alkotni több mint 60 ilyentípusú szerzeménye között  számos ismert mü szerepel.

Konsta Jylhä müveiböl a  Parempi valssi / Jobb keringö  itt hallható : https://youtu.be/QbZtzGxJDPQ

Konsta Jylhä- röl elnevezett versenyt 2010 óta rendezik Kaustinenben. A középdöntöbe kiválasztott müvek azok, melyeket a zsüri a beküldött felvételekböl választ ki. Ezt és a döntöt a Kaustinen zenefesztiválon rendezik nagyszámú közönség részvételével. Minden évben más témája van az elöadandó zenei müveknek, ez idén az ösi finn népzene, amit kalevalai zenének is hívnak.  Ide tartoznak többek között  a kivájt fából készült kantelék és  a jouhikko-nak nevezett ösi finn hagszeren játszott müvek.

A versenyen nincs korhatár, bárki résztvehet, aki Finnországban él. A fellépö zenekarok maximum 4 tagúak lehetnek, csak akusztikus hangszereket szabad használni.  Az elöadott müvek nem lehetnek hosszabbak, mint 10 perc.

Összesen 10 000 euro kerül díjként kiosztásra, a zsüri az összeget szabadon megszabott részletekben  osztja  ki. A zsüti tagjai : Hannu Saha docens, Heikki Laitinen prof. emeritus és Kimmo Pohjonen zenész-zeneszerzö.

Az idei verseny 2018 július 9-10 volt.

Az Aoide nevü  gyöztes együttes 3000 eurot kapott, tagjai : Heli Hartikainen, Minttu Hellstén, Essi Hirvonen és  Jenni Venäläinen .

Aoide yhtye

Aoide együttes

Elöadásuk  föleg  kiváló témaválasztással és lelkes felépéssel nyerte el a zsüri tagjainak egyhangú elismerését.

Mind a második mind a harmadik díj is 2-2- együttes között került kiosztásra. Második helyen Silvo Vatanen és  Jarmo Romppanen duo valamint  The Mystic Revelation of Teppo Repo végzett.

A harmadik díjat a Duo Selina és a Sumu nevü fellépök kapták.

Duo Selina

Duo Selina

Különdíjra érdemesítették a World Mänkeri Orchestra együttest az ösi finn zene és a hangszerépítés terén végzett hosszúidejü munkájukért.

Idén a választott tájegység a Lappföld, az ünnepi hangverseny ma, pénteken van a Keskipohjanmaa tájegység arénájában.

kESKIPOHJANMAAN AREENA

Keskipohjanmaan Aréna

A koncert neve Pohjoisesta tuulee = Északról fúj. Itt lép fel a  20. születésnapját ünneplö Tango zenekar , a neve Unto.

A Kaustinen- ben rendezett népzenefesztiválon 1970 óta kitüntetnek olyan személyeket , akik munkásságukkal:  zenészként , zeneszerzöként vagy más figyelemreméltó módon elösegítették a népzene müvelését, terjesztését és hagyományainak ápolását. A kitüntetö cím neve :  Mestaripelimanni / Népzene mestere. Az elsö mestaripelimanni Konsta Jylhä volt.

Kedves Olvasók !

Mai levelemet egy nekem nagyon kedves zenével zárom: Konsta Jylhä : Vaiennut viulu ( Elcsendesült hegedü) a neve , itt hallható :  https://www.youtube.com/watch?v=3aT38m_gWtM

A felvétel 1971-ben készült Konsta Jylhä emlékére rendezett hangversenyen.

Szivélyes üdvözlettel :

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Kaustinen népzenefesztivál. 240. levél

 1. Köszönöm kedves Judit!

  Még felvételről is élmény volt hallgatni és “nézni”a zeneszámokat.

  Üdvözlettel. Lia.

  2018. július 13. 16:54 Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! Finnországban most sokan > élvezik a többhetes szabadságot, idén az idöjárás is kedvez a nyaralóknak. > De ez nem jelenti azt, hogy semmi sem történik, söt ellenk” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.