Finnország a tömeges sportolás országa 239. levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Már régebben is írtam arról, hogy Finnországban szinte mindenki sportol valamilyen formában. Nincs korhatár, a gyerekektöl az aggastyánokig mindenki talál magának valamilyen sportolási lehetöséget, ami nem kerül sok pénzbe és mindenki számára könnyen elérhetö. Gondolok itt a nordic walk néven ismertté vált sétálásról, a tömeges futóversenyekröl és az ezreket megmozgató sífutási eseményekröl.

Mai levelemben egy hasonló eseményröl lesz szó és ez egy tájfutó verseny, melynek neve

 Jukolan viesti 

145px-Logo

Jukola tájfutó verseny

Egy kis történelem

Akik egy kicsit is ismerik a finn irodalmat, azoknak ismerös ez a név. Jukola a neve annak a képzeletbeli vidéki háznak, mely Aleksis Kivi finn iró legismertebb regényének – Seitsemen veljestä/ Hét testvér- színhelye.

Jukola a regényben szereplö hét fiútestvér szülöháza, Hämee tájegységében.  A regény a finn irodalom fényes gyöngyszemeinek egyike, 1873-ban jelent meg.  Az 1970-ben kiadott bélyeg így mutatta be a hét testvért.

220px-Seven-Brothers-1970

Hét testvér

 Juhani – a legidösebb, Tuomas és Aapo – ikrek, Simeoni, Timo, Lauri és Eero a nevük. Ezek a nevek jelenleg is elöfordulnak Finnországban  különösen azokban a családokban, ahol nem az exotikusan hangzó külföldi eredetü, sokszor kiejthetetlen és írásban eltorzított   neveket adják a szülök a fiúgyerekeknek, hanem örzik a hagyományos finn neveket.

A testvérek közül Juhani feleségül veszi a Venla nevü hajadont, aki a többi testvér érdeklödését is kiváltotta.

Ezeket a neveket örzi a Jukola tájfutó verseny, melyet elöször 1949 június 12.-én – Helsinki városának napján – rendeztek 41 csapat részvételével. A hét testvér emlékét örzö – hét tagot számláló csapatokkal – futóverseny ötelete 1946-ban született, amikor a Helsingin Suunnistajat / Helsinki Tájfutók egyesülete a müködését tervezte.

Mint érdekességet említem meg, hogy 2011-ben a Koponen család hét testvére is részt vett ezen a versenyen, a nevük:

Asko, Kimmo, Leo, Jorma, Harri, Timo és  Sami .

 

Koposet

Koponen fivérek, Jukola 2011

A Koponen testvérek közül a legidösebb 56 éves volt a verseny idején, a legfiatalabb pedig 33 éves ! Ök voltak  Jukola versenyek történetében a 8. olyan csapat, melyben 7 testvér futott !

Milyen is ez a verseny ?

A verseny két részböl áll, a férfiak és a nök versenyéböl. A nök ersenyének neve a Venlák versenye / Venlojen viesti. Ezt délután 3 órai kezdettel  tartják, a férfiak versenye késön,  este 11-kor  kezdödik  – sötétben ! – és egész éjjel tart.  Az idöjárás nem befolyásolja a versenyt, akár esik akár nem, a versenyt megrendezik. A június 3. hetének szombatján kezdödö verseny Vasárnap reggel ér véget.  A férfiak homloklámpával futnak, a többezer futó együttes  indulásának képe a felejthetetlen látványok közé tartozik.

 

35484267_1753964658016282_2840565612931973120_n

Jukola start 2018 Petja Pöyhönen képe

A férfiak csapatversenye 7 részböl áll , ezek hossza 7 -15 km között változik. A nyertes Vasárnap reggel 6-7 óra felé ér célba. A nök 5-8 km.-es szakaszokat futnak egy-egy csapatban 4 tag van, a leggyorsabbak kb. 3 óra alatt érnek célba.

A Jukola viestit minden évben máshol rendezik, idén Lahti – Hollola területén folyt a verseny.  dimbes-dombos vidéken, föleg erdöben és sötétben. Ez nem kis feladat elé állította a térképpel a kezükben tájékozodó futókat.

lahtijukola_logo

Az idei verseny elött a résztvevök és a versenyt követök részére Istentiszteletet tartottak, vízparton, erdei környezetben. Ezt a Tv egyenes adásban közvetítette, onnét kaptam el az alábbi képeket.

 

 

Az Istentisztelete cerebráló papok között is voltak olyanok, akik a szolgálat után részt vettek  a vesenyen a papok csapatában. Milyenek a finnek ?- Ilyenek .

Kik vesznek részt a Jukola viesti-ben ?

Összesen kb. 17 000 – 18 000 futó versenyez, ez többezer csapatot jelent. Nem csak élsportolókról van szó de természetesen a legjobb finn csapatok is indulnak ezen a manapság már nemzetközileg is ismert tájfutó eseményen.

Augusztusban még egy ilyen tájfutóversenyt rendeznek majd, ez a Nuorten Jukola / Fiatalok Jukola-ja, amin kb. 200 csapat vesz majd részt.

 

Kedves Olvasók !

Befejezésül egy kis video-film, mely visszaadja ennek az érdekes versenynek a hangulatát.

 

Szivélyes üdvözlettel:

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

2 thoughts on “Finnország a tömeges sportolás országa 239. levél

  1. Kedves Judit!

    Köszönet ezért a jó hangulatú ismertetésedért. Tetszett. Az is rokonszenves, hogy igyekeznek egyesek az eredeti neveket megőrizni. Mi is így döntöttünk fiainknál, sőt az unokák nagyobb részénél is követik ezt a hagyományt. Sajnos ez nálunk gyakran “világnézeti” félreértésre ad okot, ami nagy ostobaság. A sport, a mozgás számomra is nagyszerű elfoglaltság. Jó volt nézni a videót, bár a futás és a tájékozódás sosem volt az erősségem. Üdvözlettel. Lia.

    2018. július 5. 8:24 Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból, > szülöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! Már régebben is írtam arról, > hogy Finnországban szinte mindenki sportol valamilyen formában. Nincs > korhatár, a gyerekektöl az aggastyánokig mindenki t” >

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.