Finnország a zenei fesztiválok országa. 238.levél

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Ha a finn nyárra gondol unk, talán elsösorban az éjszakátlan éjszakák az un. fehér éjszakák és a csend  jutnak sokunk eszébe. A rövid finn nyár azonban rengeteg aktivitást is rejt. A vicces nyári versenyekröl, mint pl.  az asszonycipelésröl, a mocsárfociról  és  a csizmahajításról régebbi leveleimben már  írtam. Ugyansak írtam a Kuhmoban megrendezésre kerülö kamarazenefesztiválról, a Pori jazz-rólés a Savonlinna Operaünnepségekröl. Ezekröl itt lehet olvasni : https://finnorszagilevelek.com/2015/07/08/141-level-julius-i-kuhmo-kamarazene-pori-jazz-savonlinna-opera/

Mai bejegyzésem az idei  Finnországi nyári zenei fesztiválokba ad egy röpke bepillantást.

download

Nyári fesztiválok 2018

 

Nyári zenefesztiválok Finnországban

Idén május és szeptember között kb. 90 fesztivált rendeznek az ország legkülönbözöbb részein. Ezekröl ezen a linken lehet tájékozódni : https://www.matkakeisari.fi/blog/kesafestarit-2018/

Már elsö pillantásra észrevehetö, hogy leginkább könnyü zenéröl van szó. Ezen nem lehet csodálkozni, a finn metálzene az egész világon ismerös a fiatalok között. A lakossághoz viszonyítva Finnországban van a legtöbb metálegyüttes a világon. Ismerös azonban a jazz és a rock is, a Poriban évtizedek óta rendezett jazz fesztivál vagy a Ruisrock nevü fesztivál ezerszám vonzza a külföldi hallgatóságot.

Most, hogy a finn nyár legnagyobb ünnepe Juhannus – Szt. Iván éj –   ideje van,  arról a négy nagy fesztiválról írok, amiket Juhannuskor rendeznek az országban. Ezek a következök

Himosjuhannus

Hol van Himos ?

Himos egy üdülöközpont/síközpont 220 km távolságban Helsinkitöl északra. A központ 1984 óta müködik, jó lesiklópályáiról és síoktatásáról ismert. A területén levö szálláshelyek  nagy része alkalmas az egész évi használatra.

 

Nyáron itt lehet golfozni, halászni, terep biciklizést üzni vagy barangolni az erdöben. A Päijänne tó- Finnország 2.legnagyobb tava – többféle vizisportopt tesz lehetövé.

Az elsö Juhannusfesztivált 1999 június 24-26 között rendezték, a koncerteknek 8000 látogatója volt Tíz év mulva, 2009 június 18-20 között már 38 000 –en hallgatták a hangversenyeket. Tavaly 2017 június 22-24 között volt a fesztivál, a jó idö kedvezett a sátorozó közönségnek , idén esös , szeles és hüvös az idö. Ennek ellenére 37  000 réztvevöje volt a fesztiválnak.

Himosjuhannus

Ez a fesztivál a felnötteké, a korhatár 18 év és a kétnapos jegy ára 100 euro. A résztvevök száma 2016-ban 20 000 volt, idei pontos adat még nem áll rendelkezésre.

Kalajoki Juhannus

Hol van Kalajoki ?

Ez a kb. 12 000 lakost számláló város Pohjois-Pohjanmaa tájesgységében, Oulu városától 134 km-re délre, Helsinkitöl 457 km-re van egyenesen északra.  Nevét a folyóról – Kalajoki – kapta, melynek torkolatánál fekszik. ( Egy kis finn neylvlecke: kala = hal, joki = folyó )

Kalajoen Juhannus

Kalajoki elsösorban a kb. 3,5 km hosszú homokzátonyról – Hiekkasärkkä –  ismert, rendkívül kedvelt nyaralóhely.  Kirándulóhelyként már az 1800-as évek vége óta ismert, jelenleg számos szálloda és camping várja a világ minden részéröl érkezö vendégeket. Kalajokit sokszor Finnország rivierajaként említik.

 

 

A területén müködö tengeri természeti köpont –  Meriluontokeskus – kiállításai megismertetik a látogatót a jelenleg is tartó föld kiemelkedésének jelenségével, annak okával és következményeivel.

Tudvalévö az is, hogy a ” nordic walk ” néven ismert sport itt született. Nevezetesen az itt élö Jussi Kurikkala ( 1912-1951)  sielö -volt az, aki nyáron a homokdünéken edzett, lécek nélkül csak a botokkal.

A Juhannus ünneplöi egy Merisärkkä nevü szórakozóközpontban gyülekeztek, óriási volt a tömeg , idei pontos adat még nincs,  2017-ben 15 000 volt a résztvevök száma.

Kalajoen-juhannus-2

 

Tahkojuhannus – Juhannus,  Tahkovuori

Hol van Tahkovuori ?

Rövid nevén Tahko-ként beszélnek erröl a helyröl, ami Savo tájegységének  szívében, Kuopio városának központjától 56 km-re an északkeletre. A Syväjärvi  tó Takholahti nevü öblének mindkét partján levö kb. 2 hektáros park a Tahko Event Park volt a Juhannusfesztivál helye .

Tahko-Juhannus

Az idén negyedik alkalommal rendezett háromnapos-hároméjszakás fesztiválon Finnország ismert artistái léptek a nagyszámú közönség elé.

Tahkon JUhannus

Idei pontos adat még nincs a résztvevö közönség mennyiségéröl, 2016-ban , a 2. itt rendezett juhannusfesztiválon 8 000 résztvevö volt.

Tahko azonban elsösorban nem a juhannusfesztiválról, hanem  az itt levö síközpontról ismert, a szezon az ország ezen részén novembertöl április végéig tart. Összesen 15 lift és 24 lesiklópálya várja a sportolókat, a leghosszabb 1 km-es. A területen számos lehetöség van a különbözö színvonalú szálláshelyekre.

Utoljára, de közel sem utolsó sorban az egyik legnagyobb Juhannus-festivál a Rauma városában rendezett

Raumanmeren Juhannus

Rauma városa Finnország világörökségei közé tartozik, erröl az érdeklödö egy régebbi levelemben  itt olvashat többet : http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=48232&nyelv=0

Raumaban az Otalahti nevü tengerparti öböl partján 1999-ben rendeztek elöször nyári könnyüzenefesztivált. Ennek alapítója egy raumai üzletember Riku Räsänen ( 1972 – )  nevéhez füzödik . A látogatók száma egyre növekedett, 15 évvel késöbb, 2005-ben már 99 000 résztvevöje volt a háromnapos fesztiválnak.

Több színpadon is folynak a hangversenyek, aismert finn artisták léptek fel. Míg Kalajokit Finnország Rivierájaként emlegetik, Raumat Ibiza-hoz hasonlitják a reklámok.

Rauman meren Juhannus

RaumanMerenJuhannus

 

Kedves Olvasók !

Akiket ezek a fesztiválok érdekelnek, benézhetnek a facebook-ra. Mind a négy említett fesztiválnak van saját oldala , ezek a következö címszavak alatt találhatók : Himos Juhannus, Kalajoen Juhannus, Tahko Juhannus, raumanmeren juhannus.

További napsugaras nyári napokat kívánva,

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Finnország a zenei fesztiválok országa. 238.levél

  1. Kedves Judit!
    Pazar zenei programokkal élvezhetitek a nyári időszakot, ami nem lehet rövid, ha a “nappali” (fehér) éjszakákat is hozzávesszük.
    A “nordic walk”-ot már kipróbáltam és nagyon élvezhetőnek találtam.
    Zenés szép nyarat kívánok. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.