A finn zászló századik születésnapján 236.levél

 

DSCF5401c

 

Kedves Olvasók !

Ma- 2018 május 28.-án van 100 éve annak, hogy a kék-fehér zászló lett  az önálló , független  Finnország hivatalos szimbóluma. Finnország nemzeti szimbólumairól régebben már egy kis levélsorozatban írtam, de mivel a zászló- téma ma aktuális, most ujra lehet olvasni a zászló születéséröl és használatáról.

Egy kis történelem

Az 1860-as években – mikor Finnország még Oroszország része volt –  került elöször szóba, hogy szükség lenne nemzeti zászlóra.  Az elsö terveket 1863-ban mutatták be, ezekben a vörös, sárga, kék és fehér színek váltakoztak. Az 1860-as években élénkült meg az az ötlet, hogy Finnországnak legyen  saját  zászlója. Akkoriban több vázlat is készült az esetleges  zászlóról. Ezen a képen a különbözö zászlótervek láthatók .

 

Otto Donner terve

Leginkább Otto Donner tervezete váltott ki eszmecserét,  az általános vélemény szerint a sarkokban piros színü tervezet inkább egy cukorka papírjának lett volna jó.

 

A zászlótervezeteket t követö szenátusi vita oda vezetett, hogy a parlament versenyt hirdetett müvészek számára  Finnország zászlajának tervezésére. A javaslatok olyan lassan érkeztek, hogy elhatározták : egészen 1918 május elejéig egy olyan zászlót használnak majd, amiben két egyforma vastag, egy fehér és egy kék csík van.

A sok vita és a finn polgárháború lezajlása után két müvészt bíztak meg zászlótervezéssel . Ök – Eero Snellman és Bruno Tuukkanen – a katonai öltözetbizottság rajzirodájának müvészei voltak. A finn alaptörvény választmánya az ö terveiknek megfelelöen két zászlótervet terjesztett a parlament elé.  Mind a kettö fehér alapon kék keresztet ábrázolt. A hivatalos állami zászlóban a kereszt közepén Finnország címere van, míg a tengerjárás és kereskedelmi zászló címer nélküli kék kereszt fehér mezöben.

 

 

Ezeket a tervezeteket Finnország országgyülése 1918 május 28.-án fogadta el. Késöbb – 1920 február 12- én- egy változást eszközöltek és ez a hivatalos állami zászlón a címer felett levö korona eltávolítása volt  – lévén Finnország köztársaság és nem királyság.

valtiolippu

 A kék-keresztes fehér zászló elöször 1918 május 28.-án este lobogott az ország zászlórudain. 

A finn zászlóhoz füzödö szabályokról

A finn zászló – mint nemzeti szimbólum  ”szent ”-  használatát számos rendelkezés szabályozza. Ez azért is fontos, mivel Finnországban szinte minden ház homlokzatán  vagy udvarán felállított zászlórúdon sokszor lobog a zászló.

Vannak hivatalos ünnepnapok, amikor az állami épületeken is leng a zászló – és olyan napok, amikor kívánatos a zászló használata. Ezen kívül magánszemélyek ünnepein is használnak zászlót, ilyen lehet pl. egy nagy családi ünnep- kerek, nagy születésnak, keresztelö, haláleset stb.stb.

hivatalos zászlós ünnepnapok a következök:

Február 28.  Kalevala napja, a finn kultúra napja Május 1. Vappu, a finn munka napja Május 2. Vasárnapja : Anyák napja Június 4: A hadsereg zászlós ünnepnapja :  Mannerheim tábornok születésnapja Junius  20-26 közötti szombat: Juhannus:December 6  : Finnország függetlenségének ünnepe. December 6.-án a függetlenség napján Helsinkiben a csillagvizsgáló dombján  tartott ünnepi zászlófelvonáskor és a különbözö helyeken tartott hivatalos ünnepségeken mindíg van egy kiválasztott személy, aki egy un. Lippupuhe = Zászlóbeszéd- et tart. Ez általában egy hazafias hangulatú beséd, a szónok szavait a finn zászlóhoz intézi.

A fentieken kivül több hivatalos  zászlós ünnepnap is létezik, ezek az állami választások napjai, az Európai Unió parlamenti választási napja és az a nap, amikor beiktatják Finnország államelnökét.

Ahvenanmaa saját zászlója

544253

 

Ahvenanmaa autonóm szigetvilágának van három saját, hivatalos zászlós ünnepnapja is, ezek Március 3: Ahvenanamaa demilitarizálásának ünnepnapja, április utolsó vasárnapja : Ahvenanmaa saját zászlójának napja Június 6: Ahvenanmaa önrendelkezésének ünnepe.

A számi kisebbségnek 1986 óta van hivatalosan is jóváhagyott saját zászlója.

saami lippu

Ebben a számi nemzeti viselet, a gakti színei ismétlödnek .

A Belügyminiszterium sok napot javasolt zászlós ünnepnapként, ezek manapság  már használatban levö zászlós ünnepnapok. Ilyenek : februárban a nemzeti költö L. Runeberg napja, márciusban Minna Canth napja mely az egyenjogúság ünnepe, áprilisban Mikael Agricola napja a finn nyelv ünnepe és ugyancsak áprilisban a veteránok napja. Májusban több zászlós ünnepnap is van Európa napja,  J.V. Snellman napja a finnség ünnepnapja, és a függetlenségi háborúkban elesettek emléknapja.

Juliusban  Eino Leino napján a vers és nyár  ünnepén lobognak a zászlók. Októberben A finn irodalom napját Aleksis Kivi napján ünnepli az ország, október 10.-én pedig az Egyesült Nemzeteket szövetségét tisztelik Finnországban. November a svédség napja 6.án Gustav Adolf király halálának napja. Ez a nap egyben annak az ünnepe is, hogy Finnországban a svéd nyelv is hivatalos nyelvként használatos. Az utóbbi években Apák napja is van, november 8.-án. Az évi zászlós  ünnepnapokat a finn zene napja, Jean Sibelius születésnapja zárja be december 8.-án

Hogyan kell kezelni  finn zászlót ?

Számos utasítás van arra, hogy a zászlót hogyan kell/szabad  használni:  ne érintse meg a földet fel- és lehúzáskor, ha több zászló   is lobog egymás mellett a finn zászló mindíg a legfontosabb helyen legyen – középen.   Hogy hogyan kell a zászlót hajtogatni, hogyan és hol  kell örizni mind meghatározott módon történik.

Az ország zászlaját több bélyeg is örzi, én szívesen használom ezeket a bélyegeket. Ahvenanmaa-nak saját zászlós  bélyege van.

 

 

Kedves Olvasók !

Befejezésül  egy fontos  dolog a finn zászlóval kapcsolatban.

Míg  nem egyszer látjuk, hogy az amerikai zászló mintájával ruhadarabok – shortok, ingek, füdönadrágopk, stb.-  is készülnek ilyesmi a finn zászlóval kapcsolatban nem fordulhat elö. A zászló mint nemzeti szimbólum szent és sérthetetlen.

Judit Mäkinen

Források:

2 thoughts on “A finn zászló századik születésnapján 236.levél

    • Kedves Tunde ! Örömmel olvastam, hogy a levelem elérte a célt: az információt ! Nálunk most hirtelenjében nyár lett, a 25 C feletti hömérséklet májusban itt a ritka jelenségekhez tartozik. További szép napokat kívánva üdvözlettel: Judit M.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.