Mindenféle alternativák – alternativ ételek I. 235.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 Kedves Olvasók !

Az idök változásával sok minden változik, nem csak a klíma. A nyelvek is változnak, a régi szavak egy része eltünik,  új szavak és fogalmak  jelennek meg minden nyelvben. Az egyik ilyen új fogalom  az  amerikai kontinensröl kiindult un:  ” alternative truth” fogalma. Szabadon fordítva talán változó igazságot jelent, valójában az alternatív igazság a hazugság mostani  neve. Míg az alternativ – szónak semmi köze nincs az igazsághoz. vannak  fogalmak, melyekhez  ez a szó már régóta kapcsolódik és ez az étkezéshez füzödö  alternativ élemiszerek fogalma.

Mai levelem  a finnországi alternativ élelmiszerekkel foglalkozik. Ez egy nagyon sokrétütéma ezért két levelet is tervezek az alternativ ételekröl annál is inkább, mivel  Finnország élen jár az alternativ élelmiszerek fejlesztésében és felhasználásában.

Mit jelent az alternativ étel ?

Az alternativ étel olyan egészséges ételt jelent, amit nem  hagyományos módszerekkel állítanak elö, vagy esetleg nem hagyományos nyersanyagokból készül. Az érdeklödés azért fordul ezek felé az élelmiszerek felé, mivel a világ népességének növekedése élelmezési problémákat is hozott magával, amihez az általánosságban elismert tényként ismert klimaváltozás járul hozzá. A felmelegedö klima miatt sok helyen évek óta nem esett az esö, termöföldek váltak sivataggá és milliók  éheznek szerte a vilagon.

Ezért van szükség olyan újabb élelmiszerekre, amiket eddig nem ismertünk, azaz talán inkább nem mindenütt ismertek a világon.

Azt ugye tudjuk, hogy az egyes földrészeken fogyasztott élelmiszerek között nagy a különbség. Egyes  Ázsiában vagy Afrikában használt nyersanyagok Európában ismeretlenek, söt elmondható, hogy ellenállással is találkoznak. De Európa egyes országain beül is nagyok a különbségek,  nem  esznek mindenütt kagylót, rákot, békát, csigát és énekes madarakat.

Miért van szükség alternativ élemiszerekre ?

A legföbb oka ennek az éhezés. Talán furcsának tünik azon országok részére, ahol az emberek fizetnek azért, hogy lefogyjanak. Ezekben az országokban  a fogyasztással foglalkozó vállalkozások nem egyszer remek  üzletnek bizonyulnak. Rengetegen járnak mindenféle un. kezelésre, szednek ”csodaszereket” azért, hogy lefogyjanak. És elhiszik, hogy az a túlsúly amit harminc év alatt apránként felhalmoztak egy hét alatt eltünik majd,  elég egy-két tabletta nem kell sem több mozgás sem kevesebb étel.

Sajnos azonban  tény az, hogy a világon  kb. 805 millió ember megy éhesen aludni és nem  jut annyi táplálékhoz, hogy egészséges legyen. Az alultápláltak aránya a világ népességének 13,5 %.-a. Legnagyobb részük Ázsiában és a Szahara sivatagtól délre levö afrikai államokban él.  A lakosok negyedrésze  alultaplált. Statisztikai adatok szerint az ötéven aluli gyerekek 45 %-a hal meg azért, mert nem jut megfelelö táplálékhoz. Az un. fejlödö orzágok gyerekei közül milliók mennek éhesen iskolába minden nap. És az ö iskolájukban nincs ingyenes étkezés, mint pl. Finnországban.

A világ lakosai számának  növekedésével egyidejüleg  egyre több élelmiszerre van szükség és mivel a hagyományos élelmiszerek mennyisége elégtelen, újabb un. alternativ élelmiszerek felé irányul a kutatás. Ez az élelmiszerkultúra jelentös változását hozza magával, ami Finnországban már erösen érzödik, mivel

A finn élelmiszerkultúra megváltozott

A finnországi hideg idöjárás és a külvilággal való gyenge kapcsolatok miatt régebben a finn étkezés egyszerü volt – iztelennek is mondható –  mely csak az itt elérhetö élelmiszerekre korlátozódott. Ezek a tejtermékeken kivül  krumpli,  zöldségek, hal és hús voltak Kevés volt az itteni füszernövények mennyisége is, izesítésre petrezselyem, hagyma  és kapor állt rendelkezésre.  Egészségügyi szempontból  nem volt rosszabb mint a mostani rendkívül változatos alapanyagokra támaszkodó étkezés, mivel régen tiszták – konzerválószerek nélküliek – voltak az alapanyagok . Még a 60-as években is kevés volt a húsfogyasztás,  heti egy napra  korlátozódott.

Míg az emberek régen azért ettek, hogy életbe maradjanak, manapság az evés – pl. a pokrócon ülve élvezett piknik   vagy  a fondüedény körül üldögélve a sütögetés   – a szórakozás egyik formájává vált. Sajnálatos azonban, hogy ezzel egyidejüleg  az együttes családi étkezések egyre ritkábbak lesznek, a rohanó világban mind a szülök mind pedig a serdülö fiatalok a saját idöbeosztásukat követik. A szülök és a fiatalok még vasárnaponént is csak ritkán ülnek együtt asztalhoz.

Egyre – másra születnek  újabb és újabb receptek, az emberi fantázia kimeríthetetlen ezen a téren is. Ezek a receptek azonban nem csak a változatosságot szolgálják. Az újabb ételek kitalálása és kikísérletezése az élelmiszerhiány leküzdését is célozza.

Világviszonylatban az egyik legnagyobb problémát az elegendö proteintartalmú élelmiszerek jelentik. És így született az az ötlet, hogy a proteinekben gazdag rovarokat is  fel lehetne használni különbözö élelmiszerek gyártásához.

protein

Protein, zsír és rost-tartalom

Az ehetö rovarok többek között azért is  képeznek remek lehetöséget, mert magas a proteintartalmuk, tenyésztésükhöz kevés hely kell és gyorsan szaporodnak. Ezen kívül fontos tény az is, hogy a rovarok tenyésztése olcsó, 1 kg rovarokból nyerhetö protein elöállításához az állati proteinforrásokhoz viszonyítva minimális  a táplálék és a felhasznált víz ára. Finnországban többen is vannak már olyanok, akik a sertések helyett manapság tücsöktenyésztéssel foglalkoznak.

eko (2)

Mennyi takarmány és víz kell 1 kg protein elöállításához.

Rovar-eredetü élelmiszerek az Európai Unió országaiban

A rovarok jelenleg kb. 2 milliárd ember étkezéséhez tartoznak hozzá és ezek száma gyorsan növekszik. Az Európai unió országai közül Hollandia, Belgium, Ausztria ,Dánia és Anglia törvényhozása engedélyezi a rovar-eredetü élelmiszerek eladását  Finnországban 2017 novembere óta  használhat  rovarokat az élelmiszeripar.

Megújuló finn konyha

Az új – rovarokból nyerhetö – nyersanyagokkal együtt sokféle új termék jelent meg a finn piacokon, ezek közül a tücsök  eredetüekkel találkozhatunk leginkább. Ma ezekröl lesz szó.

Tücsök-kenyér / Sirkkeleipä

Önök közül a csokoládékról  sokak elött ismert a  Fazer név ugye ? Nos az elsö ilyen kenyeret a Fazer sütöde hozta a világpiacra  2017 novemberében.   Akkor engedélyezte a finn törvényhozás a rovarok élelmiszerkénti felhasználását.

fazer_sirkkaleipa1760

Tücsök kenyér

Ez jelenti annak az élelmiszerforradalomnak nevezhetö változásnak a kezdetét, aminek csúcsa az un. AdProfit verseny – új termék bevezetéséhez és vásárra viteléhez  kapcsolódik   – elsö díja volt. A díjat 2018 május 8.-án osztották ki, a Fazer cég kapta.

AdProfit_voittajat_2017-e1525769832466

AdProfit díj

Az új termék bevezetésének elsö napjaiban a sirkkaleipä pillanatok alatt elfogyott az üzletekböl ; milyenek a finnek?-kiváncsiak ! A tücsök – kenyér híre a magyar sajtót  is elérte, a témában számos cikk jelent meg sok újságban és fórumon, megtalálhatók az interneten tücsök-kenyér keresö szóval.

.Hogy milyen ez a kenyér ?

Kézimunkával dagasztják,  frissen sütik  az üzletekben is,  finnül ezek  neve üzletpékség- / myymäläleipomo . Egy kenyérben 70 házitücsök pora/lisztje  van és azok a kenyér súlyának kb. 3 %-át jelentik. Egyenlöre viszonylag kevesen tenyésztik Finnországban ezeket a tücsköket és nincs annyi tücsökliszt a piacon, mint amennyire a megnövekedett kereslet miatt szükség lenne.

 

Ez a kézzel készített kenyér sokkal drágább, mint az un. ”normális” kenyér, akik megkóstolták – én még nem vagyok közöttük –  azt állítják:  az izén  nem lehet észevenni, hogy tücsök is van benne.

A kenyéren kívül más tücsök-anyagot tartalmazó termékek is megtalálhatók a finn piacon. Ezek közé tartozik a tücsök-müzli , neve

Samu Tücsökmüzli / Samu Sirkkagranola

A 200 grammos kiszerelésü csomagban pörkölt házitücsök és vörösáfonya van a többi nyersanyag : alma, zabpehely, tökmag, napraforgó- és lenmag, mogyoró, só és cukor.  A finn EntoCube cég hozza forgalomba.

sirkkagranola_970 1

Sirkkamüzli

A Samu névadója – Sámuel  finn formája – egy Disney mesealak : Samu a tücsök ( sirkka = tücsök ). Samu  Pinocchio ”lelkiismerete ”  magyar neve Tücsök Tihamér / Szóló Tihamér , 1940 óta ismerik a gyerekek és a nekik meséket olvasók  a világ sok országában.

samusirkan_etu_ju2212_tw

Samu Sirkka / Tücsök Tihamér

A tücsökmüzlit ajánják joghurttal reggelire,  tizóraira vagy gyümölcsturmixszal keverve.

9256

Tücsökturmix

Önök között talán többen is vannak ,akik meglátogatták a budapesti Finn Nagykövetséget május 12.-én a Taste Finland / Kóstold meg Finnországot kerti ünnepségen. Ott a desszert ” tücskös pohárdesszert” volt- ezen a követség facebook képén az elsö bátor kóstoló látható . (Úgy hallottam, hogy a követség hamarosan nyilvánosságra hozza a tücsökdesszert receptjét – indulhat a tücsökvadászat ! )

Aki erröl többet szeretne tudni, nézzen be Randicska remek beszámolójába, Randicska részletesen beszámol az étlapról, az ottani hangulatról és a tücsökdesszertröl is, itt olvasható :

https://randicska.blogspot.fi/2018/05/taste-finland-finnorszag-izei-azaz.html?showComment=1526726707730

A tücsökkel kevert élelmiszerek egyre sokasodnak.

Tampere városához közel Ylöjärviben van egy hústermékeket gyártó cég , a neve

MattilaBros / Veljekset Mattila Oy/Mattila testvérek rt. 

Ez egy családi vállalkozás, az 1950-es évek óta létezik és  jóminöségü hústermékeiröl ismert országszerte.

Ök hoztak elöször olyan termékeket forgalomba, amikbe tücsök is van. Ilyenek a Tücsök-zöldséges szeletek ( Sirkka-kasvis pihvit )  , Sirkka kolbász ( Sirkkamakkara ), és a Sirkkavirsli ( Sirkkanakki ).

Hogy ezeknek milyen sikere lesz a piacon az egyenlöre a jöväö zenéje.

Kedves Olvasók !

Ezzel a levelemmel remélhetöleg hozzájárulok ahhoz, hogy a finnekröl alkotott vélemény egy színnel gazdagodjon. Mert többek között ilyenek is a finnek : bátrak, azaz nem félnek az újdonságoktól és szívesen kipróbálják az ismeretlen, új ételeket is.

 

Judit Mäkinen

 

6 thoughts on “Mindenféle alternativák – alternativ ételek I. 235.levél

 1. Kedves Judit!
  Egészen kis koromban hallottam, hogy ( ha jól emlékszem ) szent János remeteként többek között sáskával táplálkozott. Én akkor borzongtam a ténytől, hogy a rovarok ehetők., Édesapám világosított fel, hogy milyen jelentős tápértéke van pl. a sáskának. Akkoriban nem kívántuk megkóstolni, de ma már kíváncsian várom a lehetőséget. A sáskákért egyébként sem kár.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

 2. Drága Judit!
  Jó olvasni, hogy Finnország már ennyire elöl jár az alternatív élelmiszerek felkutatásában. Bízom benne, hogy a magyarok sem fognak sokáig idegenkedni.
  Köszönöm szépen, hogy említést tett blogomról. Tényleg nagy élmény volt a nagykövetség rendezvényén részt venni. Pláne tücskös-desszertet kóstolni! 🙂
  Ez a tücsök-müzli is nagyon izgalmasan hangzik! Ha egyszer végre eljutok Finnországba, feltétlenül keresni fogom a boltok polcán! 🙂
  További szép napot, és várom az írás folytatását!
  Rajtó Andrea

  Kedvelés

  • Kedves Andrea ! Amikor a pörkölt tücsökröl volt szó, egy finn iskola harmadikosait megkínálták ezzel az új ” édességgel “. A 11 évesek bátran megkóstolták, nem undorodtak söt mi több izgalmasnak és érdekesnek is találták – a legtöbbjüknek ízlett ! Folyt. köv. Szivélyes üdvözlettel :J M

   Kedvelés

 3. Juditkám! Ez nagyon érdekes volt. Köszönöm Klári

  2018.05.25. 9:32 keltezéssel, Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta: > WordPress.com > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra  Kedves Olvasók ! Az idök változásával sok > minden változik, nem csak a klíma. A nyelvek is változnak, a régi > szavak egy része eltünik,  új szavak és fogalmak  jelennek meg minden ny” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.