Finnország elnökének hivatalos portréja – 233.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra 

Kedves Olvasók !

Finnországban régi gyakorlat az elnök hivatalos portéjának elkészítése és annak ünnepélyes leleplezése.

Ezeknek a képeknek az elkészítése Janne Myllynen fiatal festömüvész szerint a festmények legnehezebbje. Ö a festészet királyának nevezi ezeket a portékat, melyeknek több célja is van . A kép nézzen ki úgy, mint az, akit ábrázol, tisztelje a modellt, legyen egyben korának tükre is kifejezve a kor értékeit.

Az  elözö elnök képei kivétel nélkül klasszikus  olajfestmények aranykeretben, Kivételt képez ezek közül Tarja Halonen képe, de az is olajfestmény.

 

Az egyes képekre kattintva megjelenik az elnök neve.

Tegnap került leleplezésre a jelenlegi  elnök,  Sauli Niinistö hivatalos arcképe. Minden eddigi fstménytöl  eltér Sauli Niinistö képe. A képet nézve sok minden jut az ember eszébe.

 

Sauli-Niinistö-muotokuva

Sauli Niinistö

Ez a kép nem olajfestmény, 100  müvész munkája, 100 kis mozaikból álló kép. Kifejezi a százéves független állam ünnepi évének mottoját : Yhdessä – Együtt.  Mindnyájan együtt ! Maga az elnök is elöször látta a képet annak leleplezésekor.

A projekt tavaly tavasszal kezdödött. Az egyik cél az volt, hogy hangot adjon snnak a sokféle érzelemnek, ami az elnöki tiszthez és az elnök személyéhez füzödik. A képet Atro Linnavirta és Anita Naukkarinen száz fiatal müvész segítségével alkotta.

A projektben nem csak  festök vettek részt, hanem  voltak közöttük szobrászok, video- performanszmüvészek, fényképészek és grafikusok is. A legtöbb erre a projektre kiválasztott müvész annak idején a  sajnos már megszüntetett Lahti Müvészeti Intézet ( Lahden Taideinstituutti ) tanítványa volt.

A kép így jött létre :

Az elnököt elöször lefényképezték.

A képet 100 egyenlö darabra osztották és ezeket a kis darabokat kisorsolták 100 fiatal , kiválasztott müvész között. Az ö feladatuk volt a megkapott kis darab tartalmának kifejezése kép formájában. A müvészek nem tudták, hogy az ö kis darabjuk a fényképnek pontosan melyik részéröl való.

Egyetlen kikötés volt : a kis kép nem lehet sértö és nem ellenkezhet a jó izléssel. Az elkészült kis darabokat a fényképnek azon helyére helyezték, ahonnét a darab szzármazott. Így jött lére ez a modern mozaiknak is nevezhetö arckép, Finnország elnökének hivatalos portréja.

Ha  alaposan megnézzülk a képet minden kis darab valami mást ábrázol, melyek látszólag összefüggestelenül kapcsolódnak egymához.

Sauli Niinistö örömmel üdvözölte az alkotást kifejezve azt a gondolatot, hogy a kép nem csak: “kuin vain yhden presidentin pärstä”  egy elnök fizimiskája, hanem a kép mögött sokféle gondolat rejtözik megmutatva, hogy minden emberben többféle dimenzió van amik egy átlagos fényképben vagy láthatók,  vagy sem.

Kedves Olvasók !

Ha valakit érdekelne Önök közül, hogy kik voltak azok, akik résztvettek ebben az alkotásban, a résztvevö müvészek névsora ebben a linkben van :https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005667792.html

A kép végleges helye az Államtanács /Valtioneuvosto épületében lesz, de idén  összel majd látható a nagyközönség részére az Ateneum múzeumban, Helsinkiben.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Finnország elnökének hivatalos portréja – 233.levél

  1. Kedves Judit!
    Nagyon érdekes portré.
    Házassági évfordulónkra magam is kaptam gyerekeimtől egy szép nagy képet kettőnkről, ami rengeteg apró képecskéből áll össze, a régebbi családi fotókból.
    Üdvözlettel. Lia

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.