Május elsejére – 232. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra 

 

Kedves Olvasók !

Közeleg a tavasz ünnepe, ami Finnországban május elsejét jelenti. Ezért mai levelemben ennek a napnak az ünnepléséröl írok. 

Május elseje 

Május elseje és az ahhoz tartozó ünnepségek Finnországban főleg  a fiatalság és  a tavasz ünnepe, egyben a finn  munkásosztály ünnepe is. Hivatalos zászlós ünnepként május elseje 1979 óta ünnepeljük ezt a napot.

DSCF5401c

 

Május elseje karneváljellegű, a hosszú tél elmúlása felett érzett öröm és a tavasz beköszöntésének, a természet megújulásának ünnepe.

Május elseje – régesrégen…
Valburg/ Valborg  –finnül Vappu- napján nem szabadott dolgozni, de még halászni sem. Ha valaki akkor halászott, nem fogott semmit, ha akkor vetett a vetés nem kelt ki.Ezek a tilalmak az ország északi részén terjedtek el, délebbre a babot vetették el Vappu napján.

A teheneket és a lovakat a hosszú téli bezártság uitán Vappukor engedték ki elöször a szabadba, akkor is, ha még havas volt a táj. Ha Vappukor délröl fújt a szél és meleg volt a levegö, az a teheneknek jó tejelést igért, ha a lovakat ilyenkor úsztathatták ták elöször – mert a befagyott tavak már felengedtek – akkor nyáron nem csipték öket a bögölyök.

Ha az ember ezen a napon úgy lépett ki az ágyból, hogy vasra lépett – pl. az ágyhoz elöre készített balta fokára, akkor biztos volt, hogy nem fájdult meg a dereka a nyári, nehéz mezei munkában. Ha május elsején még hó volt, az a következö télre enyhe telet igért.
Volt még egy szokás: Conflictus veris et hiemis = A nyár és tél párbaja, amikor valaki a telet és valaki a nyarat képviselve párbajszerüen összecsapott – természetesen a nyár gyözött. Egy ilyen emlékezetes ”csatát” örökitett meg a történelem, mely 1557-ban zajlott a turkui várhoz közel. A nyarat a lovasok által választott Juhana herttua / Juhana herceg képviselte, aki a gyöztes ”párbaj” után hat hordó sörrel vendégelte meg a jelenlévöket.

Mit jelent a Vappu név ? 

Ez a név a 700-as években, Bajorországban élt  apácafőnöknő,  Valburg nevéhez füzödik , Vappu a név finn változata.

lataus

Szt. Valburg

Valburg – Szt. Richard király lánya 710-ben született Angliában . Híre annak köszönhetö, hogy testvérével Willibalddal Angliából Németországba költözött és Thüringenben terjesztették együtt a Krisztushitet. Valburg 780-ban halt meg Németországban, ahol ö volt a Heidenheimben levö kolostor abedisszája . Öt  II.Hadrianus pápa 870 május elsején avatta szentté. Ez a nap Valborg v. Valburg  /Vappu névnapja is egyben. Vappu napja Finnországban, Svédországban, Észtországban, Németországban és Lettországban is régi ünnepnap.

Vappu egyben  finn női név is, a mai napig használatos, de mint sok minden, ez a név  jelenleg “kiment a divatból”, az általam ismert Vappu-k a 70-es éveiket tapossák.

Az időjárás Finnországban  május elején 

még  nem garantáltan tavaszias, nem egyszer vannak még átmeneti havas-eső záporok, a hóesés sem tartozik a legnagyobb ritkaságok közé.  Még itt  Délfinnországban is lehet ilyen  idő május elsején!

Tavaly áprilisban Helsinkiben a középhömérséklet  + 2,3 C fok volt, májusban  + 9,9 C. Az ország északkeleti részén Kuusamoban 2017 áprilisában  – 3,3 C fok volt a középhömérséklet,  májusban pedig + 1,8 C fok.

A meteorologiai intézet szerint a várható idöjárás  nem kecsegtet idén sem kánikulával.

Egy kis történelem

Május eleje a tavaszi- és nyári napéjegyenlőség között,  középen van, Európában a kelták és a germánok is ünnepelték a tavasz kezdetének ünnepét, melyhez a nagy máglyák égetése szervesen hozzátartozott, attól a hiedelemtől vezetve, hogy a máglyák a háziállatok termékenységére jó hatással vannak és távoltartják a kártevö gonoszokat.

 

HELAVALKEAT

 

Finnországban a Tornionjoki nevü folyó völgyében levö településeken manapság is égetnek május elsejei máglyákat.
Régen a  máglyák körül táncoltak és házilag készített üditö italt- sima a neve –  iszogattak. Ezt az italt manapság gyárilag is készítik, otthon is olcsó és könnyü az elöállítása.

Május elseje mint a munkásosztály ünnepe

Egy  általános hiedelemmel ellentétben május elseje, mint a munkásosztály ünnepe nem szovjet szülemény, hanem amerikai.  Az  Amerikai Egyesült Államokban rendezték azokat a nagy felvonulásokat 1886 május 1.-én, melyeken a gyári munkások a  nyolcórás munkanapot követelték. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások halottakat is követeltek. A munkások 2. internacionáléja döntött 1889-ben úgy, hogy ezekre az áldozatokra  világszerte fognak emlékezni 1890-től kedve minden május elsején .

Finnországban 1944 óta érvényes az a törvény, mely biztosítja a május elsejei munkaszüneti napot. Itt május elseje  elsősorban a tavasz kezdetét jelenti és ennek megfelelően vidám, sajnos nem egyszer korlátlan ünneplést hoz magával. Míg régen az alkohol  tilos volt nyilvános helyeken, manapság szinte patakokban folyik a pezsgő a parkokban, bármilyen hüvös vagy esetleg esös is az idö.

A karneválon kivül vannak tömeges felvonulások is. Így nézett ki ez tavaly :

sak-n-vappumarssi-2017

2017 május 1.

A  baloldali pártok rendeznek  felvonulást Helsinkiben, ezen bárki rézt vehet  és ezzel kapcsolatban politikai szónoklatokat is tartanak a baloldali pártok vezetői.

Hogy ünneplik a finnek május elsejét?

Az ünnepségek  május elsejének idusán, április 30.-án azzal kezdődnek  Helsinki belvárosában, hogy  a  Havis Amanda nevű női szoboralakot ünnepélyesen megfürdetik habfürdővel és a fejére a Finnországban használatos, az érettségizettek fehér sapkáját teszik.

Ylioppilaslakki Fredriksson

 

Havis Amanda szobra egy szökőkút közepén áll, 1908 óta és Ville Vallgren szobrász müve. A hely  Helsinkiben ismert találkahely, a  déli kikötőhez közeli nagy piactér mellett. Felállításának idején ez volt az első nyilvános helyen álló meztelen nőt mutató  szobor  Helsinkiben és a szobrot egyes polgári körök az akkori erkölcsök szerint  kisebb fokú botránynak tartották.  Ennek egyik oka az volt, hogy néhányan  felismerni vélték a nöi alakot : egy ismert patikus leányát ! Hogy miért és kik  ismerték fel, arról nem szól a fáma.

250px-Ville_Vallgren,_Havis_Amanda,_(1906)_1908

Ville Vallgrén : Havis Amanda

A habfürdöt nagy tömeg figyeli, egyesek mér attól sem riadnakvissza, hogy megmártódzanak a szökökút vizében- ruhástól !

 

25061818-vappugalleria

Ez a vidám esemény  délután 6-kor kezdődik, a televízió egyenes adásban közvetíti. Rengeteg néző figyeli ezt  a szobor magas, mint a mellékelt kép is mutatja.

Régen felmásztak ! rá, de a bronz értékes anyag és vigyázni is kell a régi szoborra, ezért használnak ujabban emelödarut, amivel többen is felmehetnek Amanda fejéhez az óriási sapkával.

Havis_Amanda_2002

Minden évben más-más egyetemi kar diákjai végzik ezt a  „szertartást”, ilyenkor  repdesnek a színes léggömbök, árulják a mindenféle sípot, dobot és nádi hegedűt. Ezen a napon minden szabad és a hosszú tél elmúlását követő vidám ünneplés nem ismer határokat.

ilmapallokauppias

Léggömbárus 

A különben tartózkodónak nevezhető finnek a parkokban  a város minden részén ünnepelnek, pezsgősüvegek dugói durrognak és mindenki, aki valamikor is érettségizett, fehér sapkát visel.

Ezt a sapkát a frissen  érettségizettek az érettségi bizonyítvány kiosztásával kapcsolatos ünnepségen tehetik elöször a fejükre. Nem csak Finnországban szokás ez –  Finnországban  az 1870-es évek végén vezették be – több északi államban is találkozhatunk ezzel a szokással . A fehér  sapkát később szinte kizárólag csak május elsején viselik. A fehér bársonyból készült sapkák idövel elvesztik ragyogó fehér színüket. A hozzáértök az idösek megsárgult sapkáit nézve még azt is meg tudják mondani, hogy kb. mikor érettségizett a sapkát viselö néni vagy bácsi.

Helsinkiben nem csak Amanda kap ilyenkor sapkát. Ezt a képet 2015-ben fényképeztem az Olimpiai stadion elött.

Paavo Nurmi Vappu 15

Paavo Nurmi 2015 Vappu

A szobor Finnország legendáss futóját Paavo Nurmit  mutatja a müegyetemisták sapkájával a fején.  Ezen a sapkán egy nagy fekete bojt van, ami megkülönbozteti minden más egyetemista sapkájától.

Kinyit a Vidámpark Helsinkiben 

Vappu napján nyílik a Vidámpark Helsinkiben és ezen a napon ingyenes a belépés minden korosztály részére.

linnanmaen_huvipuisto

Helsinki Vidámpark/Linnanmäki

Piknik a Csillagvizsgáló tornya parkjában

Május elsején reggel tömeges piknik van Helsinkiben a Tähtitornin mäki/ Csillagvizsgáló dombon , a csillagvizsgáló  körül elterülő nagy parkban. Nem akármilyen kisebb családi kirándulásról van szó, ide nagy készülődés után mennek a családok, baráti körükkel egyetemben. Régi iskolatársak találkoznak itt, a többezres tömegben  a nagyszülök is  együtt ünnepelnek az unokákkal

2622195591_a2969a7abd_m

 

Hagyományosan mindenféle heringes és lazacos szendvics és pezsgő képezi a reggeli velejét. A legkedveltebb reggeli ital ilyenkor nem a tea vagy a kávé, hanem a habzó bor/pezsgö.  Az ünneplök  sokszor nem ismernek határokat  és csodák csodájára a legtöbb kisbaba Finnországban a következő  év  február-márciusában születik. Hogy miért azt az Önök kedves Olvasók fantáziájára bízom.

A vendéglökben is  ünnepi ebéd-menü van, az asztalt már jó hetekkel elöbb foglalni.

 

wappulounas

Ünnepi ebéd Turkuban  május elsején

Május elsején nem csak Helsinki ünnepel. Az ország különbözö városaiban több szobor is ünnepi sapkát kap.

Vaasaban Zacharias  Topelius ( 1818-1898) a nagy mesemondó szobránál lesz az ünneplés.

Jyväskylä városában Minna Canth ( 1844-1897)  írónö szobra visel majd sapkát.

Kajaaniban Elias Lönnrot körorvos,   (1802-1884) a Kalevala verrseinek gyüjtöje szobra kap fehér sapkát .

De nagyszabású ünnepségek lesznek még sok városban: Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Pori, Rauma, Rovaniemi, Savonlinna, Rauma, Tampere, Heinola is ezek között van.

Kedves Olvasók !

Közel sem teljes levelem végén itt van az üdítö ital, a  sima receptje :

Vappusima készítésének receptje 

Bármikor lehet készíteni, sokkal olcsóbb, mint az üzleti üdítőitalok és mivel semmilyen mesterséges édesítö-savanyító –konzerváló-  vagy festékanyagot nem tartalmaz,  ezért  sokkal egészségesebb is, mint az üzletben készen kapható frissítők. Alkoholtartalma szinte a 0-val egyenlő, gyerekek is fogyaszthatják.

Mi kell hozzá?

8 l víz
600 g cukor
2 dl cukorszirup (ha nincs az se baj, lehet barna cukorral is helyettesíteni. )
3 db citrom – ha kicsik, akkor 4 db
Negyed kávéskanál élesztő
mazsola / kb. 8-10 szem minden üvegbe

Hogy csináljuk?

A cukrot és a  szirupot egy nagy fazékba tesszük ,  kb. 1 liter vizet  felforrósítunk, és a cukorra öntjük.

A citromokat nagyon alaposan megmossuk forró vízben, mivel a héjukban sok vegyszer is lehet, vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a héjnak csak a legfelszínesebb sárga része legyen és ezeket a héjforgácsokat a cukros oldatba tesszük.

A citromhéj fehér, puha részét késsel lekaparjuk a citromokról és kidobjuk (mert ez keserű) majd a citromokat  gerezdekre vágjuk,  az edénybe tesszük, ezután  a maradék hideg vizet ráöntjük a keverékre. Addig kavargatjuk, míg a cukor teljesen feloldódik és a langyos oldatba belemorzsoljuk az élesztőt.

A fazekat egy éjszakán át állni hagyjuk szobahőmérsékleten, akkor megindul az erjedés az élesztő és a meleg hatására.

A következő nap  tisztára mosott üvegekbe (kb. 10 üveg kell)  egy-egy kávéskanál cukrot és 8-10  mazsolát  teszünk. Az oldatból kiszedjük  a héjakat és a kiázott citromgerezdeket, majd az oldatot az üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk.

Ezután az üvegeket hűvös helyre tesszük- pl. jégszekrény és 2-3 nap múlva, amikor a mazsolák feljöttek az ital tetejére készen is van a sima.

Sima

Otthoni sima

 

Vigyázat! A már kinyitott üvegeket nem szabad újra lezárni, ha nem fogyott el az egész ital, mivel az erjedéskor keletkező gáz szétrobbanthatja a lezárt üveget. A legjobb azonnal elfogyasztani az üveg tartalmát.

Ebből az adagból kb. 10 üveg sima lesz. A legjobb izű a sima készítése után  kb. 5-6 nap múlva, általában addigra már el is fogyott….

Megjegyzés: Újabban gyárilag is készítik a Sima-t, de annak nincs olyan jó íze, mint az otthoninak. Ez az ital – mely régen ünnepi italnak számított –   nálunk kimondottan május elsejei üdítő, innét jön a neve: Vappusima.

simaetu_2404JID_ah

Sima az üzletekben

Ha sötétbarna  cukorszirup is van, benne – tulajdonképp hozzá tartozik – akkor a kész sima színe aranysárga.  A gyári sima alkoholtartalma kb. 0. 8 %, de van természetesen teljesen alkoholmentes sima is, melyet a gyerekek is ihatnak.

A vappusima mellé csörögefánk való, a neve Finnországban : tippaleipä. Tippa = csepp leipä = kenyér.

 

tippaetu2904ep_ah

Sima és csörögefánk

 

Kedves Olvasók !

A magyar nyári höségben biztosan sikere lenne az otthon készített, lehütött sima-nak. Könnyü elkésziteni és sokkal olcsóbb, mint az üzletben kapott üdítö italok. A cukor mennyiségét mindenki maga szabályozhatja és mivel semmilyen gyári tartósítót nem tartalmaz, egészségesebb is, mint az üzleti üditö italok.

Mindnyájuknak vidám ünneplést kívánok. A budapestiek kimehetnének a Margit -szigetre május 1.-én  12-16 óra között ott lesz a budapesti Finn nagykövetség mindenki részére rendezendö Vappu ünnepe. A hely kb. a sziget közepén levö nagy füves terep.

Vaputerveisin ! Vappu- üdvözlettel :

 

Judit Mäkinen

 

 

 

2 thoughts on “Május elsejére – 232. levél

 1. Kedves Judit!
  Nagyon köszönöm ezt a szép, részletekbe menő május elsejei ismertetésed.
  Élvezet volt olvasni.
  Szinte szégyenlem bevallani, hogy magam is, az eredetét oroszoknak tulajdonítottam..
  Szép időt, vidám ünneplés kívánva üdvözöllek. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.