A jólét fonákja a pazarlás. 230.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelemben egy olyan problémával foglalkozunk ami sajnos  a világ több országában is elöfordul akkor, amikor még több ország lakosai éheznek. Hogy milyen ez Finnországban arról írok ma.

Egy kis háttér

Statisztikai adatok szerint a világon kb. 805 millió ember él, aki nem kap elég élelmet ahhoz, hogy egészséges legyen. Ez azt jelenti, hogy minden 9. ember éhesen fekszik le. A  Szaharától délre fekvö afrikai államokban minden negyedik ember alultáplált. Az ötéven aluli gyerekek 45 %-ának halálát az alultápláltság okozza.

aliravittujen-osuus-vaestosta-slide (1)

Alultápláltak a világ egyes országaiban

Ezzel szemben sok országban  az elhízás  jelent problémát , annak minden következményével és a túlsúly okozta betegségekkel.

Top 10 fattest images (1)

Hol van a legtöbb elhízott ember ?

Virágzó üzletet jelentenek a fogyasztószerek, a személyes edzöket foglalkoztatók számának növekedése  és a kondicionáló termek.

Pazarlás 

A világviszonylatban nagyfokú éhezés mellett a termelés és fogyasztás egyes fázisaiban összesen 1300 millió tonna élelmiszer megy a szemétbe, ami az egész  világon   elöállított élelmiszerek 25- 30%-t jelenti. Az Élelmezésügyi és Mezögazdasági Világszervezet ( Food and Agriculture Organisation – FAO ) felmérése szerint ezzel a mennyiséggel 2 milliárd embert lehetne ellátni élelemmel.

Az un. jóléti  államokban túl sok élelem áll a lakosok rendelkezésére, és az élelmiszerek egy része egyenesen a szemétbe kerül.

Kidobnak az üzletek is sok mindent, aminek az un. felhasználási ideje “lejárt” ez azonban nem jelenti azt, hogy ehetetlen vagy károssá vált  élelmiszerekröl van szó.

A kidobott élelmiszerek gyüjtöneve finnül ruokahävikki (kiejtés: ruokahevikki)  = élelemveszteség.

Pazarlás Finnországban

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a finn háztartások  évente 120-160 millió kg élelmiszert dobnak ki a szemétbe, ami kb. 7800 teherautónyi élelem.  ez lakosonként kb. 23 kg élelmiszert jelent. Pénzre átszámolva azt jelenti, hogy mindenegyes finn pénztárcája kb. 125 euroval könnyebbedik meg egy évben.

saasyoda_graafi

Mit dobunk ki ?

Az így  fölöslegessé vált élelmiszerek gyártása terheli az élelmiszeripart  és az ipari termelés által kibocsátott széndioxid mennyiség hozzájárul a levegöszennyezés fokozásához , ezen át a klimaváltozáshoz.

Nemcsak a háztartásokból kerül szemétbe a még felhasználható élelem, az iskolai étkeztetés , a kórházak, állami intézetek és a vendéglök is szemétbe teszik a megmaradt  élelmet. Ez azt jelenti, hogy kb. négyszer annyi a kidobott élelmiszer, mint amennyi a háztartásokból kerül a szemétbe.

Finnországban 2015 január 1.óta  a Földmüvelési és erdögazdasági minsztérium ( Maa- ja metsätalousministeriö ) fennhatósága alatt  müködik egy intézet, a neve

Luonnonvarakeskus Luke  / Természeti kincsek központja

Ebben az intézetben vizsgálták a kidobott élelmiszerek mennyiségét, a szemétbekerülés okait és a kidobott élelmiszerek megoszlását a háztartások, vendéglök , üzletek és az élelmiszeripar különbözö ágai között.

luke

Természeti kincsek  központja

Ez az intézet azt is tanulmányozza, hogy hogyan lehetne csökkenteni ezt a pazarlást és mi lenne a módja az újrafelhasználásnak. A cél az, hogy a még ehetö élelmiszerek ne kerüljenek a szemétbe, hanem pl. a mezögazdaságban és iparban  is felhasználhatók lehessenek.

Legjobb esetben ebböl a törekvésböl már új kereskedelmi cikkek söt új vállalkozások  is születtek. Ezek közé sorolható az az étterem, melynek a neve is az újrafelhasználásra utal, nevezetesen úgy hívják, hogy

Loop /  Kanyar v. hurok

Loop

Loop vendéglö konyhája

Ez a vendéglö ( Lapinlahdenpolku 8 D ) egy nagyon érdekes épületben müködik Helsinki központjában. Az épület ugyanis egy használaton kívüli elmegyógyászati kórház

:Lapinlahden sairaala

Finnország elsö elmegyógyintézetnek épült kórháza, Európa legrégibb ilyentípusú intézményei közé tartozott. A tervezö èpítész ugyanaz a német származású építész: Carl Ludvig Engel volt, aki Helisinki empire belvárosának legjelentösebb tervezöje is.

Lapinlahden sairaala

Lapinlahden sairaala / Lepinlahti kórház Helsinkiben

A kórház a tengerparton épült, 1841-ben adták át és egészen 2008-ig müködött. Azóta változatos az épület  sorsa, az ott müködö kisebb vállalkozások bérleti szerzödés keretein belül müködnek, á védett épület sorsáról a helsinki városi tanács  mindíg nem döntött véglegesen. Az itteni

Vendéglö  From Waste to Taste /  Hulladéktól az ìzekig

elvet vallja. Születése egy kereskedö megjegyzéséböl fakadt és így történt : Johanna Kohvakka 2015-ben Helsinkiben a Narikkatori nevü központi térre egy eseményt szervezett, ami a kidobásra ítélt élelmiszerekkel foglalkozott. Egy  kereskedö azt mondta neki, hogy “Teidän pitäisi organisoitua vähän paremmin, juuri heitin parin lavallista ruokaa roskiin ” Maguknak szervezettebbnek kellene lenniük, pont most dobtam ki egy pár rakományravaló  ételt a szemétbe “ .

Egy év mulva ez a mondás  volt az alapja egy Michelin csillaggal kitüntetett szakács: Markus  Aremon válllakozásának, egy vendéglönek , ami  2016 júniusában nyitotta meg ajtaját a közönség elött. A gourmet ételekhez  90 %-ban olyan nyersanyagokat használnak fel, amiket az üzletek már kidobásra  ítéltek. Ez így zajlik : Két dolgozó Sami és Marika minden reggel körüljárnak hét  Helsinkiben levö S –Market nevü boltban, ahonnét beszerzik az éppen kidobásra ítélt nyersanyagokat. Ezek pl. a csúnya sárgarépák , un. túl görbe uborkák, esetleg felsö leveleiknél kissé fonnyadt saláták, stb. Ezekböl a nyersanyagokból remek ételeket föznek, sütnek.

Az étterem rövid idö alatt nagyon kedvelt lett, a vendégek csodálkoznak azon, hogy mi mindent lehet készíteni a már kidobásra ítélt nyersanyagokból.

Egy ebéd : Waste du Jour  ára 9.50 euro, gyerekek ebédje 5 euro vagy a koruk szerint :  1 euro/ év . Az ebédhez leves, meleg étel, salátabár, kávé / tea és valami desszert tartozik.

Aki nem akar meleg ételt enni a levesen kivül : Soup du Jour az 7,50 eurot fizet.

Mivel a  háztartások dobják szemétbe a legtöbb még ehetö élelmiszert a Természeti Kincsek központja  – Luke – egy  listát tett közre arra vonatkozólag, hogy mit tehetünk mi azért, hogy csökkentsük a kidobásra itélt élelmiszerek mennyiségét.

Hogy csökkentsük a kidobandó élelmiszereket ?

Mielött bevásárlásra indulunk nézzünk körül- elsösorban a jégszekrényben és  gondolkozzunk azon, hogy mit lehet készíteni az abban levö élelmiszerekböl.

jaakaappi

Mi minden van még a jégszekrényben ?

Tipp : A gyorsabban romlandókat a jégszekrénybe tegyük a polcok elejére, nehogy elfelejtödjenek valahol hátul.

Az üzletben nézzük meg a csomagolásokat pontosabban: mikor jár le az amit veszünk ? Ne vegyünk annyit a leárazott élelmiszerekböl – azért mert olcsóbbak –  amennyit nem tudunk felhasználni egyszerre.

Mielött kidobnánk valamit a jégszekrényböl alaposan nézzük meg, szagoljuk meg és kóstoljuk is meg.  A száraz kenyérböl vagy a fonnyadt salátából és gyümölcsböl még sok mindent lehet készíteni.

Finnországban nagy mértékben megy a felvilágosító munka az élelmiszerek érdekében. Ezért kerül már évek óta megrendezésre a

Veszteséghét / Hävikkiviikko

Egy kis háttér

Finnországban 1957 óta müködik egy szervezet, mostani nevén Kuluttajaliitto = A fogyasztók szövetsége . Ez egy politikailag független finn egyesület, melynek célja a fogyasztók érdekeinek képviselése és védelme.

kuluttajaliitto_logo

Fogyasztók szövetsége egyesület

Az egyesület müködése  részben saját újság :Kuluttaja /Fogyasztó segítségével, részben pedig különbözö események , felvilágosító szemináriumok segítségével történik. Ilyen az az eseménysorozat, mely évente egy héten át az élelmiszerekkel foglalkozik, különösen azok szemétbe kerülésével. Ez az eseménysorozat

Hävikkiviikko /Veszteséghét néven kerül megrendezésre

hävikkiviikko

Veszteséghét

Tavaly ez a hét a szeptember 11-17 közötti hét volt. A fö cél az étel értékére való figyelmeztetés , egyben felhívás arra, hogy milyen fontos a fogyasztók részére akidobásra kerülö  ételek mennyiségének csökkentése. Résztvettek ezen az élelmiszergyártók, az üzletek, étkezdék és a legkülönbözöbb, az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülö  fórumok is.

Külön felvilágosítást rendeztek az iskolákban. Finnországban az általános iskolákban  van egy kotitalous / háztartástan nevü tantárgy, melynek óráin erre különös figyelmet fordítottak. ( Megjegyzés : Ez a tantárgy nem csak a lányok részére kötelezö ! )

Ennek azért is van jelentösége, mert a finn iskolákban a tanulók minden nap ingyen meleg étkezést kapnak és sajnos az ételek egy része a moslékba kerül.  Ezen a héten a diákok az iskolai konyhákban maguk is készítettek ételeket a már kidobásra ítélt nyersanyagokból és meg is ették azokat, söt mi több jó étvággyal.

Kedves Olvasók !

Az utóbbi mondatra gondolva két  receptet ajánlok, egy édességet és egy körítést. Mind a kettö már “lejárt ” nyersanyagokból készül.

Szegény lovagok / Köyhät ritarit

Miböl készül ?

Már kissé megszáradt kenyér, 1 tojás, 2 dl tej, 1 evökanál vaniliáscukor, olaj v. vaj a sütéshez.

Hogyan készül ?

A kenyeret szeletekre vágjuk, a tojást felverjük, hozzátesszük a tejet és a vaniliáscukrot. Ebbe  a kenyérszeleteket  röviden beáztatjuk és olajban vagy vajban szép barnára kisütjük.

7587

Szegény lovag / Köyhä ritari

Tálalhatjuk bármilyen gyümölccsel, lekvárral vagy/és tejszínhabbal. Nagyon finom.

Körítésnek mindenféle már kissé fonnyadt zöldségfélét használhatunk, a tepsiben sütjük meg azokat . Így készül

Tepsiben sült zöltségek / Uunivihannekset

A zöldségek lehetnek többfélék, maradékok is, pl egy-egy paprika vagy sárgarépa, cékla,  hagyma és krumpli, paprika és zuccini , szinte bármilyen zöldség. Bármilyen húsételhez vagy  sült halhoz is készíthetjük .

uunijuureksia-11516

Tepsiben sült zöldségek

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és kb. egyforma nagyságú darabokra vágjuk , hogy egyszerre legyen kész az étel. Mindent egy kizsírozott, vagy sütöpapírral kibélelt tepsibe teszünk, megsózzuk és tört borssal meghintjük . Ezután egy kevés  olajjal meglocsoljuk . Kb 40 percig sütjük 200 fokos sütöben. Sütés közben megforgathatjuk a zöldséget, de az nem fontos. Egy villával  kipróbálhatjuk, hogy puhák-e már a zöldségek.

Kedves Olvasók !

Mai levelemet zárva vidám sütést-fözést kívánok Önöknek.A hétvégi menüben ki is lehetne  próbálni a fenti recepteket.

Judit Mäkinen

Forrás :

4 thoughts on “A jólét fonákja a pazarlás. 230.levél

 1. Nekem csak az volt a furcsa, hogy a szerző külön kiemelte hogy a fiúk is részt vesznek a háztartástan nevű órán. A technika óra nálunk hasonló általános iskolában, és ott sem vagyunk már külön lányok fiúk, de lehet hogy régen külön voltak és ezért volt ez kiemelve.

  Kedvelés

  • Kedves Elöd ! Sokszor köszönöm a megjegyzést és örültem annak, hogy más furcsaságot nem talált a levelemben.
   Ezt azért emeltem ki, mivel a fiatal generáció tagjai már egyenlöen veszik ki részüket a családi házi munkákból szemben az elözö generációkkal, melyek idején a férfi és nöi munkákat elválasztották egymástól úgy, hogy a fözés föleg a nök dolga volt. De ugye azt is tudjuk hogy a legismertebb szakácsok férfiak voltak és ez ma is így van.

   Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Gyermekkorunkban nem volt ismert a pazarlás. Ha a tányérunkon hagytunk valami nem szeretett falatkákat, figyelmeztettek a pazarlásért. Ma un. jóléti világban élünk ( no mi nem is annyira ) ahol kevésbé ismert a tudatos gazdálkodás. Valóban a “lejárt”-nak ítélt élelmiszer biztonsági határidejű és tökéletesen hasznosítható.
  Egyes nagyáruházak ezeket a lejárati időben karitatív intézményeknek adják.
  A sült zöldséges recepted elkészítem, mivel hasonlókat egyébként is szívesen fogyasztunk. Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.