A világ legboldogabb országa Finnország 228.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

A legújabb Finnországgal foglalkozó hír, ami bejárta a világsajtót az ENSZ  legfrisebb felmérésével kapcsolatos, neve : World Happiness Report / Jelentés a boldogságról a világon

lataus

A felmérés, melyet 2012 óta készítenek el,  idén 156 országot állított rangsorba , a lakosok boldogságát mérve. Ezek között van 117 ország, melyekben az oda bevándorlók boldogságát is vizsgálták. A beszámolót 2018 március 14.-én hozták nyilvánosságra a Vatikán pápai tudományos akadémiájának ( Pontifical Academy of Sciences ) fórumán.

Az északi államok ebben a felmérésben a legjobb helyezéseket érték el, az idei adatok szerint

a világon a legboldogabb emberek Finnországban élnek.

suomietu190816jm_503_uu

Mi finnek

Ezt az új  hirt Finnország társadalma vegyes érzelmekkel fogadta, leginkább azért mert az a szubjektive érzett jóléthez kapcsolódik.  A boldogságot vizsgáló finn kutató Ilona Suojanen megállapítja, hogy a vizsgálat nem okvetlenül ad reális eredményt, mivel csak külsö okokkal foglalkozik. Azt kérdezi, hogy elégedett vagy-e és nem azt, hogy boldoggá tesz-e az elégedettség ?

Sokféle fórumon indult vélemény-nyilvánítás , ezek közül mutatóban egy pár :

Nem hiszek ezekben a téves és szubjektív felmérésekben. Egészen biztos vagyok abban, hogy nem költöznék Finnországba. Ne vegyétek semmibe az idöjárás hatását a pszichére.

Nos én Finnországba költöztem és olyan boldog vagyok, miont disznó a sárban.

A Finnországról szóló hírek egyre abszurdabbak lesznek. Azt hiszem, hogy ezt a felmérést akkor csinálták, amikor melegebb volt mint minusz 10 fok és sütött a nap.

A hírre több országban is reagáltak.

Németországban a  DPA  ( Deutsche Presse Agentur ) feltette a kérdést: Miért olyan boldogok a finnek ?

Erre a kérdésre így válaszoltak: A finnek boldogság központi elemei többek között a következök: testvéri vetélkedés Svédországgal, a természet, a fehér nyári éjszakák, az egymásban való megbízás, a gazdasági stabilitás, a nök ereje, a kávé  és a sisu.

A finnek boldogok akkor ha a sportban legyözik a svédeket. Ez azonban pozitiv dolog, mert  mind a két országot maximális teljesítményre serkenti. Ha jéghokimérközésen a finnek a svédeket gyözik le – ritkán fordul elö – annak kétszeres értéke van más esetleges gyözelmekhez viszonyítva.

A megbízás nem csak egymásra vonatkozik, a finnek legagyobb része bizik az államban is, a jó vezetökben és helyes állami irányításban, a nép javát akaró döntésthozókban .

Kiemelkedö szerepe van a nöknek : Frauenpower / Nöi erö

500_F_166310949_sQmwpeE5tPL8Jk9OdU3kBRw5ZAuhcUmK

A finn nök kaptak elöször választójogot a világon. Nem csak választhattak, hanem egyben választhatók is lettek. A németek a nök egyenjogúsága egyik jelének vélik , hogy az “Ö”  mind a két nemre vonatkozik, ellentétben a német nyelvben  a férfiakat jelzö “er”  és a nöket jelzö “sie”  névmásokkal.

A boldogság egyik kulcsa, hogy a finnek általában jól érzik magukat egyedül is. A legtöbben nem vágyakoznak nagy társaság iránt és az embereknek általában kis baráti körük van. A finnek barátságainak jó része egy életre szól.

ilma poika eeppinen fokus vapaus tuore idyllinen yksinäinen mies luonto ulko- henkilö surullinen maisema taivas ajattelu vesi nuori pilvi horisontti meri tyyni ilmapiiri heijastus pysyvä ranta valtameri ilta ilmiö aamu järvi sääilmiö siluetti pimeys hämärä järvi auringonnousu auringonlasku loma

A sisu –lefordíthatatlan finn szó – egyesíti a bátor harci kedvet, az önfejüséget és a kitartást. Ezt a fogalmat legtöbbször a finnek hazátvédö háborúikkal kapcsolatban hozzák fel.

Angliában a Guardian c.lap nagy cikkben foglalkozott a hírrel. Az öngyilkossági statisztikák elgondolkoztatóak. A lap cikke  felhívja  a figyelmet arra, hogy Finnországban magas az öngyilkosságok száma, kétszerese az angliai számnak. Ezért érthetetlen, hogy ök lennének a világon a legboldogabbak.

Feltünést kelt, hogy a zord idöjárás pszichologiai hatását nem vették figyelembe.

A megjegyzések  között sokan idézik az angol komédiatársulat Monty Python Finland c. dalának szavait. A dal itt hallható : https://youtu.be/baHsoEAAMZU

A legnagyobb finn napilap – Helsingin Sanomat- újságírója  Heikki Aittokoski Izlandba készült, hogy az ottaniak  boldogságát kutassa. Az út elött megkérdezte a lap olvasóit arról, hogy mi a véleményük a boldogságról. Az olvasók közül 180-an reagáltak a megkeresésre.  A válaszokból kiderült, hogy a legtöbben

Finnországot boldog országnak tartják,

de többen felhívták a figyelmet arra, hogy egy ország nem lehet boldog, csak az ott élö  emberek – esetleg … De a vélemények megegyeztek abban, hogy Finnországban adottak a lehetöségek a boldog életre.

Két dolog került a leggyakrabban említésre. Az egyik a biztonság a másik pedig a tompult életlenség, azaz a fásult közönyösség volt. Az utóbbit pozitiv értelemben úgy vették, hogy az élet itt : ”Tylsän tavallinen”  azaz  Közömbösen mindennapi, de erröl a világ sok országában csak álmodoznak a lakosok és ezekért az egyhangú mindennapokért irigylik a finneket.

Az országban élök boldogságának kulcstényezöi a biztonságos, független állam, a tiszta természet, egyenjogúság, szociális biztonság. A természet azért is kulcsa a boldogságnak, mert Finnországban nincsenek megdöbbentö természeti katasztrófák, mint pl: földrengések, pusztító áradások  vagy  sárcsuszamlások.

Punkaharju

Punkaharju

Finnország nem sugárzik a boldogságtól kifelé, de ez egy olyan ország, ahol boldogok lehetünk azért is, mert örizhetjük és védhetjük azokat az értékeket, amiket a boldogság forrásának tekintünk. Többen hangsúlyozták a kölcsönös bizalmon alapuló társadalmat és a boldogság elérésehez az egyenlö lehetöségeket.

A 180 válasz közül 26 válaszolónak az volt a véleménye, hogy

Finnország nem boldog ország.

Ennek magyarázatára felhozták, hogy  sokan szenvednek pszichés rosszulléttöl, elszigetelödnek és ezzel fokozódnak a társadalmi különbségek.Ervelnek azzal is, hogy Finnországban  sokkal nehezebb közeli emberi kapcsolatokat kialakítani, mint a világ sok más országában. Sajnos a  gyerekek és fiatalok között soknak vannak pszichés problémája. Túl sok a mértéktelen  alkoholfogyasztás, sok az elhízott ember.

Hiányzik a társadalmi problémákat illetö nyilt társalgási fórum , sok a neurotikus személy. A párkapcsolatok nem tartósak, túl sok a válás és az öngyilkosságok száma is magas.

A finnekre jellemzö, hogy inkább a dolgok negativ odalát látják és nem találják meg a pozitivitást. Sok az önzö ember, aki azt hiszi, hogy ha valakinek sikere van az öt röviditi meg töle vesz el valamit.

Aittokoski feltette azt a kérdést is, hogy :

Jobb hely-e Finnország most, mint 10 évvel ezelött ?

A válaszok megoszlottak, de kissé többen voltak azok, akik szerint most jobb a helyzet. Ennek oka, hogy az elmúlt 10 évben

Finnország liberálisabb és nemzetközibb lett.  Az emberek szabadabbak. A munkavégzés  már nem a legnagyobb erény és általában kevesebben ráncolják össze a homlokukat. A gyerekkel többet törödünk,  az iskolai programok több lehetöséget adnak. Finnországban sok a pozitiv innováció.

sata_innovaatitota_kansi-390x600

100 finn innováció

A bevándorlás erösen megosztja a véleményeket, vannak akik a sokféle kultúrát pozitivnak tartják ugyanakkor sokan vannak olyanok is akik a  bevándorlókkal kapcsolatos problémákra hívják fel a figyelmet.

Hogy kinek mit jelent  a boldogság,  arról a legkülönbözöbb fórumokon élénken folyik a társalgás.

 

happy-face

Boldogság

Többek között így írnak  a boldogságról a finnek egymásnak : A boldogságot nehéz leírni, de az biztos, hogy a boldogság,  az létezik. A  boldogság az ha valaki rád moslyog, ha körülötted  olyanok vannak akik törödnek veled, ha megelégedett vagy a mindennapjaiddal. A boldogság az, ha a dolgaid rendben vannak , ha van munkád. A boldogság az érintés, az ölelés a közelség, a meleg.   Ha van fedél a fejed fölött, ha egészséges vagy, ha süt a nap. A boldogság kis dolgokból áll.

Kedves Olvasók !

Azt ugye mindnyájan tudjuk, hogy a boldogság nagyon személyes dolog. A személyes élet folyása és az abban történö változások  befolyásolnak mindnyájunkat. Senkinek nem visz egész életében egyenesen felfelé az útja, mindenki találkozik buktatókkal , mindenki arcába fúj a szél .

De azt hiszem, hogy ha  észrevesszük, hogy mindnyájunk életében mennyi pozitivum is van, eljuthatunk oda, hogy egyensúlyba kerülünk magunkkal és ezzel együtt másokkal is. A boldogság lelkiállapot, magánügy.

Finnország egyik legjelentösebb költöje Eino Leino így ad tanácsot a Laulu onnesta /Ének a boldogságról címü versében:

Kell` onni on, sen onnen kätkeköön  / Ki boldog,  rejtse boldogságát

kell´aarre on , se aarteen peittäköön / Kinek kincse van, takarja gazdagságát.

 

Ezek a sorok a finn lélekröl is sokat mondanak ugye ?

 

Mindnyájuknak egy napsugaras,  boldog napot kívánva ,

 

Judit Mäkinen

 

 

 

6 thoughts on “A világ legboldogabb országa Finnország 228.levél

 1. Kedves Judit!
  Most olvastam először levelet Öntől/Tőled. Nagyon szeretem Finnországot, gyönyörü, főleg nyáron. Többször jártam ott, unokáim Helsinkiben születtek. Már 8 éve itthon vannak, de mindig szeretettel gondolunk Finnországra. Unokáim évente többször is utaznak édesapjukhoz. Szerencsések, mert a két legnehezebb európai nyelvet beszélik anya-apanyelvi😊 szinten, a finnt és a magyart.
  Továbbra is olvasni fogom a leveleket, üdvözlettel: ÉVA

  Kedvelés

  • Kedves Éva ! Örömmel olvastam, hogy rábukkantál a leveleimre – már 10. éve irogatom ezeket a leveleket innét Finnországból. Hogy az unokák mindkét szüleik nyelvét beszélik az nagy kincsnek számít. A leveleket igyekszem írni továbbra is. Kellemes tavaszi napokat kívánok az egész családnak.

   Kedvelés

 2. Kedves Judit! Igen elgondolkodtató és ellentmondó gondolatok merülnek fel írásodban. Veled egyetértve vallom, hogy a boldogság személyes dolog. Magam is napsugaras napokat kívánok mindannyiunknak. Üdvözlettel. Lia.

  2018. március 18. 15:07 Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! A legújabb Finnországgal > foglalkozó hír, ami bejárta a világsajtót az ENSZ legfrisebb felmérésével > kapcsolatos, neve : World Happiness Report / Jelentés a bol” >

  Kedvelés

 3. Judit, Nagyon örülök hogy a finnek ilyen boldogok és hogy Te is ott élsz boldogan. Eddig úgy tudtam hogy Bhutan volt a legboldogabb ország de hogy ki miért boldog azt nehéz lemérni. A magyarokat persze nem lehet kimondottan boldognak nevezni, mert nagyon szeretnek panaszkodni, annak ellenére hogy jelenleg igazán nincs mire panaszkodjanak. Mi boldogok vagyunk Ausztráliában, sosem bántam meg hogy ide költöztünk. Meg van a mindennapi kenyerünk, egészségesek a gyerekek, az unokák – mi kell még a boldogsághoz?
  Nagyon élvezem leveleidet annak ellenére hogy nem mindig válaszolok. Szeretettel, Ida

  Kedvelés

  • Kedves Ida ! Sokszor köszönöm a megjegyzésedet és nagyon örülök annak, hogy szívesen olvasod a leveleimet. Remélem, az olvasók között sokan vannak az olyanok, akik rádöbbennek arrra, hogy az északnak is vannak szépségei, nem csak a délnek. Jelenleg esik a havasesö- biztos jele a közelgö tavasznak.
   Mindnyájatokat szeretettel üdvözölve : Judit

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.