XXIX. Kodály hét Finnországban

Kedves Olvasók !

Március 4.-én  a Magyar Kultúrális és Tudományos Központ-ban ünnepi hangversennyel kezdödött  a Kodály Zoltánról elnevezett zenei hét Helsinkiben. Ez a hét idén 29. alkalommal kerül megrendezésre. A hangversenyt a központ igazgatója Dr. Richly Gábor nyitotta meg , üdvözölve a közönséget és a szereplöket valamint az öket tanító zenetanárokat.

Dr.Richly Gábor

Dr.Richly Gábor

Köszönetet a zenei programban gazdag hét rendezéséért elsösorban a Kelet-Helsinki zeneiskolának mondhatunk, mely elválaszthatatlanul kapcsolódik a  Szilvay testvérek, Dr. Szilvay Géza és Szilvay Csaba  nevéhez. Róluk és finnországi munkásságukról egy elözö levelemben beszámoltam , itt olvasható :  http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=53166&nyelv=0

A mai hangversenyen szereplö fiatalok legnagyobb része a fent említett zeneiskolában tanul vagy ott kezdte meg zenei tanulmányait .

 

 

A változatos müsor kórusmüvekböl , zongora, csello, fuvola  és hegedüszámokból állt, a közönség soraiban levö magyarajkúaknak sok dal – pl. Csillagok csillagok, Tavaszi szél vizet áraszt – ismerös volt.

A hangverseny befejezö száma : “Boldogasszony anyánk ” zenéje többünknek, idösebbeknek  könnyeket csalt a szemébe, mivel a szövegét : “Magyarországról, édes hazánkról, Ne feledkezzél meg….. ” valamikor régen magunk is sokszor énekeltük.

A mellékelt képeket a hangversenyen fényképeztem.

 

Judit Mäkinen

5 thoughts on “XXIX. Kodály hét Finnországban

  1. Juditkam, ezért járok én a Mátyás templomba minden vasárnap amikor otthon vagyok, ahol a latin mise után nem csak a Himnuszt de a Boldog Asszony Anyánkat is elénekeljük. Nagyon örülök hogy Helsinkiben is van ilyen komoly magyar szeretet.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.