A közelgö tavasz biztos jele : felébredtek a medvék az Állatkertben !

 

Kedves Olvasok !

Márciust írunk, a finnül kevättalvi-tavasztél-nek nevezett évszak kezdödött most el. Ez egy érdekes évszak, a neve  kifejezi azt, hogy két évszak ismertetöit tartalmazza, a finn tavaszét a télben.

Ez azt jelenti, hogy a tavasz jelei  már észlelhetök, de ezek közel sem olyanok, mint a magyar tavasz.

A finn tavasz jeleihez tartoznak a rohamosan hosszabbodó napok. Míg 2017 december 21.-én  Helsinkiben a nap 9.24 kor kelt fel és 15.13.-kor tért nyugovóra, 2018 március elsején 7.20-kor kelt fel a nap és 17.47-kor volt naplemente. Közeledünk a nyári fehér éjszakák, az éjszakátlan éjszakák- felé.

Napkelte

Napkelte 

Viszonylag sok már a napsütés és a nap sugarai melegítenek is, de ez nem jelent olvadást, mivel a finn tavaszra jellemzöek a fagyos éjszakák és a nappali felmelegedés sem jelent plusz fokokat.  Amikor ezeket a sorokat írom – 2018 márc. 2.-án – reggel 8-kor Espooban minusz 19 C fokot mutatott a hömérö és déli 12.-re minusz 10 fokra  melegedett fel.   Majd ha napközben is + fokok lesznek elkezdödik az olvadás, de az éjszakai fagyok miatt ez rendkívül lassan történik.

A tél jele, hogy idén mindenütt sok hó van, az alábbi térkép a március 1.-I helyzetet mutatja Finnországban. Április közepe elött nem várható jelentös olvadás.

finland-snow-depth-observations-map

Mennyi hó van 2018 március 1.-én ?

Statisztikailag általában március volt  a leghavasabb hónap, ez idén így igaz. Az elmúlt években kevés volt a hó a déli országrészben, már terjedt a hír, hogy az általános felmelegedés megszünteti a “ rendes “  finn telet. Nos,  idén rendes finn tél van. A Balti tenger befagyott, és a finnországi tavakat mindenütt vastag jégréteg borítja. A mindennapi tengeri  hajóforgalmat jégtörök biztosítják

id77938-previewImage-77942-1

Az Urho nevü jégtörö 

A lassan de biztosan közelgö tavasz egyik biztos jele, hogy az Állatkertben felébredtek a novembeer óta durmoló mackók. Ök nem törödnek a hideggel, a napsütést érezték meg .

 

 

Nagy örömmel szaladgáltak és hempereggtek  a hóban és szaglászták a friss levegöt.

A Korkeasaariban, Helsinki állatkertjében  levö macikat  itt lehet látni : https://youtu.be/WO-SsDGb2DA

Ezt tartjuk a tavasz egyik legbiztosabb jelének.

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.