226.levél   Mindenféle szépségverseny : A legszebb bélyeg

Finnországilevél hazámból Finnországból szüilöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Sokféle szépségversenyröl hallunk, leginkább talán a Világszépe verseny ismerös a nagyközönség elött.  Van azonban sok másféle szépségverseny is, talán az egyik legkülönösebb a kegszebb bélyeg versenye.  Ennek a versenynek a szervezöje az  európai posták egyesülete, a PostEurop , mely  1956 óta ad ki  Europa bélyegeket.

logo_en

A meghatározott témával kibocsátott bélyegek hírt adnak a különbözö európai országok kultúrájáról és történelméröl, egyben rámutatva a különbözö országok közötti különbségekre is.

Az év legszebb európai bélyege címért nemzetközi verseny folyik,

Az elsö bélyeg szépségverseny  2013-ban volt. Már ebben az évben gyöztek a finnek , nevezetesen a Sussanna Rumpu és Asri Lakaniemi által tervezett bélyeg nyerte meg az Európa legszebb bélyege díjat. A téma az elsö évben – amikor 56 ország vett részt ebben a versenyben –  a posta-autók voltak. Minden ország bélyegén ilyen autó szerepelt.

 

20955158

Európa legzebb bélyege 2013- ban.

Ez a gyöztes bélyeg az 1933-ban forgalomban volt Volvo LV-70  gyártmányú posta-autót ábrázolja az autót vezetö két sofförrel.  Ezzel az autóval nemcsakpostát,hanem utasokat is szállítottak. A zsüri elnöke a belga filatelista  Guy Contant volt, a tagok többek között Németországot, Belgiumot,Franciaországot és Hollandiát képviselték. Ez a finn autó jelenleg a Mobilia nevü múzeumban látható. A múzeum Tamperetöl félórányi autóútra van Kangasala – ban a Längelmävesi tó partján.

Legszebb bélyeg

Az idei  év bélyegversenyének témája a várak voltak .  Mivel egy pár évvel ezelött, 2014-ben  Finnország kiadott egy várakat ábrázoló bélyegsorozatot az európai versenyre valami tejesen új ötlettel akart szerepelni az ország.

 

vanhat_linnat

Finnország régi várai bélyegsorozat

Ezen a bélyegsorozaton hat  vár volt, közülük egy Ahvenanmaa- ban van :  Kastelholma, a többi öt a következö: Savonlinna, Hämeen linna, Raaseporin linna,Olavinlinna és a turkui vár : Turun linna . ( A finnül tanulók részére : linna = vár, de közbeszédben börtönt is jelent ) .

A várakat bemutató európai bélyegszépségversenyen a finnek bélyegén egy hóból épült vár volt : Lumilinna. ( Lumi = hó és nöi név is )

lumilinna_500

Európa legszebb bélyege: Lumilinna / Hóvár

A finnek arra gondoltak, hogy a hóvár teljesen új, exotikus és sohanemlátott a középeurópaiak részére. Igazuk volt,  mert ez a bélyeg lett Európa legszebb bélyege . A zsüri értékelte az eredetiséget. Ez a bélyeg egyben a finnországi túrizmust is elömozdíthatja.

A bélyeget Antti Kähärä grafikus fényképezte.  Érdekes megjegyezni, hogy Finnországban van hóvár- egy ilyen már több mint 20 éve minden évben felépül Kemiben a tengerparton. Erröl a hóvárról tavalyi levelemben részletesen írtam, saját képeimmel  illusztrálva itt : https://finnorszagilevelek.com/2017/02/10/190-level-suomi-100-hovar-kemiben/

De Kähärä nem ilyen várat keresett, ezért úgy döntött, hogy sajátmaga építi fel a várat. A megfelelö helyet  Iiti faluhoz közel  a Kirkkojärvi öbölben  –  felesége rokonsága  nyári nyaralójának  ( mökki ) helyén –  találta meg. A cél az volt, hogy olyan várat mutasson a kép, amit akár egy gyerek is fel tud építeni.

A bélyegnek fényképnek kellett lennie.

lisakuva3_lumilinna

A vár öt óra alatt épült fel a befagyott öböl jegén.  A fényképezés több idöt vett igénybe. A nap különbözö szakaszaiban felvett képek közül Kähärä az esti képet választotta, mivel a hátteret a lenyugvó nap fénye világította meg nagyon érdekesen.

A zsüri elsösorban az eredetiséget díjazta. A téli táj a világ több részén érdeklödést váltott ki, már Kínából is édeklödtek a kép pontos helyéröl.

A zsüri elnöke a PostEurop fötitkára volt, a neve dr. Szebeny Botond . Évekig dolgozott a Magyar Posta egyik igazgatójaként .

 

Dr Botond Szebeny

Dr. Szebeny Botond

A verseny gyözteséhez idén semmi kétség nem fért, állapította meg a bírálóbizottság elnöke  a döntés  indoklásában. A finn bélyegek egyre jobban szerepelnek az erös  nemzetközi mezönyben is.

Kedves Olvasók !

Szomorúan vettem észre az utóbbi években, hogy a bélyegek iánti érdeklödés csökken. Ennek nagyrészt az internet az oka, manapság már “ nem divat “ képeslapokat küldeni szinte semmilyen alkalomra sem, hiszen az internetes posta könnyü és föleg sokkal olcsóbb mkint a postai lap és a bélyeg.  Bélyegeket szinte már egyetlen gyerek sem gyüjt.

Finnországban szerencsére még nem szüntek meg teljesen a karácsonyi, húsvéti, születésnapi és más alkalmakra küldött bélyegekkel ellátott “ régimódi “ lapok és levelek, melyek nemcsak a személyes kapcsolatokat építik és erösítik, hanem egy-egy országról is képet formálnak.

 

Judit Mäkinen 

 

Forrás:

 

2 thoughts on “226.levél   Mindenféle szépségverseny : A legszebb bélyeg

  1. Kedves Judit! Valóban egyre kevesebb a bélyeggyűjtők száma. Évtizedekkel ezelőtt, mikor megjelent a postán egy új bélyegsorozat, akár művészeti v. sport stb blokkok, mindig megvásároltam a gyerekeimnek. Aztán lehet, h. nem jelentek meg újabbak, vagy a mi érdeklődésünk apadt el, tudtommal nálunk senki sem foglalkozik bélyegekkel. Érdekesség ként megemlítem, h. egyik küldeményed borítékján lévő bélyeget nem volt szívem kidobni, mert szépnek találtam. (Csupán ez az egyetlen bélyegem van és nincs is szándékom gyűjteni.) Üdvözlettel. Lia.

    2018. február 24. 10:45 Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta, :

    > finnorszagilevelek posted: “Finnországilevél hazámból Finnországból > szüilöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! Sokféle szépségversenyröl > hallunk, leginkább talán a Világszépe verseny ismerös a nagyközönség > elött. Van azonban sok másféle szépségverseny is, talán az egyi” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.