Kisgyerekek téli örömei – 225.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mivel a tél kellös közepén vagyunk mai levelem témája télies, azaz arról írok, hogy milyen a tél egy finn kisgyerek szemszögéböl nézve ?

A finn tél hónapokig tart, még most is az általánosan észlelt felmelegedés idején. Finnország déli részeiben a tél viszonylag rövid – 3-4 hónap –  ezzel szemben északon kb. októbertöl májusig tart a tél. A legészakibb országrészben a tavak vastag jégtakarójának olvadása  júniusban kezdödik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Motoros szánnal az Inari tó jegén

Ez azt jelenti, hogy a finn gyerekek életének legnagyobb része nem ragyogó napsütésböl és  20-25 fokos melegböl áll.

Önök közül sokan ismerik azt az itteni mondást, hogy nincs rossz idö csak rossz öltözködés Bizonyára nem egyszer csodálkozást váltanak ki a könnyü, finn télikabátok is. Az ok az itteni öltözködésben rejlik, azaz a réteges öltöködésben – erröl alább többet.

A finn  gyerekek és a tél

A pólyások a friss levegön alszanak

Finnországban az 1920-as évek óta szokás, hogy a pólyások az étkezések közötti idönek legalább egyikét a friss levegön alusszák át. Ennek a szokásnak a bevezetése egy legendás finn gyermekgyógyász Arvo Ylppö ( 1887- 1992 )  nevéhez füzödik . Ezt a szokást Ouluban ( Helsinkitöl 600 km.-re északra) Marjo Tourula vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy  a szülök túlnyomó része magától érthetödönek veszi  a gyerekek kinti alvását még fagyos idöben is.

 

A pólyások részére több cég is készít hálózsákokat, akit ez érdekel nézzen be ide : https://www.jollyroom.fi/lastenvaunut/lampopussit A link egy cég : Nordlys kisbabák részére készített hálózsákjait mutatja- ezeket jelenleg leárazva árusítják. A belülröl bundás zsákok bélése báránybör. A gyerekek öltözete is több rétegböl áll, nagyobb hidegben még egy kötött hálózsák is lehet a vastag zsák alatt. Ezt mutatja a fenti kép, amit egy finn anyuka mutatott be blogjában.

A szülök tapasztalata az, hogy a friss levegön a babák hosszasabban alszanak,  alvás után  vidámak és jó étvágyúak. Úgy tünik, hogy a babák szívesen vannak a friss levegön.

Az alvó kisbabát egy új raffinált  eszköz segítségével lehet a kocsiban követni, nem kell mellette lenni és az ablakot sem kell télen nyitva tartani, hogy az anyuka meghallja ha felsír a kisbaba. Ez az un sírásriasztó : itkuhälytin A legújabb finn-magyar szótár ezt bébiörnek nevezi. Ilyen szerkezetet a mai modern szülök többszintes lakásokban is használnak, ahol a gyerekszoba az emeleten és a nappali, konyha a földszinten van.

itkuhälytin

Sírás-riasztó

A szerkezetnek két része van, az egyikhez mikrofon tartozik , a másik részhez pedig hangszóró ezek rádióhullámokat használnak.  A kapcsolat akkor jön létre, ha a baba hangos lesz, azaz  felsír . A hatótávolság 100 m -250 m modelltöl függöen. A legújabb modellekhez hömérö is tartozik, ami a gyerekkocsi belsö hömérsékletét mutatja. Videoképre is van lehetöség.

Napközis gyerekek  a hóban

Bizonyára ismerös Önök elött az, hogy a legtöbb középeurópai országban a gyerekek nem mennek ki ha un. hideg van , ha esik az esö , ha erösen fúj a szél vagy ha sárosak a játszóterek és az utcák. Ez ahhoz vezet, hogy sokszor a játszókorban levö gyerekek napokig nem mennek friss levegöre. Ennek egyik oka  az, hogy nincs megfelelö ruházat. Nem egyszer láttam Közép-Európában 0 fokos hömérsékletnél sapka és keztyü nélküli gyerekeket, extrem esetben a kisfiúkon rövid nadrág volt. Ha valaki kimerészkedett az utcára esös idöben- mert okvetlenül el kellett menni valahová – a gyereken egy a szélben lobogó esökabát gyakorlatilag semmilyen védelmet nem adott az esö ellen.

Ezzel az európai  gyakorlattal szemben Finnországban teljesen más a helyzet. A finn napközikben naponta két alkalommal mennek a gyerekek szabad levegöre minimum 1-1- órára. ( Ezt finnül happihjyppely-nek azaz szószerint magyarra fordítva oxigénugrálásnak hívják. ) Esöben is, szeles idöben is, 0 fok alatti hömérsékletnél is kimennek a gyerekek a friss levegöre.

A legtöbb napköziben van ”hideghatár ” ami minusz 15 C alatti hömérsékletet jelent. De már minusz 10 C foknál meg kell gondolni, hogy az esetleges  széllel járó hideg sokkal hidegebbnek érzödik, mint amit a hömérö mutat. Ileynkor a napközis nénikre és bácsikra van bízva, hogy olyan benti  játékokat találjanak ki ami a gyerekek energiáját levezeti. De észrevehetö, hogy friss levegö hiányában a gyerekek nehezebben kezelhetök, gyengébben esznek  és a délutáni alvás sem ízlik nekik.

Az óvodák személyzete oktatja a kis gyerekek fiatal szülöit  arra, hogy hogyan kell öltöztetni a kisgyerekeket az újabban egyik napról a másikra változó idöjárásnak megfelelöen. Sokszor van szükség gumicsizmára, vastagabb keztyüre, ami alatt még vékonyabb keztyü is kell. A gyapjúzokni elengedhetetlen a gumicsizmában, vannak vastagon bélelt gumicsizmák is.

Herobild.width-700

Gumicsizmák  gyerekeknek

Mivel gyakran esik az esö, olyan ruházatra is szükség van ami esöálló, de nem akadályozza a gyerekek mozgását. Erre a célra az uin. kuravaatteet szolgálnak. Kura = latyak és vaate = ruházat. A nadrágból, kapucnis  kabátból és keztyüböl álló öltözet a gyumicsizmát viselö, játszó gyerekeket szárazon és melegen tartja, mivel ezek mint legfelsö ruharéteg szolgálnak a játszókorú gyerekeknek.

A finn kisgyerekek legnagyobb része tud biciklizni, öket  esöben az ilyen esököpeny védi.

Mivel az utóbbi években sok máshonnét ideköltözött  lakosa van Finnországnak – akik  közül a legtöbben nem a finn idöjáráshoz hasonló területekröl jöttek – az óvodák segítenek a szülöknek abban, hogy a kisgyerekeket hogyan öltöztessék. Ez a kép Vantaa városában egy  napköziben (Urheilupuiston päiväkoti ) van a falon. A hömérö mellett könnyen látható , hogy milyen hömérséklet mellett mit kell ráadni egy kisgyerekre. A kép egyszerüen és érthetöen  tájékoztatja azokat a szülöket , akik nem tudnak finnül.

Kuvahaun tulos haulle Lasten pukeutuminen talvella

Hogyan öltözkäödjön a gyerek ?

Erre azért is nagy szükség van, hogy a hidegtöl félö szülök ne ragáljanak túl meleg öltözékkel, amiben az óvoda udvarán futkosó gyerekek fölöslegesen izzadnak. Fontos az is, hogy a ruhák ne legyenek túl kicsik, hanem inkább 1-2 számmal nagyobbak , ezek alá könnyen lehet még ” rétegeket” hozzátenni nagyobb hidegban.

 

A szánkózáshoz nem kell nagyon sok hó és nagyon meredek domb. Az óvodások egyik legkedvesebb szórakozása ez. A modern finn szánkó neve : Pulkka

 

 

A müanyagból készült pulkka gyorsan csúszik kis dombon is lefelé. Ennek egyszerüsített változata a popsi alá tehetö liukkuri = csúszó. Talán a legjobb neve  a  popsitepsi lenne. ezt  a fogóval ellátott  münyag lapot a kisebb gyerekek is könnyedén viszik magukkal a dombra felfelé.

Liukkurit

Liukkurit – Popsitepsik

Finnországban a gyerekek 2-3 éves korukban tanulnak meg korcsolyázni – a befagyott tavakon is  sokszor csinálnak korcsolyapályákat – és elmondható, hogy minden kisgyerek sielni is tud. Ha a szülök hobbyja a lesiklás, a legkisebb gyerekeket is magukkal viszik a pályákra. Sok az aktív sportegyesület, ezek gyerekek részere is rendeznek si-iskolát és  versenyeket is

Az iskolások téli szünete – amit síszünetnek = hiihtoloma hívnak az ország déli részén a 8. héten kezdödik. A középsö országrészben  ez egy héttel késöbb lesz és északon a 10. hetet szentelhetik   a téli sportoknak az iskolások.

Kedves Olvasók !

Az utóbbi években az általános felmelegedés azt hozta magával, hogy Finnország déli részein egyre késöbben esik az elsö hó és egyre bizonytalanabb a tél. Idén  Helsinki környékén és az egész déli partvidéken az elsö hó csak januárban esett , de mindenki örömére mégis beköszöntött a ”rendes ” finn tél.

 

Judit Mäkinen

 

Forrás :

2 thoughts on “Kisgyerekek téli örömei – 225.levél

 1. Kedves Judit!

  Amiről beszámoltál az egy tökéletes felkészültség, megoldás az ottani hideg időjárásra. Én arról számolhatok be,hogy nálunk a védőnők, a gyermekorvosok nem tanácsolták a mínuszok alatti babaaltatást. Az indok az volt, h. légzőszerveik bizonyos hideg következtében sérülhetnek. Nem ismerhették a finnek életformáját. Üdítő, vidám telet kívánok minden finn kisgyereknek és szüleiknek. L.

  2018. február 14. 11:31 Finnországi Levelek / lLetters from Finland. írta, :

  > finnorszagilevelek posted: “Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! Mivel a tél kellös közepén > vagyunk mai levelem témája télies, azaz arról írok, hogy milyen a tél egy > finn kisgyerek szemszögéböl nézve ? A finn tél hónapokig tart, mé” >

  Kedvelés

  • Lia, ezt a régi finn szokást nem ismerik az északi államokon kivüli világban. Franciaországban elöfordult, hogy rendört hívtak a finn család szomszédai ezért. Annak idején az én gyerekeim is a friss levegön aludtak órák hosszat . A mélykocsiba nem fúj be a szél és az orrukon át lélegzö gyerekeket semmilyen károsodás nem éri. Sokszor köszönöm a jókívánságokat a finn szülök és a kisgyerekek nevében is.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.