Változások Finnországban 2018-ban III. 224.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem az utolsó a finnországi   adókkal foglalkozó bejegyzések közül. Míg az elözö levelemben Finnországról, mint az adók paradicsomáról írtam, mai írásomban az adóból levonható dolgokkal is foglalkozunk. De elöbb a legfontosabb adó, a

Jövedelmi adó / Tulovero

Finnországban a jövedelmi adó progresszív, ez azt jelenti, hogy akinek több a jövedelme az több adót fizet.

 

nayttokuva_2015-11-26_kello_7.20.39

Egyedülálló dolgozó progresszív adózása az évi jövedelem tükrében Kék:Finnország, piros: Más európai országok, zöld:Európán kivüli országok

Az adónak két fö formája a községi adó ( kunnallisvero ) és az állami adó ( valtionvero ). Az állami adókulcsot a pénzügyminiszterium készíti elö és a parlament hagyja jóvá. A községi adókulcsot  a községek maguk szabják meg. Utóbbi községenként változik és ezért  a lakóhely szerinti  különbségek nagyok is lehetnek.

Megadóztatják azokat  külföldön lakó finn állampolgárokat is akiknek Finnországból származó jövedelmük van.

Ezen a két adón kívül az evangélikus  és az orthodox valláshoz tartozók egyházi adót is fizetnek, ez a templomok fenntartására és  az egyház különbözö szolgáltatásainak fedezésére is szolgál.

Az aktivan dolgozók jövedelem utáni  adózása

Ennek a korosztálynak tagjai fizetnek állami adót, községi adót, egyházi adót, media-adót, adóznak a betegbiztosításért  és fizetnek munkanélküliségi biztosítási hozzájárulást ( työttömyysvakuutusmaksu) . Az utóbbi összege levonható a jövedelemböl ,  így ez hat a progressziv adókulcsra .

Azok akiknek az évi jövedelme  nem haladja meg a 16 700 eurot ( = kb. 1400 euro havonta ) , azok nem fizetnek jövedemi adót. Az  ennél több jövedelemmel rendelkezök progresszivan adóznak,

A progressziv adózásra egy pár példa.

Ha az évi jövedelem 20 000 euro (havi fizetés  kb. 1600 euro )  ebböl a fizetendö jövedelmi adó  összege 3 284 euro.

Ha az évi jövedelem 37 500 euro ( havi fizetés kb.  3000 euro ) , ebböl 10 633 euro a   jövedelmi adó.

Ennél magasabb fizetésnél pl. kb. 6 000 euro /hónap, azaz   75 000 euró évi jövedelemnél  a jövedelmi adó évi összege  29 284 euro  .

Nyugdíijasok jövedelmi adózása

Mint fentebb emlíetettem a nyugdíjat is – mert az is jövedelem –  adóztatja a finn állam. Adómentes az a nyugdíjas akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 917 euros összeget, ez évi szinten kb. 11 000 eurónak felel meg.

Akinek a havi nyugdíja 1000 euró az ezután 3,1% adót fizet és a 20 000 eurós évi nyugdíj után az adó kb.20 %.

.

nyugdíjasok adó %

Nyugdíjasok ( piros ) adója a dolgozókhoz ( kék ) viszonyítva 

A nyugdíjasok betegbiztosításért fizetendö adója több mint azoké akik aktivan dolgoznak, ezt azzal indokolják, hogy az idösebb emberek- nyugdíjasok- többet veszik igénybe az egészségügyi ellátást.

Az utóbbi érvekben fokozatosan egyre magasabbra emelték a nyugdíjkorhatárt – ami mindíg is ugyanannyi volt a nöknek mint a férfiaknak ! – és egyre több évet kell dolgozni ahhoz, hogy valaki olyan nyugdíjat kapjon, amiböl esetleg megélhet majd idös korában.

Erre két példa :

1.Pirjo asszony aki 1960-ban született nyugdíjkorhatára 64 év 6 hónap. Hogy ö majd 1500 euró havi nyugdíjat kaphasson, neki 30 év 1 hónap munkára van szüksége. Ha viszont 2000 euro havi nyugdíjat szeretne, ahhoz 40 év 4 hónapig kell dolgoznia.

2.Pirjo asszonynál  10 évvel fiatalabb , 1970 – ben született munkatársa Kari ( férfi )nyugdíjkorhatára 65 év 9 hónap. Neki 32 év 1 hónapig kell dolgoznia 1500 eurós havi nyugdíjért és a 2000 euros nyugdíjhoz 42 év 10 hónap hosszú  munkával eltöltött  életre van szüksége.

Hogy a mai rohanó és munkanélküliséggel is nehezített világban, amikor a hosszúideig tartó munkaviszonyok egyre ritkábbak lettek  kik lesznek erre képesek azt homály fedi. Ugyanakkor tény, hogy pl. 1000 eurós nyugdíjból más támogatás pl.  lakbértámogatás nélkül nem lehet megélni Finnországban.

Akiknek több a jövedelme azok un. marginális adót is fietnek , ami a legmagasabb jövedelmeknél meghaladja az 50 %-ot .

 

Mit lehet levonni a jövedelemböl a kedvezöbb adóztatás érdekében ?  

Ezek azért fontosak, mert a levonások csökkentik a jövedelem összegét és ezzel egyenesen hatnak az adókulcsra. Ezeket a költségeket az adófizetöknek az adóbevalláshoz kell hozzátenni, mivel az adóhivatal  által kiküldött, már elözetesen a hivatalban kitöltött ív ezeket természetesen nem tartalmazza.

vähennykset

A jövedelem megszerzéséhez szükséges költségek – Tulonhankkimiskulut

Ha  valakinek olyan a foglalkozása, hogy otthoni munkára kényszerül a saját  számítógépén akkor a gép költségei- pl. internet kapcsolat ára – levonhatók a jövedelemböl. Ebbe a csoportba tartoznak a tanárok. Ugyan csak levonható a saját pénzböl rendelt , a foglalkozáshoz kapcsolodó újságok és továbbképzö tanfolyamok ára – utóbbiakat a munkaadó nem  fizeti okvetlenül un.  ”természetbeli”  juttatásként.

Az adóhivatal minden aktívan dolgozónak  jóváhagy 750 euro évi levonást un: jövedelem megszerzési levonásként (tulonhankkimisvähennys). Ha valaki ennél több levonásra tart igényt,  akkor minden erre vonatkozó kiadás számlája megörizendö ! – ezek bemutatását  az adóhivatal követelheti.

Le lehet vonni a foglalkozáshoz közvetlenül kapcsolodó szakszervezetek vagy egyesületek  tagsági dját is, ilyen pl. a különbözö kamarák tagsági díja.

Dolgozószoba költségeinek levonása –  Työhuone vähennys

Aki otthon dolgozik az a lakbérböl, fütésböl és a világítás költségeiböl a dolgozószoba nagyságától függöen levonhat. Ez azonban külön szobát igényel otthon és nem lehet pl. a hálószoba vagy a nappali.

Közlekedési költségek – Työmatkakulut

Ha valaki nem abban a városban dolgozik, ahol lakik a munkába menés költségei levonhatók a legolcsóbb közlekedési eszköz költségeinek mértékében. Ez általáb an a tömegközlekedési eszköz árát jelenti – ha van olyan a városok között. De a költségekböl évi 750 eurot a dolgozónak sajátmagának kell fizetnie. Ezért pl. Helsinkiben – ahol a tömegközlekedés évi bérletének ára 600 euro – közlekedési költséget nem lehet levonni. Érti a dolgát a adóhivatal ugye ?

työmatkat

 

Ha valaki saját autójával jár dolgozni, a benzin, autóbiztosítás stb. költségeit nem lehet levonni csak azokban a ritka esetekben, ahol semmilyen tömegközlekedési eszköz- vonat, autóbusz, stb.- nem áll rendelkezésre. Pl. az én munkahelyem 32 km.-re volt a lakásomtól. Tömegközlekedéssel kétszeri átszállásal otthonról – busz-vonat-busz –  az egy irányba való közlekedés kb. 1.5 órát vett volna igénybe, ez napi 3 órás utazást jelentett volna az otthon-munkahely-otthon között. Ez az adóhivatal szerint nem volt méltánytalan, így a saját autóval történt  közlekedés költségeit nem vonhattam le a jövedelmemböl.

Az egyik legfontosabb levonható összeg az un.

Háztartás karbantartásának költségei – Kotitalousvähennys

Ez nem csak a dolgozókra vonatkozik, nyugdíjasok is igénybevehetik.

Mit jelent ez ?

Ha valaki olyan munkát végeztet ami a háztartására irányul : pl. takarítás, különbözö javítások, – nemcsak az állandó lakásban hanem pl. a nyaralóban, a mökkiben- is-   az arra kifizetett munkadíj 50%-a levonható a jövedelemböl. ( Új ház építtetésének munkaköltségeit nem lehet levonni ).

Kotitalousvähennyt

 

Egy évben maximum 2 400 eurót lehet levonni a jövedelemböl egy házaspár mindkét tagja levonhat ennyit külön – külön.  Száz eurónál kevesebb munkabér nem vonható le. DE a végeztetett munkát igazolni kell :  csak olyan céget vagy vállalkozót lehet foglalkoztatni, ami/aki  hivatalosan  bejegyzett az  adóhivatalnál.  A munkálatokhoz felhasznált  anyagot nem lehet levonni , a munkadíjról kifizetett nyugtát és a kapott számlát meg kell örizni az adóhivatal kérheti a bemutatást. Az adóbevallásban fel kell tünteti az alkalmazott vállalkozó nevét és annak  bejegyzett adószámát.

Ez az adózás elsösorban két dolgot hozott magával: elöször is több háztartásnak van lehetösége segítségre , másodszor a bevezetett adózás azaz az ezel kapcsolatos levonás lehetösége nagyban csökkentette a fekete munkát !

 

Kedves Olvasók !

Utolsó három levelem Finnorszásg adóival és az adózás rendszerével csak felületesen foglalkozott. Azzal a reménnyel írtam soraimat, hogy senki nem vág neki a Finnországba költözésnek az itteni viszonyok legalább bizonyos mértékü ismeretének hiányában. Elözetes ismerkedés az országváltás elött sok kivándorlót megóvott volna a nem egyszer keserü csalódásoktól.

Nem  zöldebb a fü és nem kékebb az ég máshol sem mint otthon. És ahogy Finnországban mondjuk : mindenütt vízzel föznek.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Változások Finnországban 2018-ban III. 224.levél

  1. Kedves Judit!
    Nagyon korrekt, hogy ilyen átláthatóan, érthetően ismertetted a jövedelmi és adózási rendszert.Nagyon meggondolandó lenne ott új életet kezdeni, beleértve a már régebbi leveledben ismertetett nyelvtudási követelményt is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.