Változások Finnországban 2018-ban. 222.levél.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Elözö levelemben megigérrtem, hogy visszatérek azokra a változásokra, amik az új évvel kezdödnek Finnországban. Sokféle változás van, ezek egy része  leegyszerüsített formában így néz ki.

Nö az alkoholos italok és a cigaretta ára

Az alkoholtartalmú italok Finnországban úgyáltalában véve sokkal drágábbak voltak eddig is, mint Európa más országaiban – kivéve az északi államokat. Az idei áremelések az állam kasszájába kb. 100 millió euróval többet hoznak majd.

A dohány ára minden évben többször is nött eddig is. Erre az évre két áremelést is elöirányzottak . Jelenleg Helsinkiben a legolcsóbb doboz cigaretta 6 euróba kerül es a legdrágább 20 szálas doboz ára 7.20 euro. Minden Finnországban eladott cigarettásdobozon látható a dohányzás veszélyeire emlékeztetö figyelmeztetés.

 

 

 

 

A  dohánytermékek áremelése 68 millió eurót hoz majd az államkasszába a számítások szerint. Sajnálatos tény azonban az, hogy az áremelések sem az alkoholos italokat fogyasztók  sem pedig a dohányzók számát nem csökkenti a vártnak megfelelöen. Aki inni akar az iszik és aki dohányozni akar az megtalálja a pénzt erre a szenvedélyre .

Csökken a munkanélküliek támogatása

A munkanélkülieket több módon támogatja az állam. Az un. alap-napidíjat ( peruspäiväraha ) 400 napig kaphatja az, aki munkanélküli. Azok akik csak 3 évig dolgoztak munkanélküliségüket megelözöen 300 napig kaphatnak ilyen támogatást. Idén egy jelentös változás lép életbe, ez a munkanélküli aktivitásához kötött. Azt jelenti, hogy a támogatást csak akkor kapja a munkanélküli teljes értéküen ha aktivan keres munkát . Erre azért volt szükség,mert kiderült, hogy többen is vannak olyanok, akiket a munka keresése nem érdekli , mivel a támogatások – többféle van, nemcsak ez az alaptámogatás – elegendöek  a mindennapi élethez. Az aktiv munkakeresést idén bizonyítani kell. Azok akiknek gyerekük van kérvényezhetik a gyerekek támogatását is, azaz a magasabb napidíjat. Aktiv munkakeresés  azt jelenti, hogy hetente egy kérvényt kell beadni a munka-adókhoz. Aki ezt elmulasztja attól megvonják a munkanélküli támogatást. Utóbbi megszorítás nagy vitát és elégedetlenséget váltott ki már eddig is, hogy lesz-e ennek eredménye az egyenlöre még a jövö zenéje.
Bár az országnak szüksége van több munkaeröre, munkát találni mégsem könnyü. Ennek egyik oka a megfelelö finn nyelvtudás hiánya. Más nyelven pl. angolul sem elég ” erös alapfokon ” tudni , az itteni munkát keresö fiatalok legnagyobb része jól tud angolul. Fel is hozták  az utóbbi idöben, hogy a svéd mellett az angol is legyen az ország   hivatalos  nyelvei között.

Újabban a szociális média különbözö fórumain is lehet munkát keresni, ezek között vannak  a Linkedin, Facebook,Twitter,You tube, Pinterest, Instagram és a WhatsApp is.

 

Canva-top-10-somekanavat-työnhakuun-1

A szociális média munkakeresésre leginkább használt  10 csatornája

Erröl az alábbi források között van olvasnivaló finnül.

Minimálisan emekedik az egyedül nevelö szülök támogatása

Tavaly az egyedül nevelö szülök havonta  48,55 eurót kaptak / gyerek támogatásként, ez idén 53,30 eurora emelkedik.

 

 

 

Nem csak a nök nevelnek egyedül gyerekeket !

Megszünik a gyerekes családok adókedvezménye

A szülök jövedelmétöl függöen  eddig a házastársak 50 eurót vonhattak le minden gyerek után a megadóztatott jövedelmük összegéböl. Ez kétgyerekes családban maximum 200 eurót jelentett évente. Az egyedül nevelö szülök  100 eurót vonhattak le gyerekenként. Ez a kedvezmény is megszünt.

Autókkal kapcsolatos változások

Finnországtban az új autók ára sokkal magasabb, mint Európa más országaiban, nem is beszélve pl. az amerikai autóárakról. Ennek az az oka, hogy az állam megadóztatja az autóvásárlókat. Az adó mértéke összefügg a kérdéses autó széndioxidkibocsátásának mennyiségével. Ezt az autók kötelezö évi  tecnikai ellenörzésekor  hivatalosan mérik. A benzin árában nem várható változás.

Ha valaki kivonja a forgalomból  a 10 évnél idösebb autóját, akkor lehetösége van un. romutuspalkkio –ra / leginkább talán autóbontási díjra lehetne forditani .  Erre akkor van lehetöség ha a régi autó használatának megszüntetésével egyidöben új autót vesz az autótulajdonos.  Ha valaki az autóbontóba viszi a régi autót, arról ott egy 1500 eurónak megfelelö igazolást  kap, amit felhasználhat az új  autó vásárlásánál.

 

 

Ennek az az oka, hogy a régi autókban sokféle újraértékesíthetö anyag van, pl. a katalizátorokban platina, palladium vagy rodium.  El lehet adni az akkumulátorban levö ólmot is, kb. 40 cent/kiló árért.

 Fiatal diákok anyagi támogatása

Finnországban az iskolás kor 7 éves korban kezdödik és mivel az általános iskola 9 éves sok olyan általános iskolai tanuló van, aki 18-19 éves és már nem lakik otthon a szüleinél. Ezeket támogatta az állam régebben is, de a támogatás függött a szülök anyagi helyzetétöl. Ez most megszünik és minden ilyen tanuló egységes támogatást kaphat ami 250 euro havonta. Ez azonban közel sem elég a független életvitelhez.

Nem emelkednek az alapnyugdíjak

 A nyugdíjakat Finnországban ugyanúgy adóztatják, mint bármi más jövedelmet. Mivel a jövedelmek évenként változnak a nyugdíjakat is emelték az indexnek megfelelöen – kb 0.55%-kal. Ez idén megszünik sajnos pont a legkisebb jövedelemmel rendelkezöknél, azaz azoknál akik nem a munkájuk után kapják a nyugdíjukat, hanem un. kansaneläke –t  – állampolgári nyugdíjat ( alapnyugdíj )  kapnak. Ez idén  628,85 euró havonta. Ez olyan kis összeg az itteni lakbérekhez és egyéb árakhoz viszonyítva, hogy pusztán ebböl megélni szinte a lehetetlennel egyenlö. A megélhetéshez szükség van más támogatásra is, pl. a lakbérek kifizetéséhez.

Csökkenö óvodai díjak

Az államilag fenntartott óvodák  eddig sem voltak ingyenesek Finnországban. A gyerekek után fizetendö összeg a szülök jövedelmétöl függ jtovábbra is.

 

Lasinpuhaltaja päiväkoti Espoo

Lasipuhaltajan óvoda Espooban

De nagy kedvezménynek számit, hogy sokaknak ingyenes lett az óvoda és a 2. gyerek után  nem csak 10 %-kal kevesebbet fizetnek a szülök, mint eddig, hanem 50 %-kal kevesebbet.

Kedves Olvasók !

Idén sokféle változás lépett életbe , a fentiek ezeknek csak egy töredékét képviselik. Úgy általában azonban azt  mondhatom, hogy az itteni juttatások, segélyek és a különbözö támogatások  egyszerüen forintra átszámítva nem adnak reális képet arról, hogy milyen az élet Finnországban. Finnország nem könnyü ország az ide máshonnét érkezöknek. Nem csak a klíma és a finn nyelv teszik nehézzé a máshol élök képzeletében  nem egyszer túlidealizált  Finnországot.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

4 thoughts on “Változások Finnországban 2018-ban. 222.levél.

  1. Nagyon örülök hogy rátaláltam leveleidre rengeteg hasznos információt tartalmaznak ,nagyon hasznosak,mert főleg a törvényeket,új határozatokat nem ismerjük , sőt régebbieket sem .Elégé elvagyunk zárva mindentől Üdv. Júlia

    Kedvelés

  2. Kedves Judit!
    Csak a Te megfogalmazásodhoz tudok csatlakozni, miszerint nem egy könnyű ország. Ez viszont lehetővé teszi, hogy ne a linkek tömege próbáljon ott szerencsét, hanem a felkészült dolgozni akarók.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.