Suomi 100 – 220.levél- Évzáró 2017 december

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

220.levél 2017 december 21.

Kedves Olvasók !

Lassan vége van ennek az évnek is, minál idösebb leszek annál gyorsabban rohannak az évek. Ez az év különleges volt Fnnországban, mivel a független ország 100. születésnapját ünnepeltük egész évben, az év témájának megfelelöen : Yhdessä = Együtt. Ezzel a témával kapcsolatban idén 111 különféle  bejegyzést írtam így remélve, hogy közelebb hozom Önökhöz Finnországot .

Mai levelem az év végének legnagyobb ünnepéhez a Karácsonyhoz füzödik és ez a levél idén az utolsó levelem.

A globális felmelegedés tényét azok is érezhetik, akik nem hisznek ebben. A tél Finnország déli részein sokkal enyhébb lett, mint régen. Idén maximum 4- napos telek voltak eddig, ez azt jelenti, hogy a leesett kb. 10 cm-es hótakaró  egy nap alatt elolvadt és a hömérséklet 0 és + fokok között váltakozott. A latyak éjjelente megfagyott, a kisebb utakat nem is takarították úgy, mint régebben. Általános lett a spórolás ezen a téren. Északon még ”rendes” finn tél van, sok hóval és nem egyszer – 30 fokos hideggel. A délfinnországi enyhe tél miatt idén nem rendeztem a multéviekhez hasonló  játékos tippelést a Helsinkibe érkezö elsö hóról- még most, december 21.-én sincs finn értelembe vett ” rendes ” tél. Várjuk a fehér karácsonyt itt a déli tengerparthoz közel.

Finnországban a karácsony ünnepléséhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a közös templomi  éneklések  az ádvent utolsó hetében, erröl régebbi leveleimben már volt szó.

2112laulumaraton3TA

Ezek az alkalmak megtöltik akülönben sokszor üres  templomokat.

Virágok jelentik az örömet

Amikor a természet kopár és rövidek a világos napok nagy szerepe van a virágoknak.  Ki hinné, hogy Finnországban a karácsony a virágárusok egyik legjobb szezonját jelenti.  Az üzletek nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint sok más nagy ünnepen, Anyák napján  vagy húsvétkor.

A  karácsonyi virágok közül az egyik legrégibb a

Jácint: illata sokunknak egyenlö a karácsonnyal.

VP_joulukukat_avaus_cO1WF

 

A finn vidéki kúriákban jácint már az 1700-as években is virágzott, de un. karácsonyi virággá csak az 1800-as években vált. Akkoriban jöttek rá holland kertészek arra, hogy a hagymás virágokat karácsonykor  is virágoztatni lehet akkor, ha a hagymát összel un. hidegterápiának vetik alá.

Az 1800-as évek végén ez volt szinte az egyetlen virághagyma amiböl télen virágot lehetett nevelni otthon. A hagymákat szeptemberben kellett elültetni cserépbe vagy ládába  és addig tartani hüvös és sötét pincében míg kihajtanak. Azután be lehetett vinni a fütött lakásba világosra.

Jácinthagymát lehet egy  üvegben is kihajtatni un. vízkultúrában.

 

IMG_3308

 

Az üvegben a víz szintje nem érheti el a hagymát- különben nem hajt ki hanem elrothad. A hagymát addig kell hüvösen és sötétben tartani, míg az elsö levelek megjelennek a tetején.

(Tipp: Én a jégszekrényben tartom öket szept-dec.elejéig, ott kb + 6 C fok van és sötét. )

A jácint után a leggyakrabban vett virág a magyarul  Mikulásvirágnak hívott elsösorban piros, de sok más színben is kapható cserepes virág.

Princettia-kori-1-p

Ezt a virágot finnül Joulutähti-nek azaz Karácsonycsillag-nak hívják. A régi újságok beszámolnak arról, hogy már 100 évvel ezelött is díszitette a Mikulásvirág az otthonokat. Az akkoriban fához hasonló, nagy növények külalakja akkor változott meg, amikor egy norvég kertész rájött arra, hogy miként lehet alacsony, cserepes növényként termesztett virágot létrehozni. Ezzel – kb. a 60-as évek táján – a cserepes Mikulásvirág elérte a finn virágpiacot is. Manapság az európai piacokon több mint 100 milló Mikulásvirág kerül eladásra.

Finnországban nemcsak a piros virágot szeretik, hanem a növény fehér változatának is sok kedvelöje van.

Mivel Finnországban a karácsony legfontosabb színe a piros  az öröm  és ünnep színeként,  újabban sokféle piros virágot is árulnak a Mikulásvirágon kívül karácsonyi virágként.

Ezek között van a korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) a neve finnül : tulilatva , szószerint tüzkoronát jelent.

tulilatva

Ez a virág évekig eltartható a lakásban, nyáron virágládákba  is ültetik. 

Okvetlen említést érdemel a karácsonyi kaktusznak hívott virág is.

DSCF3773ac

Ez a növény évekig- söt évtizedekig is ! –  él és virágzik, Finnországban nem egyszer egy családban több generációt is örvendeztetett már. A legjobban akkor virágzik télen, ha az elötte való nyáron a szabadban lehetett, nem tüzö napon, hanem egy bokor alatt kissé mint “ elfelejtve “.

Az utóbbi években sokféle más virág is kapható. Az egyik legkedveltebb a magyarul fekete hunyornak hívott Helleborus niger/ finnül Jouluruusu=Karácsonyrózsa.

kukka_ruusu1712JID_503_an

Tavasszal, amikor a föld már felengedett ki lehet ültetni a kertbe , ahol –  ha sikeres – a kertésznek   évekig öröme lehet ebböl a szép virágból.

Sokan vesznek piros tulipánt karácsonykor, talán már a tavaszra gondolva. Finnországban az 1910-es években vonult be a tulipán a karácsonyi virágok közé.

 

p22520m

Különösen az alacsony tulipánokat használják gyakran virágkosarak készítéséhez.

A piros virágokon kívül a fehér  virágok is nagyon kedveltek, ezek között van az azalea, a  fehér rózsa és Finnország nemzeti virága a gyöngyvirág.

 

Végül de közel sem utolsó sorban az amaryllist –  finnül ritarikukka = lovagvirág a neve  – kell megemlíteni. Régebben sokan nevelték maguk ezt a gyönyörü virágot, melyen hagymája gyorsan kihajt és a virágok  szemmelláthatóan nönek. Én is ültettem minden novemberben hagymát és amikor a gyerekeim kicsik voltak nagy élvezettel és kívancsisággal követték a virágok kibontakozását.

DSCF4859

Újabban már nem árulnak száraz hagymát, csak  a már kihajtatott hagyma  kapható. A piroson kívül sokféle változata van a virágoknak, fehér, rózsaszínü és fehér alapon piros ” cirmos ” virág is kapható. Míg a virágokat föleg Afrikából és Dél-Amerikából importáltak, manapság Finnországban is nemesítik ezt a gyönyörü növényt.

Kedves Olvasók!

Ezeket a finnországi leveleket 2009 novembere óta írom. Ha Önök közül valaki többet akar tudni a finnországi  karácsonyi szokásokról, a tartalomjegyzékbe kell benézni, mivel  minden évben  december végén írtam olyan levelet, amiben az itteni karácsonyi szokásokról ,díszekröl, ételekröl stb.volt szó.

Mint eddig minden évben, karácsonyi levelemet idén is a karácsonyi békenyilatkozattal zárom

Karácsonyi békenyilatkozat

Különleges finn szokás a Karácsonyi Béke nyilatkozata, melyet dec. 24.-én déli 12 órakor olvasnak fel nyilvánosan Turkuban. A régi piactéren az un. Brinkkala ház erkélyéről ünnepélyes keretek között felolvasott régi szöveget többezres tömeg hallgatja. Ez a szokás a középkorra vezethető vissza, akkor része volt a finn törvényhozásnak. A mostani szöveget a nagy turkui tűzvész után a városi tanács titkára jegyezte fel emlékezetből 1827-ben.

A békenyilatkozatot  az ország két hivatalos nyelvén, finnül és svédül olvassák fel.

Az eseményt 1935 óta a rádió és 1983 óta a finn televízió egyenes adásban közvetíti. Turku, Finnország régi fővárosa és Finnország az egyetlen skandináv ország, ahol ez a hagyomány évszázadok óta fennáll.

A karácsonyi béke időszaka a középkorban 20 napig tartott és Tuomas (Tamás ) napján, december 21.-én kezdődött.

A Karácsonyi Békenyilatkozat az én fordításomban így hangzik

Holnap, ha Isten is úgy adja
Lesz Urunk és Megváltónk
Kegyelemteljes születésének ünnepe.
Ez okból most általános Karácsonyi Béke nyilváníttatik
Ösztönözve
Mindenkit arra, hogy ezt az ünnepet
Az ünnephez illő ájtatossággal
Töltse,
Valamint különben is csendesen és békésen
Viselkedjék,
Mert az, aki ezt a békét megszegi és
A Karácsonyi Békét illetlen viselkedéssel
Zavarja,
Terhelő bizonyítékok mellett lesz bűnös
Azon büntetés kiszabására, melyet a
Törvények és rendeletek
A mindenkori vétségre és bűnre kiszabnak.

Végezetül kívánunk városunk minden lakójának
Örömteli Karácsonyi Ünnepeket.

A fenti nyilatkozat felolvasása után a téren összegyűlt tömeg hajadonfőtt elénekli a Finn Himnuszt! Bármilyen hidegben és bármilyen hóviharban is hajadonfőtt!

Ezekkel a szavakkal kívánok én is Önöknek békés és áldott Ünnepeket és közelgö Újesztendöt abban a reményben, hogy jövöre is írhatok Önöknek leveleket szülöhazámba ,  hazámból Finnországból, hazámról Finnországról.  Egyben megköszönöm  Önöknek mindazt az érdeklödést amiben  az elmúlt évben részem volt.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Suomi 100 – 220.levél- Évzáró 2017 december

 1. Kedves Judit!
  Békés, boldog ünnepeket kívánok!
  Nagyon örülök,hogy hétről hétre olvashattam sorait, melyben számos érdekességgel találkoztam.
  Úgy gondolom, hogy hazája méltóképpen megünnepelte centenáriumát.
  Továbbiakban is kíváncsian és érdeklődéssel várom leveleit. Munkájához jó egészséget kívánok!
  Tünde

  Kedvelés

 2. Kedves Judit! Engedje meg,hogy kifejezzem nagyrabecsülésem,tiszteletem és hálàm a sok kedves és érdekes ìrásért,amellyel elhalmozott ebben az évben is. Kívànok Önnek jó egészséget,békességet,örömteli napokat,ünnepet! Tisztelettel: Zilahiné

  Kedvelik 1 személy

  • Kedves Etelka! Nagyon szépen köszönöm sorait. Mindíg örülök ha ir már azért is mert az én 2. nevem Etelka. Édesanyámat is Etelkának hívták, az anyai nagyanyám is Etelka volt. A lányom második neve Etelka és az ö lánya nevében is tovább megy az Etelka név, immár az 5.generációban az én családomban. B.U. É, K,

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.