Suomi 100 – 218. levél – Koko Suomi kiittää / Egész Finnország köszönetet mond


SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mai levelem az ünnepi év egy országos témájával foglalkozik, ennek neve : Koko Suomi kiittää , azaz  Egész Finnország köszönetet mond .

Talán a ”köszönöm ” a  ”bocsánat ”  mellett az egyik legnehezebb szó, nem használjuk eleget. Sok mindent magától érthetönek veszünk és nem gondolunk arra, hogy megköszönjük azt amink van, hiszen milliók nélkülözik mindazt ami a mi mindennapi életünkhöz szinte észrevétlenül is hozzátartozik. De köszönetet sokféleképen lehet nyilvánítani, szavakon kívül tettekkel is.

Erre gondoltak a Suomi 100 eseménysorozat tervezöi akkor, amikor az ünnepi év témájának Yhdessä = Együtt megfelelöen  országos témák közé vették a köszönetet.

A föszervezö a Siskot ja Simot ry / egyesület.

Egy kis háttér

Történt 2013 márciusában, hogy Eero Väisänen befejezte  MBA ( Master of Business Administration )  tanulmányait Jyväskylä egyetemén és a tanulmányokat befejezö szakdolgozat témája az idös emberek és a társadalom többi tagjainak kölcsönhatását választotta. Foglalkozott azzal, hogy hogyan lehet ezen a téren  önkéntes munkákat végzöket még jobban aktiválni és ezzel megkönnyíteni  az egyedülálló idösek mindennapját.

EEro Väisänen

Eero Väisänen

Így jött létre a Siskot ja Simot egyesület Väisänen lakóhelyén  Järvenpää városában, ahol ö mint a városfejlesztés fönöke dolgozott.  A névvel kapcsolatban annyit, hogy Sisko nöi név, de egyben nötestvért is jelent , Simo pedig gyakori férfinév, a Simon név  finn formája.

lataus

Magukat így határozták meg: Ez az egyesület az alkotó együttlét közössége / Luovan yhdessäolon yhteisö .

Hogy ez mit jelent ?

Ennek a gondolatnak megvalósítását jelenti, hogy nem a társadalomtól kell elvárni minden lehetö szolgáltatást, hanem mindenki felelös a saját és a közössége jólétéért amiért mindenki mi Siskok és Simok is tehetünk valamit .

nurmijarvi_syys5

A Suomi 100 – Finnország 100 programokhoz  kapcsolódva Finnországban sok helyen rendeztek az ország jólétét építö generáció – idös emberek – részére találkozásokat . Ezeknek a talákozásoknak számos formája volt, közös éneklések, hangversenyeken való találkozás vagy akár járókeretet használók együttléte a fiatalabbbakkal. Voltak nyári kerti ünnepségek is. Mindennek lényege az volt, hogy a rendezök és a rendezvényeken résztvevök éreztessék és érezzék a megbecsülést és köszönetet azért amivel  a független  országot védö és országépítö generációnak tartozunk.

A program törekedett arra, hogy megtalálja és elérje  azokat is,  akik egyedül élnek  és elhagyatottnak érzik magukat, az idösek otthonaiban lakókat, a kórházakban hosszú ideig tartózkodókat. Ennek a programnak nagy sikere volt, a rendezvényeken ezrek – idösek és fiatalok egyaránt – vettek részt az ország különbözö részein.

Kedves Olvasók !

December 6.-val befejezödött Finnország centenáriumának együttes ünneplése. A hivatalos értesítés szerint összesen 5000 különbözö projekt valósult meg kb. 600 000 finn és finnbarát közremüködésével. A rendezöbizottság megköszönte mindenkinek az aktív  részvételt a Kiitos = Köszönet képpel – én is megkaptam ezt a képet.

Kiitos

Köszönettel a részvételért

Örömmel írom, hogy az én leveleim is részei voltak a hivatalos programoknak. Azzal a reménnyel zárom a centenáriumi logoval irt leveleimet, hogy ebben az évben közelebb hoztam Önökhöz az én hazámat, Finnországot és a finn emberek lelkivilágára is sikerült egy kicsit rávilágítani.

Sokszor köszönöm Önöknek az érdeklödést, szivélyes üdvözlettel:

 

Judit Mäkinen

Forrás:

One thought on “Suomi 100 – 218. levél – Koko Suomi kiittää / Egész Finnország köszönetet mond

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.