Suomi 100 – A finn természetröl

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

A Finnországba látogatók többsége felfigyel a finn természet jellegzetes vonásaira, a tavakra, erdökre, a lankás tájra és a kopár lappföldi hegyekre a változó flóra és fauna sokoldalúságára.

A természettel való kapcsolat minden finn szívügye. Nyugalmat, lelki békét merítenek a természetböl azok akik figyelik és észlelik a természeti jelenségeket.

Idén a Suomen  Luonto  / Finn Természet nevü lap fénykép-pályázatot hirdetett , melynek eredményét most hirdették ki. A nyertes képekböl osztok meg egy párat Önökkel. A pályázatra számos kép érkezett és a bírálóbizottságnak nem volt könnyü dolga. Ezért a nyertesen kívül még három résztvevöt díjaztak dícsérö elismeréssel.

Az nyertes  Katri Niskanen az északi természet vonásait foglalta össze így : Finnország karjának ( ez a térkép legészakibb északnyugati részének karra emlékeztetö területét jelenti ) tele havat, hóvihart, napot és szívós tunturinyírfákat jelent. És jó szerencsével mindezt egyszerre . Ezt mutatja a nyertes kép :

 

Tunturikoivut tuiskussa

Maatuisku

A kép¨neve finnül Maatuisku/ Hóvihar  a Saanatunturi déli lejtöjén készlt 2017 februárjában.

Dícsérö elismerésben részesült Seppo Kemppainen Syksy / ösz nevü képe , mely a Pallas-Ylläs nemzeti parkban a Halinkojärvi tó  partján készült 2010 szeptemberében.

vene

Syksy

A fényképész a képpel kapcsolatosan  az évszakok erejét így írja le: Az ösz gyözött a n yár felett , mint ahogy az idö is lassacskán gyözött az öreg csónak felett.

Az utóbbi idöben sok fénykép készült medvékröl. Finnország nemzeti állatának fényképezését a rejtekhelyröl történö fényképezés megkönnyítette.

Kevin Kåla rendkívül érdekekes képének neve: Auringonlaskun karhut / A naplemente medvéi  az elmult nyáron készült és dícsérö elismerésben részesült.

karhu

Auringonlaskun karhut

A harmadik dícsérö elismerésben Mirva Inkilä részesült  Kangasvuokko / Tavaszi kökörcsin nevü képe . Ö így írta le a képet : Amikor a földnek sikerült a fagy szoros markából megszabadulnia és a hó vízként folyt el, az ismert erdei tisztáson a tavasz fénye tükrözödik. A tavaszi kökörcsinek mint  fehéren izzó csillagok az ég peremét tükrözik vissza.

 

kangasvuokot

A bírálóbizottság a kép külön érdemének tekintette, hogy a kökörcsinekröl a fényképész nem vette le az elszáradt füvet. Az akkor kerül majd félre, amikor a virágok a tavasz és napfény felé emelkednek.

Kedves Olvasók !

A természet változatosságával és szépségével nem lehet betelni. A szépség a nézö szemében és lelkében is van, ezt bizonyítják a fenti képek is.

 

Judit Mäkinen
Forrás :

http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/suomalaisin-luonto-valokuvakisan-voittajaksi-valittiin-tunturikoivut-tuiskussa/

2 thoughts on “Suomi 100 – A finn természetröl

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.