Suomi 100 – Orchideakiállítás Helsinkiben

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Ha Finnországra gondol valaki, az orchideák talán a legutolsó helyen állnak az országgal kapcsolatosan. De vajon hányan tudják Önök közül, hogy Finnországban is vannak vad orchideák- söt mi több a vadon növö orchideafajták száma eléri a 30-at.  A legismertebb a magyarul Boldogasszony papucsa néven ismert (Cypripedium calceolus )

Megtalálható az egész ország területén, a Lappföldön is söt az én kertemben is van egy változata ami a  képen a piros -fehér virágú.

 

Ha valaki Önök közül a finnországi vadon növö orchideákat szeretné látni, nézzen be ide : http://www.kolumbus.fi/luontokuva/ALsivut/orkideat.htm

Október 13- 15 között Helsinkiben a trópusi orchideákat bemutató orchideakiállítás nyilt

Nayttely-2017-web

 

A kiállítást a  Finn Orchidea- egyesület  /Suomalainen Orkideayhdistys r.y. szervezte.

Ez a társaság 1961 óta müködik, jelenleg kb. 700 tagot számlál .

imagesAz orchideatársaság kapocs a különbözö orchideák iránt érdeklödök között,  mind az otthon a lakásban  trópusi orchideákat nevelö, mint pedig a vad orchideák után érdeklödö tagjai vannak . Több helyen müködik az országban, Helsinkin kívül alosztályok vannak  Ouluban, Kuopioban és a Häme-Pirkanmaa tájvidéken.  A tagok közül többen élnek az északi sarkkör fölött – ki hinné ?

 

A társaság hivatalos lapja, az

Orkidealehti / Orchideaújság

Kansi-1.17

Ötször jelenik meg évente, a tagok az évi 38 eurós tagsági díjhoz kapcsolódva kapják. Nem tagok évi 40 eurós áron járathatják. Helsinkiben minden hónap 2. keddi napján vannak gyülések, melyek érdekes programja vidéki tagokat is vonz. Ezeket videokon keresztül azok is követhetik, akik nem jutnak el a fövárosba. Alkalomadtán más városokban is  vannak taggyülések. A társaság a facebookon is megtalálható : Suomen Orkideayhdistys ry. – Finlands Orkidéförening r.f. néven.

Az egyesület büszkesége a Cattleya Finn. Soc .nevü orchidea, mely az elsö Finnországban nemesített ilyen típusú növény.

 

Az Orchideaegyesület kétévenként rendez virágkiállítást a fövárosban. Ezen az idei kiállításon készültek mai képeim.

 

 

Az idei kiállításon három német orchideakertészet is részt vesz, ezek a Karge Orchideen, Currlin Orchides és az Asendorfer Orchids nevü kertészetek. A cégek bemutatják saját növényeiket és tölük vásárolni is lehet a helyszínen. A növények ápolására vonatkozó tanácsokkal  a közönség segítségére vannak a finn  orchideaegyesület aktív tagjai.

A hét végén több érdekes elöadásra is sor kerül. Prof. Jouko Riikkinen térmája : Hogy néznek ki az orchideák a kutató és a kutató-utazó szemével nézve ? A hazai orchideákról Jouni Seppänen kertész – virágkötö  tart elöadást. Oili Pentinsaari és Kristina Hämäläinen  beszámolója pedig a  cymbidium orchideákkal és azok ápolásával foglalkozik.

A kiállításnak nagy sikere és sok látogatója van, sajnálom, hogy Önök nem vehetnek részt ezen a gyönyörü kiállításon, de remélem, hogy a képek mutatnak valamit a hangulatból.

Mindnyájuknak kellemes szórakozást kívánva

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

2 thoughts on “Suomi 100 – Orchideakiállítás Helsinkiben

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.