Suomi 100 – 213. levél – Ünnepi  év, ünnepi ékszerek  

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Minden ünnepléshez ünnepi öltözék és annak kiegészítöjeként ékszerek is tartoznak. Az idei ünnepi év tiszteletére a finn ékszeripar úgy ünnepel, hogy új ékszereket hozott a piacra.

Ez a témája a mai levelemnek.

Az államelnök feleségének tervezett ékszer

Finnország elnökének felesége Jenni Haukio a lehetö legjobb képviselöje az országnak. Bárhová megy , bármilyen rendezvényen vesz részt,  eleganciája mindenki más emlékezetében marad. Ez nem azt jelenti, hogy feltünöen öltözködik . Remek alakja van, leginkább finn tervezök klasszikus  ruháit viseli ezzel is bemutatva a finn  divatot. Az ö részére – azaz a mindenkori finn elnök feleségének részére – a finn aranymüvesek szövetsége hazai drágakövekböl új ékszert készíttetett, amit ünnepélyes keretek között adtak át Jenni Haukionak május 31.-én .

 

 

 

A nyakláncból és fülbevaloból álló szett Luumäki nemes berilliumából és Lemmenjokiban talált aranyból készült.  Heli Kauhanen formatervezö  tervezte és Juha Loikkala aranymüves készítette.

Mind a felhasznált anyagok, mind pedig a formatervezés a finn természetet szimbolizálják. A  csepp formájú drágakövek a finn tavakra és a fényre emlékeztetnek.

Jenni Haukio ezt a gyönyörü ékeszert elsö alkalommal akkor viselte, amikor az északi államok államföi látogattak el Finnországba.  Az alábbi kép az elnöki pár látogatásán készült  Washingtonban.

39478476-1200x675

 

A finn nök tiszteletére tervezte Mika Tarkkanen a

Monument nevü ékszereket

Ezeket az ékszereket Helsinki egyik leglátogatottabb látnivalója a Sibelius emlékmü ihlette. Az ékszerek kézimunkával készülnek és formájukban a Sibelius emlékmüre emlékeztetnek.

 

 

 

A Monument ékszerek nyaklánc, fülbevaló, melltü és férfiak részére ing kézelögomb formában léteznek, ezüstöl készültek.

 

 

Az ékszereket  a Sibelius emlékmü szobrászának  Eila Hilttunennek örökösei engedélyével tervezte a mester : Mika Tarkkanen. A nyaklánc Christoffer Nyström aranymüves munkája, a melltü Ville Tuovinen aranymüvesmertert dícséri Ezeket az ékszereket szintén Finnország elnökének felesége Jenni Haukio tette ismertté mivel ö viselte azokat  2016 december 6.-án a függetlenség ünnepének elnöki fogadásán.

Jenni ja Monumentti korut

 

Finnország egyik legismertebb  vállalata a Kalevala koru  is ünnepel ékszerrel. Ez a

Hehku nevü függö

A hehku szó izzást jelent magyarul. Ez az ékszer a Kalevala koru és  Iittala gyár  közös projektje,

kalevala_koru_hehku_iittala_vitriini_suomi100_1_

A  47 mm hosszú függö tervezöje Antonio Mazzmauro, az ékszert Finnországban készítik és ebben a kiállításban csak idén a centenáriumi évben kapható,  korlátolt mennyiségben kerül a piacra.

A Lappföld kapujában, Rovaniemiben már 36 éve müködik egy ékszereket elöállító vállalkozás, a neve

Taigakoru

Az alapító aranymüvesek Juha Janger és Kai Jansson  1981-ben végezték el a Lahti városában müködö aranymüvesiskolát és együtt alapították ezt a vállalkozást. Az eltelt évtizedek ismertté tették a Taigakoru ékszereit számos elismerést hozva az aranymüvesek kezdeményezésének. Az ünnepi év ékszerének neve

SiniSielu – Kék Lélek

Az ékszer Finnország nemzeti madarát az énekes hattyút ábrázolja

 

Suomi-100-SiniSielu-koru

 

Ezt az ékszert Sami Viittasaari tervezte, a kék kö Finnország spektrolitbányájából származik Ylämaa-ból.

Ugyancsak Rovaniemiben müködik a

Damastikoru Finland nevü vállakozás

Nevét az ezer évvel ezelött Sziriában nemesített acéltól : damaszkuszi  acél  kapta. Ékszereit föleg acélbol és ezüstöl készíti. Ebböl a nemes  acélból szerte a világon készítenek elsörangú termékeket, többek között ilyen acélból készülnek a japán szamurai kardok is.

Finnország címerének oroszlánja látható az ünnepi év tiszteletére készített ékszerekben – tervezöjük Mauri Härkönen – melyek nemcsak acélból hanem a centenáriumi év tiszteletére aranyból is készültek.

 

Kedves Olvasók !

Azt ugye mindnyájan tudjuk, hogy nem a ruha és nem az ékszer teszi az embert. Ettöl függetlenül sokan vannak  olyanok, akik az ünnepi ruhához ékszert is szívesen viselnek . Ebben a levelemben ismertetett ékszerek Finnország centenáriumi évének tiszteletére készültek és mint ilyenek az ünnepi öltözékek kiegészítöiként szolgálnak  nemcsak idén hanem a következö évszázadokban is.

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

2 thoughts on “Suomi 100 – 213. levél – Ünnepi  év, ünnepi ékszerek  

 1. Kedves Judit!

  A commentben igyekszem a véleményem közölni, de valami miatt nem akar elmenni.

  Így is köszönettel olvastam most pl. az ékszerekről, és örömmel nézegettem azok szépségét.

  Követlek, ha nem is látható módon és köszönöm hogy küldöd leveleidet.L.

  2017. október 10. 8:14 Finnországi Levelek írta, :

  > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba Magyarországra Kedves Olvasók ! Minden ünnepléshez ünnepi > öltözék és annak kiegészítöjeként ékszerek is tartoznak. Az idei ünnepi év > tiszteletére a finn ékszeripar úgy ünnepel, hogy új éksz” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.