Suomi 100 – 212.levél – Az ürben is ünnepel Finnország

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

Kedves Olvasók !

Ha valaki Finnországra gondol, talán sok minden eszébe jut,  ezek között  az ”ezer tó országa ” , a nehéz nyelv és zord klíma a föleg halra alapuló taplálkozás ( un. halszagú rokonaink )  valamint a befelé fordult emberek állnak talán az elsö helyeken. A legkevesebbeknek jut az eszébe azonban, hogy a mai  Finnország modern , a fejlett technika és számos érdekes innovació országa.

Ezzel kapcsolatban itt hívom fel a figyelmet arra, hogy tavaly- 2016-ban- Juhani Huotari fordításában jelent meg Budapesten  magyarul egy könyv : 100 szociális innováció Finnországból . Ezt  a finn viszonyokra rávilágító könyvet Dr. Ilkka Taipale szerkesztette, a Nestpress nyomda kiadása.

 

Ha valakit érdekel Finnország, ebböl a könyvböl sok érdekes dolgot tud meg.

Mai levelemben a függetlenség ünneplésének egy új formájával ismerkedhet a kedves olvasó, a téma Finnország  technikai fejlödéssel kapcsolatos. Az ország százéves fennállása során átélt hatalmas technikai változásokat elsösorban a Helsinkiben levö

A Tekniikan museo / Technika múzeuma mutatja be.

Ez a múzeum Helsinki alapításához közel esö helyen, a Vantaanjoki / Vantaa folyó torkolatánál

a tengerparton levö szakmúzeum, 1969-ben alapították.

tekniikan-museo-slider-1-saari

Tekniikan museo , Helsinki

Idén, az ünnepi év tiszteletére új kiállítás  – A technika országa címmel  –   mutatja be azt a technikai fejlödést ami a függetlenség elsö 100 évében létrehozta a mai modern Finnországot. Az ország óriási változásokon ment keresztül többek között  az infrastruktúra,  a kereskedelmi  tevékenység felépítése és a gazdasági élet változott és fejlödött sokat.  Változtak  az emberek elképzelései, a fantázia, az ötletek söt az erkölcsök és az  érzelmi élet is. A kiállítás 2017-2025 között lesz nyitva úgy, hogy az említett években majd bekövetkezö változásokat figyelembe véve a kiállítás anyaga is változni fog.

Van idén egy másik érdekes és becsvágyó projekt is és ez a

Suomi 100 – satelliitti/ Suomi 100 mühold

Ez a mühold a 100 éves Finnországot az ürbe repiti egyben minden finnhez közelebb hozza az ürt. A mühold speciális rádiófelszerelése követi az ür jelenségeit . A mühold felszereléséhez kulönleges kamerarendszer is tartozik, amivel fényképezi a Földet,  különösen Finnországot és az èszaki fényt .

S100_1U_skandinavia

Suomi 100 

 

 

A müholddal a nagyközönség egy vándorkiállítás segítségével ismerkedhet. Ez egy  teherautóban van, az autó neve

Avaruusrekka / Ürteherautó

image

 

Ez egy különleges építésü teherautó ami már két elözö alkalommal is terjesztett információt az ükutatásról. Az autóban a látogatók virtuálisan az ürbe utaznak és egyúttal mind az ükutatásról mind pedig a technikáról kapnak felvilágosítást.

Öt évvel ezelött,  az autó bejárta Finnországot bemutatva az ország ürkutatásának helyzetét és az 1975-ben alapított  Európai Ürügynökséget ( European Space Agency , ESA ) . Az utóbbihoz 22 ország tartozik, köztük van Magyarország is a Magyar Ürkutatási irodán keresztül.

Két évvel késöbb ez az autó a skandináv országokban járt , idén pedig Finnországban túrázik . Az idei kiállítás témája az ür

Avaruusmatka 2017 / Ürutazás 2017  a kiállítás neve.

A kiállítás a Suomi 100 nevü , a centenárium tiszteletére épitett müholdat mutatja be. Az autó egy hónap alatt 22 helyen jár az ország legdélibb részétöl a Lappföldig. Az útvonal az alábbi térképen látható .

Avaruusrekan_reitti_v2_elo2017_pieni

Ezalatt az idö alatt három kiemelkedö esemény lesz : Szeptember 29.-án Jyväskylä városában a Tutkijoiden yö / Kutatók éjszakája nevü rendezvény együtt a jyväskyläi egyetem fizikai intézetével. Ugyanakkor lesz  Jyväskyylä-ben  az un. Valon Kaupunki / A fény városa nevü esemény. A másik kiemelkedö dolog az októberben rendezendö Kansainvälinen avaruusviikko / Nemzetközi ürhét , melynek helye  Tampere városa. A harmadik kiemelkedö esemény Espoo-ban lesz, egy ”rádás”  körút formájában . Ez az iskolások öszi szünetének idéjén lesz október 19.-én befejezve az autókiállítás egyhónapos körútját.

A kiállítás számos szervezöje  között van a Suomi 100 program, az Aalto egyetem, Espoo városa a Meteorologiai intézet  és  a Csillagászati egyesület Ursa is.

Rendkívül érdekes az Aalto egyetem hallgatói által létrehozott program. Ök 2017 nyarán müholdat épitettek, a neve

Suomi 100 satelliitti / Suomi 100 mühold.

 

S100_on_cubesat_v2 (1)

 

Ez egy kis mühold un. cubesat  ami azt jelenti, hogy a súlya csak kb. 1 kg ! A z elektrotechnika óriási fejlödése lehetövé tette, hogy ilyen kis mühold is ugyanazt a teljesítményt éri el, mint a nagyobb müholdak. A Suomi 100  mühold  pályája a sarkvidékek fölött halad,  un. polarpálya, ami lehetövé teszi azt, hogy Finnországot jól lehet látni és követni.

A mühold összeállításáért Antti Kestilä volt felelös, ö az alábbi kis videofilmen mutatja be a szerkezetet:

. https://youtu.be/_jeSDYnkoeo

A Suomi 100 müholdban két megfigyelöszerkezet van, VHF/UHF hosszokon müködö rádióvevökészülék és a látható fény hullámhosszain müködö fényképezökészülék. Ezeken kívül a mühold rendelkezik antenna és számítógéprendszerrel és számos más berendezéssel, melyek lehetövé teszik a felvett képek és adatok  közvetítését és elemzését .

Kedves Olvasók !

Finnországban nem fogynak el  az ország százéves  függetlenségének   ünneplési ötletei és formái. Ezekröl a következö leveleimben lesz még szó.

Mindnyájuknak szinpompás, öszi  hétvégét kívánva

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

4 thoughts on “Suomi 100 – 212.levél – Az ürben is ünnepel Finnország

  1. Kedves Judit! Érdeklődéssel várjuk a további ünnepi ötleteket. Üdvözlettel. Lia.

    2017. október 1. 10:51 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba, Magyarországra Kedves Olvasók ! Ha valaki Finnországra > gondol, talán sok minden eszébe jut, ezek között az ”ezer tó országa ” , > a nehéz nyelv és zord klíma a föleg halra alapuló taplálkozás ( un” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.