Suomi 100 – 211.levél  – Kézimunkával is  ünnepel az ország

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

A centenáriumot idén  számtalan ötlettel és  kezdeményezéssel ünnepli  Finnország. Részt vesznek a nagy cégek és a kis emberek, fiatalok és öregek- egyszerüen az év témájának Yhdessä = Együtt megfelelöen mindenki valamivel- bármivel, szinte akármivel –  is ünnepelheti  a független Finnország születésének 100. évfordulóját.

Mai levelemben arról írok, hogy milyen kézimunkákkal ünneplik a nök ezt az évet.

Finnország a gyapjúzoknik országa, ezért több olyan kezdeményezés is volt idén, ami a zoknikkal kapcsolatos.

Gyapjúzokni a háborús veteránoknak

Már régebben írtam arról, hogy idén minden , még köztünk levö háborús veteránnak gyapjúzoknik készültek , ez összesen kb. 22 000 pár zoknit jelentett.

 

img_0718

Veteránok részére kötött zoknik 

Jaana Willman ötlete volt ez, aki egyben édesapjának is emléket állított ezzel a kezdeményezéssel.

Ennek olyan sikere volt, hogy már januárban elkészült az összes zokni.

Gyapjúzokni minden idén születö kisbabának

Tavaly, pontosabban 2016 május 16.-án kezdödött el a minden kötötüt forgató részére nyitott kampány azért, hogy mindenegyes, az ünnepi évben született kisbaba kék-fehér zoknival kezdje az életét.

eilen-tein-suomi100-vauvansukkia-+-ohje-lumihiutalesukkiin-3995

Újszülöttek ünnepi zoknijai 

Ennek a projektnek olyan sikere volt, hogy már 2017 március végére készen volt az 57 000 pár kis zokni

Ha valaki nem akar maga kötni, ünnepi gyapjúzoknit készen is lehet kapni. Hämeenlinna városában müködik a

Jaana Huhtanen Design

nevü cég, melynek idei , jóminöségü  kötött áruiban megtalálhatók az ünnepi évre utaló motívumok. Ezek között vannak a nemzeti madárral- hattyúval- díszített Suomi 100 gyapjúzoknik is. Remek idei ajándék mint  belföldön mint pedig külföldre is.

 

 

A sok ünnepi kézimunka között megtalálhatjuk az újtípusu , nyakat melegítö

köralakú sálat ( tuubihuivi ) és a csuklómelegítöt is. Ezeket

Lee Esselström a finn TV svéd nyelvü  szerkesztöségének munkatársa  tervezte.

 

Ezeken kívül ö is tervezett hattyúmotívummal díszitett gyapjúzoknit.

A Kodin Kuvalehti ( Az Otthon Képesujsága)  nevü lapban a  Novita nevü cég és a Pirkka  az egyik nagy finn lánc saját márkája arra  kérte a lap  olvasóit, hogy tervezzenek olyan zoknikat, amik a haza legjobb vonásaira emlékeztetve az olvasókat, hozzájárulnak a centenáriumi év méltó ünnepléséhez

 

suomi100sukka

Zokniverseny résztvevöi 

A tavaly összel rendezett versenyen 70 résztvevö volt, a nyertes Päivi Hosko Puolukkasukka ( Vörös áfonyazokni ) nevü térdzoknijának ihletét a finn erdei vörös áfonya adta.

puolukkasukat

I. díj .  Päivi Hosko : Puolukkasukka 

Az egyéni kezdeményezéseken kívül Finnország minden tájegysége ünnepli ezt a jelentös évet. Egy ilyen példa Keski-Pohjanmaa tájegysége, melynek ünnepi programmjai között van a

Käsityö 2017 / Kézimunka 2017  kiállítás Kokkola városában

Június 26- szeptember 2 között volt látogatható Keski-Pohjanmaa tájegységének ünnepi kiállítása Kokkola városában. A kiállítással a 100 éves Finnországot és a tájegység Taito / Hozzáértés nevü egyesületét valamint a kézmüves vállakozókat ünnepelték.

 

Taito

Kézimunka 2017 – Kokkolai kiállítás 

Ezt az egyesületet 1969-ben alapították azzal a céllal, hogy a kézmüvességet mint kultúrát és  egyben mint megélhetést is elösegítsék. Célul tüzték ki a kézmüvesség megbecsülésének növelését , a kézi munka ismeretének és üzésének örzését és a kézmüves vállalkozók segítését. A kiállítással kapcsolatban számos mühely is müködött, elösegítve a kézi munka oktatását. Utóbbira azért van nagy szükség, mert manapság csak a legritkább esetekben adódik át a tudás az idösebb generáció tagjatól a fiatalabbaknak. A mai fiatalok már nem a nagyszüleiktöl vagy a szüleiktöl tanulnak különbözö kézi munkákat, mesterek oktatják öket mühelyefoglalkozásokon keresztül.

Textiiliopettajaliitto TOL ry / Textiltanárok egyesülete és a Käsityö Verkossa ry / Kézimunka az interneten egyesület  közös kezdeményezésének neve

Vaatepuu – Käsityö kannattaa / Ruhafogas –  Megéri a kézimunka

az általános iskolák 1-6.  osztályainak  tanulóit hívja versenyre egy olyan fogas tervezésére amihez valami új kapcsolódik – ez bármi lehet.


Számtalan ötlet érkezett az iskolásokol , az ezekhez kapcsolódó kiállítás képeit itt lehet megnézni: https://punomo.fi/vaatepuu-kasityo-kannattaa-1-6-luokkalaisten-toiden-nayttely/

A fentieken kívül még egy nagyon érdekes kezdeményezés van arra, hogy kézimunkával ünnepeljük a centenáriumi évet. Ez azokat hívja együttes ünneplésre akik tudnak és szeretnek horgolni. A projekt neve

Kalevalapeittoprojekti / Kalevalatakaróprojekt

Ez a Kalevala CAL  néven futó projekt Milla Elo és Sari Åström nevéhez füzödik. Ök gondoltak arra, hogy az ünnepi évet ünnepi takaróval is lehet megtisztelni. Alapitottak egy csoportot, melyben 19 tervezö összesen 24 horgolt négyzetet tervezett, ezekböl állították össze az ünnepi takarót.

Minden négyzet témája összefügg a Kalevalával, Finnország nemzeti eposzával. A projekt hivatalosan is a Suomi 100 projektekhez kapcsolódik .( Itt jegyzem meg, hogy a Finnországi levelek-kel én is részese vagyok  a Suomi 100  programnak, erröl a hivatalos  ismertetés itt olvasható : http://suomifinland100.fi/project/kirjeita-suomesta/).

Az ünnepi takaró négyzeteit sok önkéntes horgoló próbálta ki. A takarót lehet egyszínünek vagy többszínünek horgolni. Az egyes négyzetek horgolásának leírását augusztus végén kezdték a nyilvánosság elé tárni.

Mellékelten az elsö három színes négyzet képe

Az elsö 7 színes négyzetet ezen a címen lehet megnézni : https://fi.pinterest.com/tuulamaaria/suomalaisia-neule-ja-virkkausblogeja-finnish-knitt/.

Kedves Olvasók !

A centenáriumi év együttes ünneplése összekovácsolja Finnország lakóit . Az ünnepi évet olyasmikkel is lehet tisztelni, amire talán nem is gondolunk. Remélem, hogy erre jó példa a mai levelemben bemutatott kézimunkákkal történö ünneplés.

 

Judit Mäkinen

 

6 thoughts on “Suomi 100 – 211.levél  – Kézimunkával is  ünnepel az ország

 1. Kedves Judit!
  Milyen jó, hogy kézimunkával is ünnepelnek, megemlékeznek! Valahogy úgy érzem, hogy a kézimunkázás háttérbe szorult a mai kor vívmányaival szemben. Pedig milyen jó és kreatív időtöltés- főleg a hosszú téli estéken.
  Én iskolában dolgozom, ahol egy évben többször is varrunk vagy szövünk a gyerekekkel. Igyekszem minél több kreatív dolgot alkotni velük. Nagy öröm egy-egy saját kezűleg elkészített darab.
  A vörösáfonyás zokni nagyon jól néz ki. 🙂
  Következő levelét várva, baráti üdvözlettel: Tünde

  Kedvelés

  • Kedves Tünde !
   Sokszor köszönöm a levelet. A kézimunkáról annyit, hogy én szeretek kézimunkázni és föleg kötni, de nem zoknikat hanem
   pullovereket .
   Amikor az én gyerekeim kisiskolások voltak, nekik tolltartót horgoltam, amihez hasonlót azután az osztályban kézimunkát tanító tanárnö minden gyerekkel horgolt . Finnországban nagyon sokan kézimunkáznak, nemcsak az öregek, a fiatalok is .
   Minden jót és jó kézimunkázást kívánva sok üdvözlettel
   Judit M.

   Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Mint most és valóban régebben is írtál már a gyapjú zoknik kötésének történetéről. Nekem is a háborús történetek jutnak eszembe, hogy milyen sokat jelentett a fronton harcoló katonáknak egy-egy hazájukból küldött zokni. Mégis szívet-lelket vidámító lehetőségről ismertettél meg minket, ami már előbb-utóbb kimossál emlékezetünkből a fent említett emléket, amiért külön köszönet. Lia.

  Kedvelés

  • Lia, a gyapjúzokni a finn élet egy elengedhetetlen velejárója. Itt a lakásban nem járunk cipöbe, vendégek is leveszik a cipöjüket érkezéskor. Az iskolás gyerekek sem járnak cipöbe/csizmába az iskolaépületen belül , csak gyapjúzokniba ami a a papucsnál is sokkal kellemesebb.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.