Suomi 100 –  210.levél – Az ipar is ünnepli a centenáriumot.

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba,  Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mint elözö , idei leveleimböl kiderült egész Finnország ünnepi a függetlenség 100. évét. Az együttes ünnepléshez az ipar is csatlakozik, ennek egyik példája a Neste cég , mely Finnország  olajfinomító cége.

Neste logo

Az egyetlen irány  : elöre

Ez a cég az új alapanyagok felhasználásával  elöállítható,  megújuló  diesel üzemanyag termelésének   élenjárója a világon.

Egy kis történelem

A Neste Oy / Neste rt. –t 1948-ban alapították, Finnország olajellátását tüzve ki célul. A cég, mely kedettöl fogva állami tulajdonú – székhelye Espoo városa lett. Müködési területe akkor az olaj- és kémiai ipar, a gáz közvetítése,  hajózás és olajkeresés valamint olajfinomítás volt. Vezérigazgatója Uolevi Raade (1912-1998) müködésenek idején a Neste cég  Finnország legnagyobb vállalkozása lett.

Uolevi Raade

Uolevi Raade

A cégnek számos külföldi leányvállalata van, többek között Svédországban , Portugáliában és Belgiumban. Az 1990-es évben a  nemzetközi olajkereskedés képezte 1990-ben az üzleti forgalom felét és az olajfinomitás a negyedrészét. Ez 1991 ben 53 025 milliárd finn márka volt, a cég alkalmazottainak száma akkor 13 685 fö volt.

Jelenleg két helyen folyik az olajfinomítás, Porvoo-ban és Naantaliban.

A porvoi finomító föleg földgázzal müködik.

GAS1_node112_porvoo1

Neste Oyj  – Porvoo

Számos – kb. 150 féle-  különbözö terméket állít elö, dieselt, benzint, olajat, repülögép petrolt, könnyü és nehéz fütäöolajat valamint folyékony gázt összesen 12,5 millió tonnát egy évben. Naponta 200 000 hordónyi nyersolajat finomítanak Porvoo-ban és Naantali-ban

pic_5_262987_k262988_1200 naantalissa

Neste Oyj – Naantali

A Neste termékeit Rotterdamban és Singaporeban is gyártják a cégnek Bahraimban is van érdekeltsége az ottani olajfinomítóban. Összesen 14 országban müködik ez a finn cég.

A cég föhadiszállása továbbra is  Espoo-ban van.

 

Raaden hammas

Neste Oyj – Espoo

Ezt a tornyot a közbeszédben csak Raade foga ( Uolevi Raade volt a cég vezérigazgatója 1976-ban,  amikor a torony épült ) néven emlegetik. Jelenleg új épületben van a központ és felmerült az a gondolat is, hogy ezt a toronyépületet lakásokká fogják átalakítani. Közel van a tengerparthoz, gyönyörü kilátás lesz majd az itteni lakásokból a tengerre.

Neste Oy  a börzén

A céget 2005 óta jegyzi a Helsinki Börze.

Helsinki Börs

Helsinki Börze 

A cég részvényeinek piaci értéke 2014-ben 5,1 milliárd euro volt. A részvények 51 %-a finn állami tulajdon.

Többet kevesebböl

Az olajiparban élenjáró Neste Oy folyamatosan felméri és újítja módszereit. Új  alapanyagokat használnak fel, mint. pl. hulladékot és maradékokat. A cég a világ legnagyobb megújuló dieselüzemanyag elöallítója.

Neste Oy és a 100-éves Finnország

Ebben az évben a Neste termékeit áruló kereskedök 100 nap alatt jócselekedetekkel ünneplik a hazát.

100pv_coverpic_5samin_muokaama

Száz nap tettek. Nestekereskedök ajándéka a százéves Finnországnak

A leginkább rászorulók 100 ingyenes tankolást kapnak. A rászorulókat bárki bejelenthette egy internetes ív segítségével. Ezen a beküldö és a rászoruló nevén kívül indoklást is fel kellett tüntetni.

bensapumppukolikot_1

Minden ”kedvelem”   kattintás a Neste  internetes oldalán levö  képre 10 eurocentet jelent jotékonysági célra,  20 000 eurós határig.

Hova kerülnek az adományok ?

Gyermekvédelmi intézet Viiala-ban

A  Kotikolo / ”Otthonodu” nevü intézet 6-15 éves gyerekeknek biztosít biztonságot, otthoni körülményeket. Ezt az intézetet szeretnék tovább fejleszteni.

Egyedül eltartó szülö otthonának javítása

Egy egyedül eltartó szülö kis háza javitásra szorul. Az ajándékozás segítené a festési és javítási munkálatok árának fedezését.

Yksinhuoltajan_talon_korjaaminen_1

Okos Orr egyesület  –  Szagok  megkülönböztetése kutyák segítségével

Tudvalévö, hogy a kutyák szaglása sokszorosa az ember szaglásának és ezzel a kutyákat számtalan célra fel lehet használni, mint pl. a vámnál dolgozó kutyák  kábítószereket, söt bankjegyeket ( pénzmosásra illegálisan behozott )  is megtalálnak szagok alapján.

WiseNoseNELIO

OKOS ORR . A szimat biztonságot ad

A legújabb külföldi  megfigyelések bizonyítani látszanak azt, hogy a kutyák szaglását az orvostudomány is hasznosíthatja. Kiderült ugyanis, hogy a kutyák képesek megtalálni a rákbetegeket . Finnországban erre a célra egyenlöre még nem képeznek ki kutyákat, az ünnepi év adományával az erre vonatkozó hazai kutatást akarják elösegíteni elsösorban a prosztatadaganatokkal kapcsolatban.  A finnül tudók itt olvashatnak erröl többet : http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/koirat-avuksi-syopadiagnostiikkaan-10085/

A kutyák a vizeletmintákat  szaglászva  derítik ki a betegséget. Eddigi eredmények azt mutatják, hogy a kutyák biztonsága eléri a PSA laboratoriumi érték biztonságát.

koira-1

Melyik vizelet a betegé ?

 

A Jalavan speciális iskola anyagi támogatása Lohja-ban

Ebben az iskolában 5-17 éves diákok tanulnak leginkább a gyakorlatban szerzett tapasztalatok hasznosításán keresztül. A 65-70  diák 9 csoportra osztva tanul 9 gyógypedagógus irányításával, akiket  az egyes diákok  iskolábajárását segítö 24 tagú  ápolószemélyzet támogat.

A rákos gyerekbetegek családainak támogatása

A Lounais-Suomi rákegyesület alosztályaként müködik egy Sykerö nevü csoport, mely azokat a családokat segíti, melyekben rákbetegségben szenvedö gyermek van.

Print

(A névvel kapcsolatban egy kis finn nyelvlecke. Syke = pulzust, érverést jelent . A sykerö szó egyenes fordítása  pedig csomó /konty. ). Ebben a csoportban találkoznak a hasonló helyzetben levö szülök  és gyerekek egymást segítve az életnek egyik legnehezebb szakaszában. Az egyesület számos programmal – felvilágosías, együttes szórakozás, kirándulások –  támogatja ezeket a családokat.

 

Kedves Olvasók !

A Neste Oy kereskedöinek a fenti célokra irányuló gyüjtése november végéig tart.  Mint mai levelemböl látható Finnországban a szó legszorosabb értelmében mindenki  ünnepli az ország függetlenségének 100.  évét a témának megfelelöen : Yhdessä ( ühdéssze) , azaz Együtt.

 

Judit Mäkinen

  

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.