Suomi 100 –  209.levél – Együtt a madarakért

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba, Magyarországra

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB 

Kedves Olvasók !

Folytatva az ünnepi év eseményeinek ismertetését, mai levelem egy újabb megmozdulást ismertet meg Önökkel. A centenáriumi év számos országos  kezdeményezése között van a Birdflife/Madárélet nevü szervezet finnországi egyesületének kezdeményezése: Ismerj fel 100 madarat az ünnepi évben.

 

birdlife_logo

 

Egy kis történelem

Finnország  madártudományi egyesületeinek szövetségét – Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto – 1973 januárjában alapították . Az alapító tagok között az ország sok részén müködö madártudományos egyesületei voltak. A szövetségre azért volt szükség, hogy az ország különbözö helyein a madarakról gyüjtött adatokat összefoglalják, valamint kapcsolatot teremtsenek a madarakat foglalkozásszerüen kutatók és a madarak iránt érdeklödö laikus madárkedvelök között. Ezen kívül célul tüzték ki a természetvédelem fejlesztését és a madárvilágot illetö  ismeretterjesztést is.

Tíz évvel késöbb, 1983-ban adták ki az elsö

Suomen Lintuatlas / Finnország Madáratlasza c.  könyvet.

A szerkesztök – Hyytiä K., Kellomäki E. és Koistinen J. – célja az volt, hogy kiderítsék, mennyi és milyen madár fészkel egy 10 x 10 km.-es négyzetalakú területen , ami az ország egész területét felölelve  3855 négyzetet jelentett. A terepen végzett munkában az 1974-79 közötti nyarakon 2000 madárkedvelö vett részt. A vállalkozás Finnország minden idök legnagyobb ornitologiai vállakozása volt. Ahvenanmaa szigetvilágától a Lappföld legmesszebbi csücskéig negyedmillió megfigyelést gyüjtöttek, a kiadott és  államilag díjazott atlasz  235  madárfajtáról  adott tájékoztatást.

 

Suomen Lintuatlas

Finnország madáratlasza

Ugyanebben az évben rendezték az akkor 5700 tagot számláló szövetség elsö,  a Lappföld madaraival foglalkozó madártani tanfolyamát. A kutatás legfontosabb témája abban az évben a szürke darumadár volt.

 

Kurki

Darvak

A következö évek szorgalmas és sokoldalú munkával teltek, 1991-ben került megrendezésre a madárodúépítés finn bajnoksága . Ebben az évben erösítették fel két darura azokat a rádióleadókat, melyek segítségével  sikerült megfigyelni a darvak  költözésének  pontos útvonalát. A különbözö megfigyeléseket internetes oldalak segítették elö. Elöterjesztették a fehérhátú fakopáncs ( Dendrocupus leucotos) védetté nyilvánításának programját.

 

kuva2

Fehérhátú fakopáncs

A szervezet neve 1995-ben Birdlife Suomi-ra változott. Egy évvel késöbb Lappeenranta-ban nemzetközi kongresszus került megrendezésre és kiadták a négyszer évente megjelenö  Tiira nevü ujságot is. (Ezzel kapcsolatban egy kis finn nyelvtan. Tiira =csér, de tiirailla= bámulni ).

Tiira_217_kansi-563x800

Az év madara: Charadrius dubius-Kis lile

Kiadták 2000-ben  a világ madarainak finn nyelvü neveit összegyüjtö oldalt az interneten. A tagok létszáma gyorsan növekedett, 2003- ban a szervezetnek 9000 tagja volt, jelenleg 13 000 tagot tömörít a 30 egyesületet összefogó szervezet.

Suomi 100 – ismerj fel 100 fajta madarat !

A kampány célja, hogy növelje a madarak és ezen keresztül a természet alaposabb ismeretét és felhívja a figyelmet Finnország pompás természetére. A számlálás 2017 jan 1 – dec.31 között történik,  bárki részt vehet rajta.

Scan 1

100 madárfaj

Nem cél, hogy minél több fajtáról számoljon be valaki, a cél az, hogy minél többen ismerjenek fel 100 különbözö madarat a Finnországban honos 470 fajta madár közül. Ezt azzal segítik elö, hogy az ország sok részén müködö madártani egyesületek  gyakorlott madárismerök segítségével madarakat figyelö kirándulásokat szerveznek. Ezeken  a túrákon részvételi díjat kell fizetni.

A Birdlife az év folyamán rendszeresen tájékoztat a kampány állásáról és elörehaladásáról. A résztvevök egy internetes cím segítségével jelentik be megfigyeléséiket. Jelenleg így áll a helyzet:

100lajia-saavuttaneet0831

 

Augusztus 31.-vel bezárólag 1163-an jelentették be név szerint az általuk észlelt 100 féle  madarat. Ezek a  megfigyelések tovább folynak egészen az idei év végéig.

Madárfényképezés

Finnországban nagyon sokan foglalkoznak természetfotókkal, ezek között madárfotókkal. A minden évben megrendezett Vuoden Luontokuva / Az év természetfotója versenyre idén  14 251 képet küldtek be a fényképezéssel foglalkozók ezek közülo 3 312 kép van a madarak osztályában.  Az eredményt október 21.-én fogják kihirdetni. De talán érdeklödésre tarthatnak számot a tavalyi versenyen indult madárképek is. A legjobb kép címe: Kiiruna maailman laidalla /Alpesi hófajd a világ szélén Juha-Pekka Paananen felvétele

 

b.1. kiiruna maailman laidalla. juha-pekka paananen

Ezt a képet jól meg kell nézni, hogy felismerjük a sziklán álló  madarat .

Kitüntették Jani Ylikangas képét is, a Peukaloisen konsertti / Ökörszem hangversenye  c. képet.

Peukaloisen konsertti

 

Angliában reendezik a Bird phoptographer of the year / Az  év madárfotográfusa c. nemzetközi versenyt. Idén az elsö díjat Richard Bond nyerte ezzel a Csóka és a nöstényszarvas képpel.

966296-194bc6035dcc1e9f4561d54add5bf09b9b2d3222-h250

A képen a csóka a szarvas szeme körül tisztogat .

Egy finn fényképész Markus Varesvuo nyert elsö díjat  a Twilight/ Szürkület c. fekete-fehér képpel  a portfoliok között. A kép egy  nagy szürke bagolyról készült

Twilight

Twilight

Finn-magyar fényképészkapcsolat

Dr. Timár József magyar természetkedvelönek  évtizedes kapcsolatai van a finn természetfotózással és az itteni természetfotósokkal. Ö orvos, akinek szenvedélye a természetfotózás. A Lappföldet bemutató kiállítása a Budapesti Finn Nagykövetség szervezésében 2017 augusztus 28-tól október 2-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. Ez a kiállítás része a Suomi 100 ünnepi év programsorozatának. Ilyen az ö képe a darvakról

 

darvak_logoval

Timár József: Darvak

Kedves Olvasók !

A finnek és a természet szoros kapcsolatát tükrözi  a centenáriumi év ünneplésének a fenti levélben ismertetett  formája, Szeretettel ajánlom a magyarországi olvasóknak Dr. Timár József kiállítását .

21078734_1512367645498760_695299715504323661_n

Lappföld  Dr. Timár József  szemével nézve

A sokoldalú kiállítás azoknak is mutat újat akik már jártak a Lappföldön, az északi sarkkör felett.

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

 

 

 

2 thoughts on “Suomi 100 –  209.levél – Együtt a madarakért

  1. Kedves Judit! Írásodat és ajánlatodat, int eddig is, örömmel olvastuk. Üdvözlettel. Lia.

    2017. szeptember 2. 20:57 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Finnországi levél hazámból Finnországból > szülöhazámba, Magyarországra Kedves Olvasók ! Folytatva az ünnepi év > eseményeinek ismertetését, mai levelem egy újabb megmozdulást ismertet meg > Önökkel. A centenáriumi év számos országo” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.