Suomi 100 – 208.levél – Vidáman ünnepel a Helsinki Vidámpark


SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

Idén egész Finnország együtt ünnepli  függetlenségének 100. évét. Mindenki ünnepel, nagy vállalatok  és kisemberek, fiatalok és öregek, finnek és söt  az ide érkezö túristák is.

A föváros egyik attrakciója a Vidámpark – Linnanmäen huvipuisto. Ott is ünnepelnek  az oda látogatók. Erröl lesz mai levelemben szó.

 

Linnanmäki_Roller_Coaster_1 a

Linnanmäki Vidámpark

Egy kis történelem

Helsinki  Alppila nevü városrészében 5,37 hektár területen van a mai Vidámpark, röviden csak Linnanmäki vagy a beszélt nyelvben Lintsi néven ismert park. Ez két kisebb park egyesitéséböl jött létre, az egyik a Lenin nevét viselö park , a másik az Alpila –park volt.

A Vidámpark nevét Linnanmäki ( = linna = vár, mäki = hegy) egy nagy , vörös téglából épült, várszerü víztoronyról kapta, ami jelenleg is létezik , mint a fenti kép mutatja.- A tetején egy kis erdö is nö, amiben sok madár fészkel .

unnamed

Linnanmäki víztorony teteje

A torony 17m magas és 65 m széles, Gunnar Taucher építész és Emil Holmberg mérnök müve, 1938-ban lett kész. Akkoriban a manapság divatban levö zöld tetökröl nem sokat tudtak, a zöldelö tetöt azzal a céllal hozták létre, hogy a háborúban az épület ne keltse fel az ellenség figyelmét.- A terv sikeres volt,  mert a víztorony nem sérült meg a Helsinkit ért bombázások idején.

Hogy született a Vidámpark ?

A  park területének közepén az un. Vesilinnanmäen /Vizivárhegy  területét 1950-ben a város a gyermekvédö egyesületeknek három évre  bérbe adta, ezek a parkban vidámparkot hoztak létre. A vidámpark 1950 májusában nyitotta ki kapuit, az eredeti három évböl több évtized lett, jelenleg az 1956-ban alapított Lasten Päivän Säätiö / Gyerekek Napja Alapítvány  felel a müködésért ebben,  a most már 7 hektár nagyságú parkban.LPS logo 2016-01

Az alapítvány a park müködtetéséböl származó jövedelmet a finn gyermekvédelem céljaira fordítja , ez az összeg 2016-ban 4,3 millió euró volt.

Jegyek a Helsinki Vidámparkban

A szórakozás nem olcsó, idén a belépöjegy ára 39 euro. Ha a nyitvatartás utolsó 3 órájában megy a vendég a parkba, akkor 30 euro a belépö. A különbözö eszközök használatát a biztonsági szabályok szabják meg. Ezért a gyerekek magasságát megmérik a felszállás/beszállás elött. A 100 cm-nél alacsonyabb  gyerekek csak kísérövel szállhatnak be  egy-egy  eszközbe és vannak olyan szerkezetek amik tilosak gyerekek részére.

 Mi minden található a Helsinki Vidámparkban ?

Jelenleg több mint 40  gép és szerkezet szolgálja a vendégek szórakoztatását. A legrégebbi ilyen a

Körhinta

 

Linnanmäen karuselli

Körhinta

Ez a körhinta Németországban készült 1896-ban és 1954 óta müködik Helsinkiben. Egy óra alatt 500 vendég tud keringeni a sokféle állat – elefánt, zsiráf, teve, lovak hátán ülve. A gyerekek általában kiszemelik maguknak, hogy milyen paripán  szeretnének ülni és amikor megáll a körhinta és kezdödik az új menet, igyekeznek minél gyorsabban eljutni a kiválasztott állathoz. A kicsiknek és a lassúbbaknak sajnos csak a liba vagy a kakas marad.

A legkedveltebb szórakoztató a

Hullámvasút

Ez az óriási, fából épült pálya 1951 óta szórakoztatja a látogatókat. Egy nyári szezon alatt 47 000 menetet tesz meg.

 

Vuoristorata

Hullámvasút

A 960m hosszú pálya  leghosszabb lefelé lejtö pályarésze 48 m , három másodperc alatt robog le rajta a szerelvény kb. 100 km-es  sebességgel. Az egész kocsikázás  2 perc  15 másodpercig tart. Egy óra alatt 1320 látogató élvezheti a hullámvasútat.  Minden szerelvényben ( összesen 4 db van )  hátul egy felnött férfi ül, ö felelös a fékezésért, a neve ezért: jarrumies = “fékférfi” . Ez a foglalkozás csak jóidegzetü fiatal férfiaknak felel meg, mivel egy müszak alatt 100 km-t is robognak fel-le a szerelvények leghátsó padján ülve, miközben az élvezetet sikongással kísérö vendégeket hallgathatják a magasból  gyönyörködve Helsinki látványában.

A hullámvasút Finnországban készült , tervezöje a dán építömester, Valdemar Lebeck volt. Mintául a Koppenhágában levö hullámvasút szolgált.

Helsinkiben a vidámparkban a  különbözö szerkezeteken kívül  vannak vendéglök ,  játéktermek, gyerekek részére készült autópálya és sokféle más szórakozást szolgáló eszköz is létezik. Van egy vattacukoriskola, ahol az érdeklödök megtanulhatják a vattacukorgép pörgetésének titkait.Hogy hogyan készül a vattacukor azt ezen a kis videon lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=jbOd4wptUBw

A helsinki Vidámparkban  müködik a Peacock nevü színház és az északi államok egyetlen, tengeri állatokat bemutató

Sea-Life Helsinki nevü akváriumközpontja  is. .

 

 

Ezt meg lehet nézni ezen a you tube videon: https://www.youtube.com/watch?v=qhP47rgeUzQ

A Helsinki Vidámparkban naponta kb. 7000 vendég jár idén április 28 – október 10 között tart nyitva.  Nem olcsó szórakozás ez, de  sok olyan gyerekes család van, melyek évi nyári programjába egy vidémparki látogatás minden évben beletartozik. Ez lehet jó születésnapi ajándék is . Nemcsak a gyerekek örülnek ennek, a szüleik is. Mert ugye a megosztott öröm az többszörös örömnek számít .

Suomi 100 a vidámparkban

Idén sokféle kék-fehér attrakció van a Linnanäki vidámparkban. Közös énekléseken 100 dalt énekelnek a mindenkori résztvevök, ezek a legismertebb finn kuplék és slágerek.

A bemutatandó filmek a független ország minden évtizedének legkedveltebb finn filmei. Ezeknek a filmeknek egy részét a Linnanmäki parkban forgatták.

A park kávézóiban finn sütemények és édességek fogyaszthatók, ezek között a mocsári hamvasszeder – lekváros palacsínta és kék-fehér díszítésü  pumpernikkel is kapható lesz.

 

IMG_3081[1]

Ünnepi pumpernikkel

Kedves Olvasók !

Mint mai levelemböl is  észrevehetö a centenáriumi évben  megvalósulni látszik  a téma: Yhdessä = Együtt. Ennek egy példája a Helsinki Vidámpark ünnepi évi programja is.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Suomi 100 – 208.levél – Vidáman ünnepel a Helsinki Vidámpark

  1. Kedves Judit! Sajnos nálunk már nincs meg a ligeti vidámpark. Viszont a műemlék körhintánk még létezik. Nagyon kedvesnek tartom a finn sütit, mert ha nálunk csinálnának zászlónk színeivel sütit, azt magyarkodásnak ítélnék. Üdvözlettel. Lia

    2017. augusztus 24. 11:04 Finnországi Levelek írta, :

    > finnorszagilevelek posted: ” Kedves Olvasók ! Idén egész Finnország együtt > ünnepli függetlenségének 100. évét. Mindenki ünnepel, nagy vállalatok és > kisemberek, fiatalok és öregek, finnek és söt az ide érkezö túristák is. A > föváros egyik attrakciója a Vidámpark – Linnanmäen hu” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.