Suomi 100 – 207.levél – Juhlapuukko – Ünnepi kés

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Idei leveleim Finnország centenáriumi évének eseményeivel foglalkoznak.Az ünnepi évet nemcsak események, hanem ebben az évben forgalomba kerülö emléktárgyakkal is ünnepi az ország. Ezek között vannak a már egy régebbi levelemben említett Arabia bögrék és a Fiskars olló is.

 

 

Számos más tárgy is emlékezteti majd a fiatalabbakat a százéves Finnország ünnepi évére.  Ezek között van az ünnepi évben forgalomba kerülö finn törkés a

Juhlapuukko – Ünnepi kés – Egy kis történelem

Finnország nemeti eposzában a Kalevala-ban több helyen is van említés a puuko-ról, erröl a késröl, mely egyben a legfontosabb szerszámnak is számított. Az alábbi idézetek Rácz István fordítása szerint :

 • Ötödik énekben: Övén függött kedves kése : tarka tokban ezüst penge.
 • Tizenhetedik énekben: Fényes kés függ Väinö övén , kicsi késnek nyírfa nyele.
 • Negyvennyolcadik énekben: Kés hull, im a magas mennyböl,fényes tör a fellegekböl
 •                                                     arany nyelü , ezüst élü kés fut a fiú övére

 

A legrégibb és legismertebb egyben  leghíresebb puukkok – Johan Henrik, azaz Janne Marttiini nevéhez füzödnek és mind a mai napig

Marttiini puuko néven ismertek.

Janne Marttiini 1893  május 2.-án született a Lappföldön, közelebbröl Sodankylä-ben annak Kiering nevü falvában. Ennek a vallásos  falusi kovácsnak az életét három fogalom irányította : ”Totuus, kunnia ja nöyryys” azaz  igazság, becsület és  alázatosság.

 

Janne Marttiini

Janne Marttiini  kovács a segédeivel

Janne majdnem 100 évvel ezelött kezdett a falujában levö mühelyben késeket kovácsolni  majd Rovaniemiben a Vartiokatu nevü utcában alapított puukko-gyárat 1928-ban J. Marttiini Puukkotehdas Oy.néven.

Marttiini tehdas Rniemi - wanha tehdas

Marttiini gyár

Nagy sikere volt, saját maga árulta  termékeit. A kereslet és azzal egyidejüleg az alkalmazottak száma is fokozatosan nött. Janne Marttiini  1952-ben utazott elöször az Amerikai Egyesült Államokba üzleti útra.

Munkáját a fia, Toivo Marttiini folytatta 1952-töl ö vezette a gyárat. (Csak megjegyzésként említem, hogy a Toivo nemcsak férfinév finnországban, a szó egyben freményt is jelent.)Vele a Marttiini gyár exportja hjelentösen növekedett és 1967-ben megkapta a nagyra értékelt állami Exportdíjat / Vientipalkinto a neve finnül. Toivo öccse Lauri Marttiini 1975-ben vette át a gyár vezetését és azt harminc évig vezette. A család 2005-ben eladta a gyárat a Rapala konszernek, de a név megmaradt. Üzletük Helsinkiben a piactér  közelében van és sok  túrista is látogatja.

A puukko Finnországban manapság

is fontos munkaeszköz. Minthogy az élet sok területén használják, sokféle puukko létezik. Különbözö késeket  használnak a vadászok, a halakat feldolgozók, a szakácsok és a háziasszonyok, az erdökben kirándulók. A katonák kiképzésében is szerepel a pukko helyes és a lehetö legcélszerübb használatának megtanítása.

Egyes népviseletekhez puukko is tartozik, ilyen  Karstula viselete, melyhez az övön viselt díszes  tokban levö puukko is látható.

 

karstula_mpnp_skm-copy

Karstula-i népviselet

Milyen kés a puukko ?

Egy speciális, éles  kést jelent, aminek  a markolata fábol készült. A lappföldi puukkok markolatának anyaga  hagyományosan faragott, díszes   rénszarvasagancs.

 

Lapinpuukko

Lapp puukko

A puukko részei

A késpenge – terä –  messze a markolatban- kahva-  egy hosszú hegyes résszel folytatódik, ennek a neve finnül ruoto , ami halszálkát is jelent.

puukon osia

A ruoto szerepe, hogy a kés élét erösen tartsa a markolatban. A puukko többi részei : ponsi = végsúly, tyvi  = tö, hamara=a kés fok,  terä = él , kärki = a kés hegye

Hogyan kell helyesen használni a puukot ?

Mivel a pukko éles és veszélyes szerszám is egyben használatában sok mindenre kell ügyelni. Ezzel a késsel soha nem szabad magunk felé faragni. Ha ülve farag valaki vigyázzon a  térdére ! Nem szabad másokhoz közel faragni az éles késsel, ami kicsúszhat a gyakorlatlan kézböl. Járás közben  SOHA nem szabad a kést használni. Kalapáccsal nem szabad a kés fokára ütni, a kés eltörhet. Használat után a puukkot a tokjába kell tenni.

Az ünnepi év puukkoi

Finnország centenáriumának tiszteletére a Marttiini gyár ünnepi puukkosorozatot forgalmaz. Ezeket csak az idei évben gyártják, minden kés számozott.

 

A markolat nyele egy nyírfa-fajtából készült a neve finnül: visakoivu, magyarul csomoros nyír ( Betula pendulata Cafrelica ) néven ismert. A kés éle 220 mm hosszú. A markolatot lezáró bronz, ezüst vagy arany veretet a finn zászló  dísziti.

A puukko tokja fehér bör, dísznyomással ékesített. Faládában csomagolva árulják.

marttiini-puukko-260x146

 

Kedves Olvasók !

A centenáriumi év ünnepi tárgyai elmúlt idöket elevenítenek fel, melyek élö hagyománya  a mai generációkat a mult tiszteletére és becsületben tartására ösztönzi. Ehhez járul hozzá a maga módján a  Marttiini gyár is.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Suomi 100 – 207.levél – Juhlapuukko – Ünnepi kés

 1. Kedves Judit!
  Ha nem olvassuk mostani leveled a késekről, elképzelésünk sem lett volna erről a szép hagyományról.
  Eddig abban a tudatban voltunk, hogy a kés, ill. bicska a svájci victorinoxnál kezdődik és fejeződik be.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.