Suomi 100 – Minden férfi táncolt Lapuaban

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

Mint minden idei  levelemben írom, az ünnepi év témája Finnországban az Yhdessä- Együtt gondolat.

Ezt valósították meg az elmult hét végén Lapuaban, ahol 1917  férfi táncolt a 100 éves független Finnország tiszteletére. Együtt !

Hol van Lapua ?

Lapua Helsinkitöl 245 km.-re van északnyugatra, Etelä-Pohjanmaa tájegységének 14 574 lakost számláló városa. A finn történelemben föleg az un. Lapua mozgalom, az ottani  löszergyár katasztrofális robbanása és a  finn evangelikus egyházon belüli  Paavo Ruotsalainen-nel kapcsolatos  ”körttiläisyys” nevü  ébredési mozgalom teszik a város nevét  ismertté.

Táncfesztivál Lapuaban

A Suomi 100 centenáriumi évvel kapcsolatban férfitáncosok részére Lapuaban rendezett táncfesztivál a mult hétvégén zajlott.  Nem szalontáncokról volt szó, nem is hivatásos táncosok táncoltak. Mindenki táncolt, korra, alakraés elözetes  tánctudásra való tekintet nélkül.

 

Minden férfi ! A koreografiát már hónapok óta gyakorolták. Senki nem szégyelte, hogy kissé bumfordi, söt mi több a humor sem hiányzott a férfiakból, mint az alábbi kép mutatja.

Az ötlet Lapua észtországi testvérvárosától Rakvere- töl származik, ott már évek óta rendeznek hasonló tánckarneválokat férfiak részére. A lapuai tánckarneválnak észt résztvevöi is voltak.

Ezzel a rendezvénnyel a finnek virtusának, az együttlét örömének és a korkülönbségektöl független barátságnak szándékoztak emléket állítani a rendezök.

TANSSILEIRIFB-1140x400

Férfiak tánctábora Lapuaban júkl 31- aug.6. 

Akik Önök közül tagjai a facebooknak, nézzenek be oda,  ott egy video is látható itt: https://www.facebook.com/ylepohjanmaa/videos/10158983136570408/

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Suomi 100 – Minden férfi táncolt Lapuaban

  1. Kedves Judit!
    Fejet kell hajtanunk a sokoldalú leleményesség előtt, amivel a finn emberek kifejezni kívánják örömüket a 100 éves ünnep alkalmából.
    Üdvözlettel Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.