Suomi 100 – Kaljakellunta – Sörös csónakázás

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

A már ismert több finn bolondos, nyári versenyen kívül van egy 20 éve minden évben megrendezésre kerülö vidám esemény és ez a finnül kaljakellunta- nak nevezett csónakázás. Nem evezésröl van szó, hanem valamilyen  sörivás közbeni ringatózásról egy lassan csobogó  kis folyón lefelé.  ( kalja = a sör egyik neve, kellua = úszkál, himbálózik)  

whatiskaljakellunta

 

Egy  kis történelem

Hogy kinek / kiknek a pihent agyában született ez az ötlet, arra nem találtam adatot, de elsö alkalommal 1997-ben csak hét résztvevö  csobogott lefelé a Vantaa folyóban .  Ezzel szemben idén augusztus elsö szombati napján már többezer résztvevöje  volt a eseménynek.

 

ruuhkaa-joella-1024x685

 

Az interneten 2000 óta lehet tájékozódni az indulás pontos helyéröl.  A sör barátai gumicsónakban ülve fogyasztják kedvenc italukat. A csónak egyik fajtája a  SS-Goodtimes tipusú felfújható gumicsónak, amit 39,95 eurós áron árulnak . Ebben 6 söörösdobozra van hely a csónakázón kívül.

 

 

 

Ez egyszemélyes csónak- egy felnött részére készült. Ezen kívül számtalan másféle gumicsónakkal  is csónakáznak a résztvevök. Az alábbi képek 2015-ben készültek.

 

 

 

Öröm és üröm

A nagy örömhöz üröm is társul és ez a szemetelés !  A csónakokból kidobált üres sörösdobozok , a célban hagyott gumicsónakok és más szemét takarítása többezer euros költséget jelentett Vantaa és Helsinki városainak. Ezen felül a partok menti kerteket egyesek bizonyos mennyiségü sör után vizeldéknek nézik és úgy  használják. Bár az urea jó trágya, a kertek tulajdonosai mégsem  örülnek a nem várt tápnak.

Az esemény után a  szervezök rendeznek takarítási akciót , amire  a sörcsobogás résztvevöitt várják.

Ez a csónakázás idövel olyan sikeres lett, hogy az évek folyamán már más városokban is – Oulu, Jyväskylä, Savonlinna –  megrendezésre kerül.

Ha esetleg Önök között vannak olyanok akik videon is megnéznék ezt a csónakázást, ezen a címen több video is található : http://www.kaljakellunta.org/videot/ 

A facebookon kaljakellunta néven is van információ.

 

 

Judit Mäkinen

 

 

2 thoughts on “Suomi 100 – Kaljakellunta – Sörös csónakázás

  1. Kedves Judit!
    Ha belegondolok, hat doboz sörhöz már gumicsónak sem kell, hogy elringatózzon az ember.
    Azért meglepett, az elhagyott szemét, de főképen az otthagyott csónakok.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.