Suomi 100 – Célba értek az ultrafutók

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Egy régebbi levelemben – https://finnorszagilevelek.com/2017/07/05/suomi-100-203-level-egesz-finnorszag-fut/ – írtam a Suomi 100 futásról, azaz arról, hogy többen is futnak július hónapban Nuorgamtól Helsinkiig.

1724389

Nos mult Vasárnaop sikeresen véget ért a futás !A futók megérkeztek Helsinkiben a Szenátustérre, mögöttük 1370 lefutott kilométer. Ha ezeket elosztjuk egy hónapra az azt jelenti, hogy minden nap többet  futottak egy teljes maratonnál !

 

lataus

Célba érnek az ultrafutók 

Ez azt is jelenti, hogy több világrekord is megdölt, ilyen pl. az egymást követö napokon futott maratonfutások száma.

Virtus vagy örület esetleg sisu ?

Azt ugye tudják Önök, hogy a “sisu”  finn szó a kitartást, meg nem alkuvást és minden nehézség legyözésére irányuló eröfeszítéseket jelenti. A “sauna”  szó mellett talán ez az egyik legismertebb finn szó.

Azt hiszem, hogy leginkább sisu-ról van szó. Erröl tanúskodott Juha Nurmela, akinek 12 éves kora óta van insulinfüggö cukorbetegsége.

 

Juha Nurmela

Juha Nurmela 

Amikor megkérdezték, hogy mi vette rá erre a futásra ezt válaszolta: Az elején nem hittem, hogy képes vagyok erre , de a jövöben többet fogok bízni magamban. Kihívás volt magamnak, be akartam bizonyítani, hogy az átlagos dolgokat is meg tudom csinálni, igaz ez egy kicsit más volt, mint az átlasgos. De megelégedett vagyok, hogy a betegségemtöl függetlenül képes voltam erre a teljesítményre.

A kezdeti 14 induló közül kilencen tudták teljes egészében futni a távolságot. Közöttük van az 51 éves Heli Lehtinen  és az 59 éves Mikko Perttula is.

 

Kedves Olvasók !

Ezekkel a futókkal kapcsolatosan eszembe jut egy kifejezés, amit többször is hallhat az ember:  “az én koromban “ . Ezzel magyarázzák maguknak és másoknak sokan azt, hogy mit nem csinálnak már, az un. ö korukban.   Finnországban ezt a kifejezést szinte egyáltalán nem  hallja az ember .

Soraimat zárva  finn nyarat kívánok  Önöknek. Ez 22 C fokot, napsütést és világos estéket jelent.

 

Judit Mäkinen

 

One thought on “Suomi 100 – Célba értek az ultrafutók

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.