Suomi 100 – 205.levél – Orosz államfö látogatása Finnországban

 

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !
Egy régebbi levelemben írtam arról, hogy Finnország centenáriumi évének tiszteletére az északi államok államföi meglátogatták Helsinkit.
Ezen a hétvéghén újabb államföi látogatás lesz, nevezetesen Július 27 –én
Vladimir Putin látogat Finnországba.
Oroszország elnökének ez a 4.látogatása finn földre.

putininniistoa

Sauli Niinistö és Vladimir Putin

Az államfö és Sauli Niinistö Finnország elnöke Punkaharjuban találkoznak, majd meglátogatják Savonlinna városát, ahol operaelöadáson vesznek részt. Mai levelemben ezzel a ket finnországi hellyel foglalkozunk.
Punkaharju
A 3702 lakosu Punkaharju járása Etelä-Savo tájegységében van, jelenleg közigazgatásilag Savonlinna városához tartozik.

 


Egy kis történelem
A névben a ”harju” hegyhátat vagy dombvonulatot jelent utalva a tájra. A vonulat az utolsó jegkorszak idején keletkezett kb. 10 000 évvel ezelött. A jégkorszakra óriási kövek és a parti a sziklás part is emlékeztetnek.
Az elsö lakosok a jégkorszak befejezödése után érkeztek erre a tájra, részben keletröl a Ladoga tó vidékéröl, részben pedig délröl a tengeren át.
A harju = dombvonulat régi út volt, természetes úton biztosított közlekedést a tavak között. Az út a nagy magasságok miatt veszélyesnek bizonyult ezért I.Alexander orosz cár 1803-ban – Finnország akkor Oroszország része volt – megtiltotta az út menti erdö kivágását védve ezzel az utat a földcsuszamlástól.

 

A fenti balodali  kép saját felvételem a manapság már csak muzeális értékü útról, mellette új, 1976 -ban épült,  biztonságos országút szolgálja a közlekedöket.
Finnország és Oroszország elnöke a Hotelli Punkaharju nevü szállodában folytat megbeszéléseket. Ez a jelenlegi szálloda a legrégibb épülete a környéknek
Valtionhotelli néven volt ismert a legutóbbi évekig.

 

Valtionhotelli (1)

Hotel Punkaharju

A svájci stilusban épült szállodát Ernst Bernhard Lohrman ( 1803-18970) német születésü, Finnországban dolgozott építész tervezte. Az épület 1845 –ben készült el eredeti , kisebb formájában az erdöör szolgálati lakása volt. Akkoriban az ilyen erdészeket kötelezték arra is, hogy az utazóknak szállást adjanak. Ez a tópart melletti dombon épült szép szálloda Finnország legrégibb a mai napig is müködö szálláshelye, különleges hangulatát én is élveztem egyszer.
Jelenlegi formáját többszöri nagyobbítás és az 1978-1979 közötti idöszakban történt gondos restaurálás után érte el. Egy évvel ezelött privát tulajdonba került, tulajdonosa Saimi Hoyer most nagy örömmel várja az illusztris vendégeket.

 

Saimi Hoyer

Saimi Hoyer

´Sauli Niinistö és Vladimir Putin a megbeszélés után gözhajóval mennek Savonlinna városába, ahol az Olavinlinna nevü várban megnézik a Bolsoj színház elöadásában Csajovszkij 1891-ben írt Iolanta nevü operáját.
Savonlinna – magyarul Savo vára
nevü város kb. 334 km-re van Helsinkitöl északkeletre. Savonlinna az operakedvelök közül sokaknak ismert, az itt levö várban már évtizedek óta folynak a nyári, szabadtéri operaelöadások.

 

Olavinlinna

Olavinlinna

A vár neve finnül Olavinlinna, Olavi férfinév a skandináv Olaf név finn változata. ( Olaf, Svédország elsö keresztény királya volt 993-1024 között)

Egy kis történelem

A középkorban, Olavinlinna épülésekor ezen a tájon nagyon kevesen laktak. Politikailag azonban jelentös volt ez a térség, mivel itt ment át a kezdetben Svédország és Novgorod közötti majd a Svédország és a moszkvai orosz Nagyhercegség határa. Amikor Moszkva terjeszkedni próbált fenyegetve a svéd-orosz határvonalat, egy új védövárra volt szükség. Erre a célra épült Olavinlinna. A vár építése Erik Akselinpoika ( = Akselfia) Tott nevéhez füzödik, aki akkor Viipuri ( = Vyborg ) városának helytartója volt. A helyet nagy gonddal választotta ki, egy sziklás sziget, erös sodrású víz közepén, két viziút keresztezödésénél.

 

olavinlinna_ilmakuva (1)

Olavinlinna

Elöször a három toronyból álló rész készült el a sziget legmagasabb pontján, majd az 1400-as évek végére elkészült mind az öt torony. Az oroszok nem nézték jó szemmel az építkezést és a várat már 1495-ben támadás érte. Ezt több háború is követte mind az 1500-as mind az 1600-as években. A vár az oroszok kezébe került 1714-ben, de a háború után, az 1721-ben megkötött béke újra svéd kézre juttatta az erödítményt. A svéd uralom csak átmeneti volt, 1743-ban újra az oroszok lettek itt az urak, akik nagy építkezésbe kezdtek: a szögletes bástyák ebböl az idöböl származnak. Egészen 1846 -ig katonaság állomásozott Olavinlinna-ban, majd egy átmeneti idö után – amikor a vár börtön szerepét töltötte be – a vár üresen maradt.

Savonlinnai Operafesztivál Olavinlinnában

Az elsö Operaünnepségeket 1912-ben rendezték Olavinlinnában. Az ünnepség ötlete egy világhírt aratott finn énekesnö: Aino Ackté nevéhez füzödik. Ö igazi finn patrióta volt, akinek egy 1907-ben Olavinlinnában rendezett hazafias ünnepségen való részvétel után támadt ez az ötlete. Az elsö Operaünnepségeken 4 finn operát mutattak be és egy külföldi müvet, nevezetesen Charles Gounod Faust c. operáját, melyben a nöi címszerepet: Margaretát Aino Ackté énekelte.

Aino_Ackté

Aino Ackté

Az I. világháború, majd az ezt követö nehéz gazdasági helyzet és a finn polgárháború az operaünnepségek befejezödését jelentette.

Csak 1967-ben éledt ujjá a savonlinnai operafesztivál, mely azóta minden évben megrendezésre kerül. Ezeken, az egy hónapig tartó elöadásokon évente többtízezer látogató fordul meg, ezek egytizede külföldröl érkezik Savonlinnába. Már 1987 óta nemzetközi szereplöi is vannak a savonlinnai operafesztiválnak, megfordultak itt többek között az Estonia színház (Tallin), a Marinski színház (Szt. Pétervár), a Covent Garden (London), a strassbourgi Operaház, a New Israeli Opera, a Los Angelesi Operaház, a Deutsche Oper am Rhein, valamint a Chilei Operaház, a Lett Operaház, a Bolshoi Színház, a Teatro Comunale Bolognából és a Shanghai-I Operaház társulatának tagjai is. Aino Ackté álma valóra vált, a gyönyörü környezetben levö,középkori vár falai között felcsendülö dallamok felejthetetlen emlékei maradnak azoknak, akik Olavinlinnában jártak

 

Kedves Olvasók !
Finnország történelme elválaszthatatlan Oroszország történelmétöl. Az orosz államfö látogatása a centenáriumi év tiszteletére elösegíti a két szomszédos ország közötti jó szomszédi kapcsolatokat. Ennek nagy a jelentösége, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a Finnország és Oroszország közötti határ hosszabb,  mint az összes európai uniós ország és Oroszország közötti határvonal együttvéve.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

2 thoughts on “Suomi 100 – 205.levél – Orosz államfö látogatása Finnországban

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.