Suomi 100 – Együtt az öregekért

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók !

Tavaly áprilisban írtam a kézimunka erejéröl, azaz egy horgolt tintahalról és vele kapcsolatban  a koraszülött kisbabákról itt: https://finnorszagilevelek.com/2016/04/11/a-kezimunka-ereje-igaz-tortenet-egy-horgolt-tintahalrol/

 

11329918_10153308824808607_6930533917227107463_n

Kerttu baba és a tintahal 

A mai hírek között  olvastam, hogy van Finnországban egy kórház, ahol nemcsak a koraszülöttek babrálnak csövek és vezetékek helyett horgolt tintahalak  csápjaival .

Kokkola városának kórházában egy ápolónönek Johanna Kuoppala-nak  támadt az a gondolata, hogy a dementált öregek ápolásában is lehet ennek a kis játéknak szerepe. Ugyanis  öregek is babrálnak a katéterekkel, infúziós és pl.  vérátrömlesztésnél használt  csövekkel stb . szükséges segédeszközökkel. Nem egyszer az aggitált, idös beteg kihúzza az ápoláshoz elengedhetetlenül szükséges vezetékeket, kárt okozva magának és gondot az ápolószemélyzetnek. Johanna sikerrel próbálta ki az ötletet,  azóta szorgalmasan horgolja a tintahalakat.

 

lataus

 

Az újságcikket feltettem a facebookra annak a kézimunkacsoportnak az oldalára, aminek a neve  ”Turvalonkeroita keskosille” – magyarul Biztonságcsápok a koraszülötteknek . Két óra alatt már 86-an reagáltak a cikkre és biztosra veszem, hogy nemsokára Finnországban sok helyre is elkerülnek ezek a tintahalak a magatehetetlen öregek biztonságának fokozására és az ápolószemélyzet munkájának megkönnyítésére.

Kedves Olvasók !

Sokan állnak kétséggel és kifogásokkal a közösségi fórumokkal szemben. A fenti példa azonban azt mutatja, hogy óriási az ereje az ilyen fórumnak. Finnország centenáriumi évének témája : Yhdessä- Együtt ismét sikerrel valósul meg .

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Suomi 100 – Együtt az öregekért

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.