Suomi  100 – Nem csak fókák szeretik a Saimaa tavat

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

 

Kedves Olvasók!

Leveleimben többször is volt szó arról, hogy Finnország legnagyobb tavában, a Saimaa tóban édesvízi fókák élnek. Ezt mindenki tudja Finnországban, Jouni Hänninen is.

3MerviKunnasranta_Kuvakaruselli2

Fókák a Saimaa tóban .Foto: Timo Seppäläinen

Jouni a júliusi hétvégét a családi nyaralóban töltötte a Lappeenranta elötti nagy szigeten, a neve Suuri Lehmäsaari (  Nagy Tehénsziget). Szombaton,  július 15.-én a parton volt és  eszrevette, hogy  a tóban állatok úsznak. Elsö gondolata a fókák voltak, többször is látott a környéken fókákat. Abban biztos volt, hogy nem szarvasok úsznak a tóban- az is gyakori látvány Finnországban.

Gyorsan elövette a távcsövet és nagy meglepetésére azt látta , hogy  a tóban vaddisznók úsztak ! A család csónakba ugrott és az úszókhoz köelebb evezve  a vízbden 7 felnött vaddisznót számoltak meg. Az úszók kb. 1 km.-re voltak a parttól és amikor a csónak kb. 10 m-re volt tölük,  irányt változtattak.

Régebben is láttak vaddisznócsordát úszás közben Finnországban. Egy 12 tagot számláló csordát Harri Kylliäinen kapott lencsevégre  2015 november elsején  Uukuniemiben a Pyhäjärvi nevü tóban .

villisiat-lokakuu-2015-007-1024x683

Úszó vaddisznocsorda

Ezek Oroszországból jöttek látogatóba Finnországba és vissza is mentek hazájukba- úszva. Az így  megtett távolság kb. 2 km volt.

Tudott dolog, hogy a vaddisznók jó úszók mondta Erkki Penttiniemi a Finn Vadásszövetség Kymen tájegységi vezetöje. Ez azonban nem egyszer végzetes is lehet, ha pl. a Kymijoki-ba megy a csorda jégzajlás idején és az állatok nem tudnak kimenni folyó   partjára . Évente több vaddisznó is fullad meg így.

Hogy ezek a vaddisznók miért mentek úszni annak feltételezhetöen az az oka, hogy jobb legelöt kerstek. A szigeteken általában jobban és nyugodtabban lehet enni, mint a szárazföldi erdökben.

Kedves Olvasók !

Mivel Finnország gyéren lakott, erdökben gazdag  ország sokféle állattal lehet találkozni. De egy csapat úszó vaddisznó még itt is a ritkaságok közé tartozik.

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.