Suomi 100 – Egész Finnország biciklizik

Finnorszagi levél  hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Kedves Olvasók !

Mai levelem témáját Tünde adta, aki a futással kapcsolatos írásomat kommentálva azt írta, hogy ö szívesen biciklizik  és érdeklödött a finnországi bicikli-helyzet után. Ezzel kapcsolatban egy kis finn nyelvtan: finnül a kerékpár neve polkupyörä . A szó elsö fele:polku = ösvényt jelent, de polkea = taposni. Pyörä (kiejtés püöre) kereket jelent.

100 biciklis tett a jubileumi évben

Idén az ünnepi év tiszteletére a facebookon új oldal nyílt, a neve: 100 biiciklis tett. Itt található : https://www.facebook.com/100pyorailytekoa/?fref=ts,

19260489_1593821323962674_927696652827958260_n

Biciklizzünk ! 

Ide és más helyekre ,mint a Twitter vagy az Instagram oldalaira is várják mindenki bejegyzését, aki hozzájárul valamilyen formában ehhez az akcióhoz. Már sok bejegyzés olvasható ,  csak egyet szeretnék itt bemutatni ezek közül:

Júliusban Heikki Mäkelä – látás-sérült – az északfinnországi  Perho-tól a norvégiai Alta-ba biciklizik . Ez légvonalban 753 km-t jelent. A facebookon Heikki ezt írja ” Kannustan kaikkia unohtamaan omat rajoitteet ja kokeilemaan pyöräilyä” = Mindenkit arra ösztönzök, hogy felejtse el saját korlátait és próbálja ki a kerékpározást .

A finnek és a biciklizés

Finnországban a 2½-3 éves  gyerekek kezdenek ismerkedni a  kerékpározásal. A legeslegelsö kerékpáron nincsenek pedálok, a gyerek lábai leérnek a földre. Ennek a neve finnül potkupyörä ,  potku = rúgás.

sparkcykel-2

A legelsö bicikli

Ezzel azt érik el, hogy a kis gyerekek 1-2 hét alatt megtanulnak egyensúlyozni és gyorsan haladnak  elöre  ezzel a biciklivel. Ez a tipusú bicikli Finnországban általános, háromkerekü gyerekbiciklit manapság csak elvétve lát az ember. A sisak használata is általános gyakorlat, mind a felnöttek mind pedig a gyerekek hordanak biziklizés közben sisakot.

A biciklizésre alkalmas utakat közlekedési táblák jelzik.

A táblákon jól látható, hogy a gyalogos és a biciklista egymás mellett közlekedik-e vagy ugyanazt a sávot használják. Az autósokat a keresztezödéseknél a mindkét irányból  jövö bicikliforgalomra táblával  figyelmeztetik.

image

Vigyázat , biicikliforgalom !

Biciklizés télen

Finnországban a tél nem jelenti azt, hogy vége van a biciklis szezonnak.

 

pyöräiluyliitto

Télen is biciklizek

Nagyon sokan használják ezt a közlekedési eszközt egész télen is. mivel àltalános vélemény szerint a biciklizés télen sem   nehezebb, mint a sétálás .

 

 

A friss levegö fokozza a jó érzést és a tiszta levegö az egészségre is jó hatással van. Minél többen bizikliznek, annál kevesebb a levegöszennyezés, ennek nagy a jelentösege. Nem izzad az aki télen kerékpározik és a felmérések  azt mutatják, hogy különösen a városokban az 5 km.-nél rövidebb távolságot gyorsabb megtenni biciklivel, mint autóval.

A téli biciklizést a jól müködö hóeltakarítás biztosítja, azaz a bicikliutakat is takarítják. Ezen kívül a finnországi bicikliken téli kerekeket használnak, ugyan úgy, mint az autókon. Ezek lehetnek vagy erösebben profilozottak, vagy szögesek.

 

 

A szöges gumi nem segít a hóban, de nagyon hasznos a jeges utakon.

Mint sok minden más sportot üzöket, a biciklizöket is egy szervezet tömöríti és ez a

Pyöräliitto /  Kerékpárszövetség

Ez egy viszonylag új szervezet, 2014-ben alakult Tampere városában. A szervezet célja, hogy fejlessze és támogassa a biciklizés kultúráját valamint kapocs legyen a biciklizök és a különbözö állami szervek között. Az alapítás idején a szövetségnek 2000 tagja volt.

pyoraliitto_logo_3

Kerékpárszövetség

 

A logo a kerékpározás elönyeire hívja fel a figyelmet .

Finnország több helyén is vannak már sokkal régebben alapított, müködö kerékpározással kapcsolatos egyesületek, így pl.  Helsinkiben 1981 óta, Tampereben 2007 óta. Ezeket, az országban müködö különbözö egyesüeteket vonta össze  a Kerékpárszövetség.

Kerékpározás terén az egyik legaktívabb finn város Oulu, Helsinkitöl 600 km.-re északra. A városban sokan közlekednek egész évben biciklivel. Ök ennek a sportnak az elönyeit abban látják, hogy a futáshoz és gyalogláshoz képest biciklizés közben a láb izületeit nem terheli semmilyen rázkódás. Biciklizés közben a nagy izmok dolgoznak, ez erösiti a szív és vérkeringési szervek müködését.  Ezen kívül a biciklizés zajtalan , nem szennyezi a levegöt és olcsó, nem függ menetrendektöl és a városi autóközlekedés zavarai sem befolyásolják.

Ouluban nyaranta minden kedden a városi színház elött gyülekezett kerékpárosok vezetett túrán vehetnek részt.

Vezetett biciklitúrák

Finnország több városában müködö egyesüetek szerveznek vezetett túrákat biciklisták részére.

 

A Helsinkiben müködö egyesület mind külföldre mind pedig Finnország különbözö helyeire rendez kirándulásokat. Vasárnaponként indulnak el azok, akik  hosszabb utakon akarnak hódolni ennek az egészséges mozgásformának. A vezetett túrák nem díjmentesek.

 

Muokattu-retkikuva

Biciklitúra

A 30-60 km-es távot kényelmesen teszik meg, ez 15-18 km/h sebességet jelent. Minden 15-20 km után rövid pihenöt tartanak, hogy menetközben egy jó finn  kávét is ihassanak a résztvevök.

Vannak ezeknél sokkal nehezebb túrák is, ezek hosszabbak és gyorsabb tempóban haladnak.

A szervezett külföldi utak egy-két hetesek.

Városi biciklik

Helsinkiben idén 140 bicikliállomáson 1400 kerékpár várja azokat, akik bérelni szeretnének biciklit.

kaupunkipyora_web_n2a1788

Városi bicikliberlö állomás

Bérelni lehet egy napra, egy hétre vagy az egész nyári szezonra. Nem csak túristák bérelnek biciklit, városi lakók is használják ezt a szolgáltatást.

A rendszer így müködik:

 

 

A biciklikre erösített eligazítás oktat a használatra és a bérlés módjára.

 

Helsinkiben tavaly volt az elsö éve ennek a rendszenek, akkor 500 bicikli és 49 állomás volt Helsinkiben. Ezeken május – október között 400 000 utat tettek meg a bérlök ami  összesen  700 000 km-t jelentett.

Sajnálatos jelenség a biciklilopás

Finnország valamikor hajdanán becsületes ország volt. Vidéken az ajtókat nyitva lehetett tartani, a bárhová leállított bicikli egy hét mulva is ott volt ahol hagyták. Nem zárták le a bicikliket semmivel.

Ez a világ sajnos már a multé. Statisztikai adatok szerint Finnországban évente több mint  20 000 kerékpárt visznek el a tolvajok. Különösen a Jopo nevü kerékpárt kedvelik, évente kb. 3000 Jopo tünik el . Csak Helsinkiben 4000 bejelentett biciklipopást könyvel el a rendörség.

Jopo1

Jopo

Az ilyen kerékpár ára kb. 400 euro, a tolvajok az internetes fórumokon át olcsóbban adják el a lopott bicikliket, vevök gyorsan jelentkeznek.A legtöbb kerékpárt nyilvános parkolókból viszik el, pl. busz-  vagy vasutállomások mellöl, de újabban már sorházak ajtói mellöl, lépcsöházakból és emeletes házak bezárt raktáraiból ís tünnek el kerékpárok. Ha a bicikli nem volt megbízhatóan bezárva a biztosítótársaságok semmilyen kárpótlást nem fizetnek.

A rendörség a következöket ajánlja a biciklitulajdonosoknak.

Írdd fel magadnak a bicikli pontos adatait, a tipust és a váz számát, fényképezdd le a kerékpárodat. Vegyél megbízható biciklizárat , lehetöleg ilyen U-betü formájút amivel a bicikli vázát  egyben oszlophoz, vagy kerítéshez is kapcsolhatod. (Itt jegyzem meg, hogy a képen látható zár ára : 68 euro )

abus-u-grip-plus-u-lukko-musta-494-1000x1000

Biztonságo bicikli-zár

Otthon lehetöleg zárt helyen tároldd a lezárt kerékpárt. És végezetül ha ellopják a biciklidet tegyél a lopásról rendörségi feljelentést.

Mivel a lopott bicikliket általában közösségi fórumokon adják el a tolvajok, minden olyan kerékpár ami túl olcsó, vagy pl. aminek a vázán a szám nem olvasható , gyanús arra, hogy lopott bicikliröl van szó.

A rendörség segít abban is, hogy a biciklit megjelöljék a fokozott biztonság kedvéért. A szolgálat ingyenes. Általában a tulajdonos születésének idejét és a betegbiztosítás számát szokták “ ráírni “ a biciklire

Kedves Olvasók !

A gyorsan változó  világ nem csak pozitiv fejlödést hanem negatív változásokat is hoz magával. Ez alól sajnos egy ország sem kivétel, mint a fenti példa mutatja. Azzal a reménnyel zárom mai soraimat, hogy Tünde és a finnországi biciklikultúra után érdeklödök egy kis bepillantást kaptak  az itteni biciklizös életbe.

 

Judit Mäkinen

 

6 thoughts on “Suomi 100 – Egész Finnország biciklizik

 1. Én is örömmel olvastam a kerékpározás népszerűségéről. Még csak most tájékozódom a finnországi helyzetről. Hat év amerikai munka után két-három hónapon belül Finnországban tervezem a folytatást. Itt is rengeteget bicikliztem. Főleg a munkában volt remek segítség, nagy könnyebbség, – de kicsit csodabogárnak számítottam vele. Ígéretes, hogy kirándulásokra, hasonlóan “bicibarát” gondolkodású emberek körébe kerülhetek a közeljövőben.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Örömmel írhatom, hogy már nálunk is egyre többen kerékpároznak akár munkába, vagy kiránduláskor. Működik a városi bicikli is,de a jó városi levegőt igencsak nélkülözni kell.Bicikli lopásban is bőven akad találékony ember. Feri bácsi nevű kedves ismerősöm is rendszeresen kerékpárral járt az élelmiszerboltba. Járművét gondosan erősítette biztonságos kerékpárzárral a bolt előtti szemeteshez. Mire kijött, kukástól eltűnt a bicikli.
  Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

 3. Kedves Judit!
  Nagyon szépen köszönöm, hogy teljesítette kérésemet és betekintést nyerhettem a finnországi kerékpáros helyzetbe. 🙂 Nagy örömet szerzett ezzel!
  A bicajozás jó: felüdíti a testet és a szellemet. A gyönyörű táj látványa felfrissíti és megnyugtatja a lelket ebben a túlterhelt világban.
  A környezettudatos magatartás részeként pedig hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekein és unokáink is gyönyörködhessenek szülőhazánk, hazánk szépségeiben.

  Tünde

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.